Uzmanlar yavru köpeklerin ilk 2-3 aylık süreçte günde 4 öğün, 3-6 aylık süreçte günde 3 öğün, ırklara göre 6-12 ya da 6-24 aylık süreçte günde 2 öğün beslenmelerini önerirler. Az önce de ifade edildiği gibi beslenme sıklığı köpeğin cinsine, genel sağlık durumuna ve aktivite düzeyine göre yenilenebilir.
Yavru köpeğinize, aşağıda belirtildiği şekilde her gün aynı sayıda öğün verin: Küçük köpekler: 10 haftalık oluncaya kadar günde 4-5 küçük öğün. 10 haftalık - 5 aylık yaş arası: günde 3 öğün. 5. ya da 6. aydan sonra: günde 2 öğün.
Başlangıçta, sütten kesme sırasında yavru köpeğinizin sabahtan akşama eşit olarak dağıtılmış dört öğüne ihtiyacı olur. Yetişkinliğe ulaşana kadar günde bir veya iki öğünle yetinebilirler. Küçük ırk köpekler yetişkinliğe diğerlerinden daha hızlı ulaşır, bu yüzden gün içindeki öğün sayısı daha erken azaltılabilir.
Her ne kadar dayanıklı canlılar olsalar da bunun da bir sınırı vardır. Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir.
0 - 12 haftalık yavru köpeklerin tüketmeleri gereken mama miktarı ağırlıkları doğrultusunda değişiklik gösterir. 0 - 12 haftalık dönemde 1 - 3 kg aralığında olanların günde 40 - 105 gram, 3 - 5 kg ağırlığında olanların 105 - 160 gram, 5 - 10 kg olanların 160 - 240 gram ve 10 - 20 kg olanların ise 240 - 375 gram mama ...
İlgili 16 soru bulundu
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir. Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar.
Yani üç aylık bir köpek yavrusu idrara çıkmak için üç saat bekleyebilir. --Yetişkin köpekler bir yaş ve üstü: Sekiz saate kadar, ancak ideal olarak altıdan fazla değil. --Yaşlı köpekler sekiz yaş ve üstü: Boyutuna ve sağlığına bağlı olarak, iki ila altı saat arasında değişiyor.
Sonuç olarak, yeni doğmuş bir köpek yavrusu çok fazla aktiviteden sonra kendiliğinden uykuya dalar. Yavrular daha gençken, genellikle günde 18 ila 20 saat uyur.
Üçüncü hafta. Yavru köpeğinizin dişleri çıkmaya başlayacak, yürümeyi ve su içmeyi öğrenecektir. Üçüncü haftanın sonuna kadar, koku alma duyusu gelişecektir. Yavru köpeğinizin yetiştiricisi, ona hafif bir stres uygulamalı, ancak bu, onu alarm durumuna geçirecek bir şey olmamalıdır.
Yavru köpeklerin çoğu önüne koyulan mamayı hemen yer ancak bazı köpekler mama konusu seçici olup önündeki mamayı yemeyebilir. Köpeklerdeki seçici alışkanlıkları yok edebilmek için köpeğinizi düzenli aralıklarda, düzenli öğün miktarlarıyla besleyin. Öğünleri köpeğin önünde 20 dakikadan fazla tutmayın.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Bir köpeği aşı programını tamamlamadan evvel sabun ve suyla yıkamak, onu distemper gibi çeşitli rahatsızlıklara maruz bırakabileceği için büyük bir risktir. Bu nedenle de 12 haftalıktan itibaren bir köpek yavrusunu yıkamanız en doğrusu olacaktır. Ortalama üç aylık bir süreçte aşılama döneminin sona ermesi gerekir.
Yavru köpekler her iki saatte bir ortalama yarım bardak su içmelidir.
Beslenme: 1 aydan küçük yavru köpekleri günde en az 5-6 öğün düzenli olarak sıvı mamayla beslemeniz gerekir. Bunun için başlangıç köpek maması ile anne sütünün eş değeri olan tozları karıştırın ve kuru mamanın yumuşamasını bekleyin. Böylece yavru köpek dostunuz mamayı çiğneyebilir ve sindirebilir.
Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı ya da kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman onu köpek ödül mamasıyla ödüllendirin.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
Yavru köpeklerin üriner kasları yavaş gelişir. Bu arada tuvaletlerini oldukça sık yaparlar. Bir köpeğin, tuvaletini tutabileceği zaman, ortalama olarak ay sayısı kadardır diyebiliriz. Yani normal şartlarda, 4 aylık bir yavru köpek, tuvaletini 4 saat kadar tutabilir.
Yavru köpekler geceleri aktif olma eğiliminde olduklarından ve genellikle düzensiz uyku programlarına sahip olduklarından yeni yavru köpeği olan aileler için gece vakti biraz zorlayıcı olabilir.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Yetişkin Köpekler: Bir yaş ve üzeri yaş grubunda olan yetişkin köpekler,8 saate kadar tuvaletlerini tutabilmektedirler. Ancak 8 saat çok uzundur ve bu durum köpeğin psikolojik gelişimini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu sebeple, köpek 6 saatten fazla bu durumda bırakılmamalıdır.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Köpeği Sıkıştırmak ve Ensesinden Kaldırmak Yanlıştır
Anneleri küçüklüklerinde köpeklerinizi o şekilde taşısa da büyümeye başladıklarında bu taşıma şekli yanlıştır. Bir süre sonra köpekleriniz ensesinden kaldırıldığında rahatsız olmaya başlayacaktır. Köpekler bazen insanları ısırabilmektedir.
Yavru köpekler hemen yorulur, sağlıklı gelişimleri ve sıhhatleri için uzun saatler boyunca uyumaları gerekir. Bu yüzden dinlenmeleri için bol bol fırsat vermek önemlidir. En başta 24 saatin 18 ila 20'sini uyuyarak geçirmeleri gerekebilir. Bu süre yetişkinlikten itibaren 12 ila 14 saate düşer.
Evde olduğunuz ve konsantrasyonunuzun köpekte olduğu her an, köpek ev içinde serbest bırakılmalıdır. Ufaklık, gözünüz üzerindeyken yanlış yere tuvaletini yapmış olsa bile, gazete ya da hasta altı pedi altına itilerek ödüllendirilmelidir. Hiçbir şekilde yanlış yere çiş/kaka yaptığı için kızılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri