Yavru köpeği günde dört veya beş saatten uzun süre kafeste tutmamanız gerekir.
6 aylıktan küçük yavru köpekler iki saatten fazla yalnız bırakılamaz, bu nedenle hassas dönemi atlatmanıza yardımcı olması için bir evcil hayvan bakıcısına veya köpek bakımına ihtiyacınız olabilir. Bir köpek yavrusunu yalnız bıraktığınızda, geniş, rahat bir kulübede veya köpeklerin giremeyeceği bir odada olmalıdır.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
Katlanabilir kafesler – Katlanan kafeslerin saklanması kolaydır ve katlanabilme özellikleri nedeniyle seyahat için harikadır. Yumuşak kafesler – Kumaş kafes, yavru köpekler için ideal seçimdir çünkü rahattırlar ve köpeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlarlar.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz. Aşılar korunma sağlayarak köpeğinizin çevreden ve diğer köpeklerden bulaşıcı hastalık kapmasını engeller.
İlgili 35 soru bulundu
Köpek 16 - 20 haftalık oluncaya kadar yaklaşık her üç haftada bir bu aşıların hatırlatma dozunun yapılması gereklidir. Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur.
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
İlk olarak, yavru köpeğinizin nerede uyuyacağını düşünmeniz önemlidir. Yavru köpeklerin çoğu, durum fazla stresli hale gelirse bir sığınak olarak işlev görecek olan kapalı bir uyku bölümünü tercih eder; bu yüzden, yatağını koymak için kafesli bir sandık almayı ya da yatağını bir sepete koymayı düşünebilirsiniz.
Yavru köpeğinizin keşfetmesine izin verin
Yavru köpeğinizin ilk aşılama uygulamaları tamamlanıp dışarı çıkması daha sağlıklı bir hale geldiği zaman onu dışarı çıkarın eve döndüğünüzde ise onu içeride, çıkışını kapattığınız güvenli bir alana götürün ve istediği gibi koklayıp keşfetmeye başlamasına izin verin.
Yavru köpekler üşür mü? Bir önceki paragraflarda detaylı bir şekilde değindiğimiz üzere yavru köpekler üşür ve bu üşüme; yetişkinlere kıyasla çok daha belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Yavru köpeklerin üşümesinin iki temel nedeni vardır; Metabolizmaları vücut ısılarını dengeleyecek düzeyde değildir.
Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir. Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar.
İlk geldiği zamandan itibaren bir veya iki hafta birlikte zaman geçirebilirseniz, daha yumuşak bir alışma dönemi yaşarsınız. Mizacına bağlı olarak, yeni köpeğiniz doğrudan size bağlanabilir ve kendini rahat hissedebilir veya ilk başta isteksiz ve içine kapanık olabilir.
Köpek insana kuyruğu vasıtasıyla güler ve teşekkür eder. Kuyruğun rahatça sallanması köpeğin size güldüğünü gösterir, ama yanlış anlamayın bu gülüş alay şeklinde değil tam tersi sevgi üzerine.
Yavru köpek temel itaat eğitimi, köpekler üç aylık olduklarında başlanmalıdır.
Köpeklerin sahipleriyle beraber aynı yatakta yatmalarının bazı önemli avantajları bulunur Birlikte uyumak köpeğinizle daha güçlü bağlar kurmanızı sağlar. Bu nedenle "yavru köpek nerede uyumalı?" sorusunun cevaplarından bir tanesi yatak olarak kabul edilebilir.
Yavru köpeklerin uyku düzenini sağlarken onların mümkün olduğunca gece uyumalarını sağlamak önemlidir. Bu nedenle geceleri yatmadan önce sakinleştirici aktiviteler yapmak onların uykuya dalmasını kolaylaştırmaktadır.
Yavru köpeğinize, aşağıda belirtildiği şekilde her gün aynı sayıda öğün verin: Küçük köpekler: 10 haftalık oluncaya kadar günde 4-5 küçük öğün. 10 haftalık - 5 aylık yaş arası: günde 3 öğün. 5. ya da 6. aydan sonra: günde 2 öğün.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Evde olduğunuz ve konsantrasyonunuzun köpekte olduğu her an, köpek ev içinde serbest bırakılmalıdır. Ufaklık, gözünüz üzerindeyken yanlış yere tuvaletini yapmış olsa bile, gazete ya da hasta altı pedi altına itilerek ödüllendirilmelidir. Hiçbir şekilde yanlış yere çiş/kaka yaptığı için kızılmamalıdır.
Köpeğinizin eve tuvaletini yapmasının nedeni herhangi bir hastalığın da işareti olabileceğinden iyi gözlenmesi ve önlem alınması da gerekir. İdrar yolları enfeksiyonları, hormon bozuklukları, tümör oluşumu, zehirlenme ve ishal gibi fiziksel rahatsızlıklar köpeklerin tuvaletlerini tutamamalarının sebepleri olabilir.
Yavru Köpeğinizi İzole Etmeyin
İdeal olarak, geceleri yavru köpeğinizle kucaklaşmak istersiniz.Yavru köpeğinizi yatağınıza almak istemiyorsanız en azından sizinle aynı odada uyumasına izin vermeyi düşünün.Yatağınızın yakınına bir köpek yatağı kurun, böylece yavru köpeğiniz sizin varlığınızla güvende hissedecektir.
Bu noktada özellikle yeni köpek sahiplerinin aklına takılan en önemli sorulardan bir tanesi “Köpekler evde tek kalabilir mi?” sorusudur. Köpekler oldukça sosyal canlılardır ve evde yalnız kalmak onlar için çok büyük bir stres kaynağı olabilmektedir. Köpeği mümkün olduğunca evde yalnız bırakmamak gerekmektedir.
Köpeklerin tuvalet yapma sıklığı, aylara göre yaklaşık olarak şöyledir: 8-10 haftalık yavru köpeklerin, tuvaletlerini tutmayı öğrenene kadar bir saatten uzun süre yalnız bırakılmaması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri