Ciğerleri üşütmek sırt ağrısına neden olabilir. Üşüme durumlarında insan vücudunda yer alan tüm eklemler ağrır. Bu ağrılar tüm vücudu kapsayarak, bireylerin zor bir süreç geçirmesine neden olur. Ciğerlerin üşütmesi de sırttaki kemiklere etki ederek, ağrımasına neden olur.
Ancak soğuk havalar sadece üst solunum yolunu değil; bel, boyun ve sırtı da hedef alarak ağrılara neden olur. Günümüzde masa başı işte çalışmak, akıllı telefon, tablet, laptop ve bilgisayar kullanmak, uzun süre klimaya maruz kalmak ve ağır poşetler taşımak gibi nedenlerle omurgamız zarar görür.
İlk etapta ağrıyan bölgeye sıcak veya soğuk petler koymak, zorlamadan ve dokuya saygılı şekilde masaj yaptırmak, gerektiğinde germe hareketleri yapmak, meditasyon, solunum egzersizleri, doğru yastık, yatak kontrolleri ile doğru yatış ilk alınacak önlemler açısından çok kıymetlidir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Kan değerlerinin düşmesi sırt ve diğer bölgelerde üşümeye neden olur. Vücudun enfeksiyon kapması yani virüslere maruz kalması sırt ve diğer bölgelerde üşüme yaratabilir. Bu enfeksiyon durumu grip, soğuk algınlığı gibi durumlar olabileceği gibi farklı enfeksiyon hastalıkları da olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır.
Sırt Ağrısının Nedenleri
Eklemlerde iltihap, sinir sıkışması, omurgada kanal darlığı, skolyoz, kifoz, fibromiyalji veya osteoporoz bu sağlık durumlarındadır. Son olarak kalıcı sırt ağrısının sebebi psikolojik de olabilir. Depresyon, stres, anksiyete gibi sorunlar da sırt ağrısının sebepleri arasında bulunur.
Erişkin dönemde görülen sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarına göre daha ciddi sebeplerden oluşur. Spor yaralanmaları veya kaza olmadan açığa çıkan ve aşırı yorgunluk hissi ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen sırt ağrılarına dikkat edilmelidir.
Sırt Ağrısı Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Sırt ağrısı 2-3 günden fazla sürüyor ve şiddeti artar pozisyondaysa doktora başvurmak gereklidir.
Sırt ağrısı, bir doktora görünmenin en yaygın nedenlerinden biridir. İyi haber şu ki, ağrı genellikle kendiliğinden geçer ve genellikle bir veya iki hafta sonra iyileşir.
Üşütme olarak ifade edilen soğuk algınlığı, vücudun üst solunum yolunda yani burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak bölgesinde iltihaplanmayla sonuçlanan bir virüs enfeksiyonunu ifade eder.
Bel, sırt ve boyun bölgesindeki ağrılarda bizde daha çok sıcak tatbiki tercih ediliyor ama soğuk kompreslerin de faydalı olabileceği belirtiliyor. Kuru veya ıslak sıcak kompreslerin kaslardaki katılık ve sertlik hissini azalttığı ve kas spazmlarını geçirdiği, en azından azalttığı düşünülüyor.
Ciğerleri üşütmek sırt ağrısına neden olabilir. Üşüme durumlarında insan vücudunda yer alan tüm eklemler ağrır. Bu ağrılar tüm vücudu kapsayarak, bireylerin zor bir süreç geçirmesine neden olur. Ciğerlerin üşütmesi de sırttaki kemiklere etki ederek, ağrımasına neden olur.
Akciğer rahatsızlıklarının belirtileri şu şekilde görülür; Şiddetli sırt ağrısı Öksürük.
Yüzde 93.9'u göğüs ağrısı, yüzde 32.3'ü terleme, yüzde 21.8'i nefes almada zorluk, yüzde 20.1'i bulantı-kusma yaşamış.
Boyun fıtığı, boyun ve sırtta kireçlenme, omurilik kanalının daralması, sinir kökü veya sinir lifi sıkışması gibi boyundan kaynaklı sebepler de kürekte ağrı yapabilir. Ağrı boyun hareketlerinden etkilenebilir, kola ve ele yayılabilir, uyuşma, yanma gibi hisler ve kas güçsüzlüğü eşlik edebilir.
Sırt ağrılarına genelde fizik tedavi ile beraber ortopedi bölümü bakar. Sırt bölgesinin herhangi bir noktasında yaşanabilecek olası sağlık sorunu, farklı yöntemler üzerinden çözülür. Öncelikle ortopedi bölümüne gidilir ve burada Uzman Doktor kontrolünde gerekli teşhis yapılır.
Sıklıkla görülen sağlık problemlerinden birisi olan sırt ağrısına fizik tedavi uzmanı veya ortopedi doktoru bakmaktadır. Aynı zamanda hastanelerde travmatoloji bölümü de sırt ağrılarına bakan bir bölüm olarak bilinmektedir.
Akciğer kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir ve birkaç farklı şekilde sırt ağrısına neden olabilir. En yaygın olanı, kanserin kemiklere yayıldığı (metastaz yaptığı) zamandır, bu da sırtta veya diğer kemiklerde ağrıya neden olabilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Sırt ağrısına iyi gelen egzersizlerin başında germe hareketi, sırt esnetme ve diz göğüs pozisyonu gelmektedir. Ayrıca yüzmede sırt ağrılarının azalmasına destek olan bir egzersizdir. Çünkü suyun vücuda sağladığı destek ile omuz ve sırtlara hiç ağırlık olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri