BIST Piyasa Bilgileri Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Tavan yapan hisseyi satmak oldukça basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir vermeniz yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Halka arz olan hisselerde genellikle alıcılar çok güçlü ve istekli, satıcılar ise az olunca fiyat %10 marj limiti olan fiyatta dengelenir ve hisse tavan olur. Tavan olan hissede alıcıların tavandan almak istedikleri lot sayıları tavana alış olarak girilir.
Tavanda bekleyen lot sayısı, alıcıların tavan fiyattan girdiği toplam alım emri anlamına gelir. Örneğin tavan olan hisseye yatırımcılar tavan fiyattan emir gönderip almak isterse ve satıcılar da güçsüzse, gönderilen her emir tavanda bekleyen lot sayısına eklenecektir.
İlgili 41 soru bulundu
Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören hisse senetlerinde işlem saatleri açılış, kapanış ve sürekli seans olarak üçe ayrılmaktadır. Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir.
Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir. Yine aynı şekilde bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% düşerek, 9TL'ye inebilir.
Tavan yapması, genellikle hisse senedinin fiyatındaki yükselişin devam edeceği beklentisini yarattığı için yatırımcılar tarafından olumlu bir sinyal olarak algılanır. Ancak, yükseliş trendi her zaman devam etmeyebilir ve hisse senedi fiyatı düşebilir.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Borsa İstanbul piyasasında hafta sonu ve resmî tatiller dışında sabah 09.45 ile akşam 18.05 arası emir verilir. Bu saatler dışında herhangi bir zaman diliminde emir verseniz de emir ertesi güne kadar bekler. Borsada emir saatleri için şu saatler aralığında emir verilmelidir gibi bir durum yoktur.
Tavana çıkmak, tavan yapmak... Tavanla ilgili aklınıza gelebilecek her tabiri düşünebilirsiniz. Borsada, Tavan olarak kullanılan tabiri kısaca anlatmak gerekirse; söz konusu hisse senedinin, günlük bazda ulaşabileceği en üst noktasına ulaşmasıdır.
Borsa İstanbul'da Bir Hisse En Fazla Kaç Tavan Yapabilir? Borsa İstanbul'da bir hisse senedinin en fazla kaç tavan yapabileceği belirli bir sayıya bağlı değildir.
Borsa İstanbul'da bir adedin altındaki hisse senetleri için alım satım işlemi yapılamamaktadır. Küsurat senetlerin portföyden silinmesini ya da virmanlanmasını isterseniz size en yakın VakıfBank Şubesine başvurmanız gerekmektedir.
Bir hissenin fiyatı, gün içinde hissede alıcı ve satıcıların dengesine göre oluşur. Hisselerde alıcılar çok güçlü ve istekli, satıcılar ise az olunca fiyat %10 marj limiti olan fiyatta dengelenir ve hisse tavan olur. Tavan olan hissede alıcıların tavandan almak istedikleri lot sayıları tavana alış olarak girilir.
Bir hisse senedini tutar girerek istediğin miktarda alıp satabilirsin. Midas girdiğin bu tutar miktarını tahmini hisse pay adedine dönüştürecek, ardından hisse senedini mevcut en iyi fiyattan alıp satacak.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Son işlem fiyatı yoksa bir önceki kapanış fiyatına bakılır. Her ikisinin de olmadığı durumda manuel olarak Borsa tarafından girilen bir fiyat varsa ona bakılır yoksa işlem olana kadar sistem tarafından piyasa emri girilmesine izin verilmez.
Hisse senedi tavan fiyatı, borsada belirlenen bir durumdur. Senedin kapanışından sonra %10'luk kısmı hesaplanarak başlangıçtaki tutara eklenir. Örneğin 100 TL ile kapanan bir hisse senedinin %10'u alınarak başlangıçtaki fiyata ilave edilir. Böylece senedin tavan tutarı 100+10=110 TL olur.
Örneğin hisse senedi tavanda 5 milyon lot alış emri ile güne devam ederken satıcılar bu 5 milyonluk alış emrini bitirecek kadar satış yaparsa ve tavandan başka alıcılar gelerek fiyatı tutamazlarsa tavan bozulur ve alt kademelerden işlem geçmeye başlar.
Ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine göre ise halka arz hisselerin tavan serileri daha belirgin hale geldi. Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
Tavan yapan hisseyi satmak son derece basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir verilmesi yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
PD/DD oranı 1 ise hissenin piyasa değeri ile defter değeri birbirine eşittir. Normalde bir şirketin PD/DD oranının 1 ya da 1'e yakın olması beklenir. 1'den yüksek ise hisse aşırı değerlenmiştir yani pahalıdır.
Fiyatların belirlenmesindeki en temel unsur arz-taleptir. Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler. Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir. Olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri