Orhan Gazi döneminde vezir Alâeddin Paşa ile Çandarlı Kara Halil'in önerisi ile Türk gençlerinden oluşan biner kişilik yaya ve müsellem adlarında iki sınıf oluşturuldu.
Bu amaçla ilk düzenli birlikler Orhan Gazi zamanında, Bursa'nın fethinden sonra oluşturuldu. Bursa Kadısı Çandarlı Kara Halil'in önerisiyle yaya (piyade) ve müsellem (atlı) askeri birlikleri kuruldu. “Yaya ve Müsellemler” ilk aşamada sağlıklı ve güçlü Türk gençlerinden 1000 yaya, 1000 de atlı askerden kuruldu.
Bu ihtiyaçtan ötürü kaynağını daha ziyade Türkmen köylülerden ve Yörük taifesinden alan Yaya ve Müsellem teşkilatı devletin ilk maaşlı sürekli ordusu olarak Orhan Bey zamanında kurulmuştur.
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı.
İlgili 24 soru bulundu
Yaya ve Müsellem, Osmanlı Devleti'nde Orhan Bey döneminde oluşturulan ordunun genel adıdır. Yaya, atlı (süvari) olmayan askerledir. Müsellem ise bu yaya (piyade) askerlerin olağan üstü vergiden muaf tutulmaları demektir. Osmanlı Devleti'nin ilk düzenli ordusu olan yaya ve müsellem, barış döneminde tarımla uğraşırdı.
Vergi muafiyeti hususu yaya gücü- nün bu durumunu ifade eden “müsellem” kelimesiyle karşılanmış, böylece atlı yahut yaya olarak istihdam edilen bu birliklerin adı askerî terminolojide yaya ve müsel- lem şeklinde yer almıştır.
(Sadrazam, Padişahın sağ koludur.)
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Karma atlı aşiret kuvvetlerinden oluşup Orhan Bey zamanında yaya ve müsellem kuvvetleri ile sistematikleşmeye başlamıştır.
Azaplar: Azab veya azap, Osmanlı devletinde çoğunlukla garnizon askeri olarak görev yapan bir askeri birim. Sözcüğün anlamı "bekar erkek"tir. Henüz evlenmemiş genç erkekler azab yazılabilirlerdi. Gönüllülerden oluşan yayalardır.Savaşta ordunun en önünde yer alırlardı.
Cebeci Ocağı, Osmanlı ordusunda, silahların temin edilmesi, korunması ve sefer zamanında cepheye götürülmesiyle görevli kapıkulu ocağı idi. Ocağın adamlarına, Cebeciler denilmekteydi. Cebeci Ocağı, Fatih Sultan Mehmet zamanında kurulmuştur. Banisi Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'dir.
Akıncıların görevi, Osmanlı Devleti'nde sınır güvenliği sağlamak, fetih bölgelerinde keşif yapmak, istihbarat toplamak, düşman ülkelere akınlarda bulunmak ve ordu için öncülük hizmetle- ri gibi, zamanın tabiri ile “beşinci kol kuvveti”nin vazifelerini yapmaktır. Akıncı teşkilâtını, Evrenos Bey'in kurduğu sanılmaktadır.
İlk düzenli ordu Mete Han tarafından kurulmuştur. Mete Han, Türk tarihi ve Türk ordusu açısından önemli bir hükümdardır. Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluşu olarak kabul edilen dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri organizatörlüğünde çeşitli kutlamalar da yapılmaktadır.
Yaya, trafikte yürüyerek ya da koşarak seyahat eden insanlara verilen ad.
Türk Tarih Kurumunda yer alan bilgilere göre; Osmanlı Devleti, 1299 yılında Osman Gazi tarafından kuruldu. 1326 yılına kadar beyliğin başında olan Osman Gazi'den sonra yerine oğlu Orhan Gazi geçti.
Devrem, aynı dönemde askerlik yapmaya başlamış olan kişilerin birbirlerine hitap şeklidir. Genellikle erler ve onbaşılar birbirine bu şekilde hitap eder. Denizciler ise birbirine devrem yerine kura şeklinde seslenir. Devrem kelimesiyle eş anlamlı olan tertip sözcüğü de askerlerin en sık kullandığı kelimelerden biridir.
Korkunç ve düşmana bela salarlar, askeri zaferleri daimidir." Osmanlı ordusunun fedaileri olan deliler (azaplar) Osmanlı teşkilatında ordunun en ön safında yer alırlardı. Evlenmeleri yasaktı.
Bu durumda; Uzman onbaşılar, uzman çavuş rütbesinde olanların astı konumundadır. Kurum tarafından yayımlanmış olan Protokol, Görgü ve Nezaket Kuralları Broşürü (2019 Basımı), incelendiğinde sizin amiriniz/üstünüz konumunda olan personele "komutanım" şeklinde hitap edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
Damad-ı Şehriyarı: "Padişah Damadı". Padişahların kızlarıyla evlenenlere verilen unvandır.
Harem, Saray'ın diğer mekânlarından farklı olarak daha dar, sıkışık ve karmaşık bir mimari yapı- lanmaya sahiptir.
Osmanlılar'da geri hizmet kıtalarından oluşan askerî teşkilât. Osmanlı ordusunun ilk maaşlı piyade birliği olup muhtemelen Orhan Bey döneminde kurulmuştur.
Günümüzde çok kullanılmayan ancak merak eden kelimeler içerisinde müsellem sözcüğü gelmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelimenin anlamı, 'İnkar edilemeyen ya da karşı çıkılamayan ve söz götürmez' şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
Yayalar atsız olan Piyadelerdir. Müsellem ise atlı olan süvari askerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri