Örgün eğitim vermekte olan kurum ve kuruluşlar şunlardır: İlkokul, Ortaokul, Lise ve Üniversiteler. Yaygın eğitim vermekte olan kurum ve kuruluşlar ise şunlardır: Mesleki Eğitim Merkezleri, Kurslar, Halk Eğitim Merkezleri vb. kuruluşlardır.
Yaygın eğitim, yaşam boyunca devam eden, sürece yayılmış bir eğitim modelidir. Bireyin eğitim kurumundan ayrıldıktan sonra, gördüğü eğitim doğrultusunda bir mesleğe yönlendiği zaman, o meslekle ilgili eğitimi bu defa iş yerinde devam eder. Dolayısıyla sürekli yenilenerek, öğrenmeye devam eder.
MADDE 22 – (1) Kurslar; genel, mesleki ve teknik olmak üzere iki bölümden meydana gelir.
Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi, beceri kazandıran, kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur.
Yaygın öğretimin amacı vatandaşların topluma ayak uydurması ve fayda sağlaması için gerekli donanımların elde edilmesini kolaylaştırmaktır. Burada kişiler kendisi ile ilgili yetenekleri doğrultusunda yaygın öğretim almaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Yaygın Eğitim: Bireylerin ilgi ve gereksinimlerine yöneliktir. Aşamalı ve kademeli değildir. Süreklilik göstermez.
Meslekî ve teknik eğitim kapsamında verilen örgün eğitim, Meslekî ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri ve Meslekî Eğitim Merkezleri olmak üzere üç okul türünde gerçekleştirilmektedir. Yaygın eğitim kapsamında meslekî ve teknik eğitim ise Meslekî Açık Öğretim Liselerinde verilmektedir.
Örgün eğitim, önceden hazırlanmış ders programları, araç-gereçler ve ortamlar yoluyla, okullarda planlı ve programlı şekilde yürütülür ve belirli yaş gruplarına göre seviyelere ayrılır. Yaygın eğitim ise örgün eğitime destek olmak üzere oluşturulan çeşitli eğitim kurumlarını ve faaliyetlerini kapsar.
Bunlar formal ve informal eğitimdir.
Eğitmen (Trainer) nedir? Yaygın eğitim (non-formal education) yöntemleri ile bilgi aktarımını kolaylaştıran, katılımcılarının becerilerini geliştirmesine yardımcı olan kişidir.
Bu eğitimler örgün ve yaygın eğitimlerdir. Yaygın eğitim özel kurslarda ve halk eğitim merkezlerinde meslek edindirmek amacı ile verilmektedir. Yaygın eğitime destek olmak için MEB birçok kurs açarak eğitim vermektedir.
E-Yaygın MEB, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesindeki eğitim faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemlerin, online ortamda yürütülmesini sağlayan bir sistemdir. Daha açık ifadeyle bu sistem üzerinden, halk eğitim merkezleriyle ve bu merkezlerde düzenlenen kurslarla ilgili işlemler gerçekleştirilebilir.
Yaygın eğitim; halk eğitimi, çıraklık eğitimi ve uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmektedir. Yaygın eğitim, örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü kapsar.
Mesleki eğitim merkezleri 27 alan 141 dalda örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerinin bir arada yürütüldüğü eğitim kurumlarıdır.
Halk eğitim kavramı genelde halk eğitim kursları diye tabir edilen kursları akla getirmektedir. Fakat özel kurslar da bu eğitim kavramı içine girmektedir. Örneğin sürücü kursu ya da ehliyet kursu adıyla bilinen motorlu taşıtlar sürücü kursları bu eğitim kavramı içindedir.
yaygın eğitim; halk eğitimi, çıraklık eğitimi ve uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmektedir." john dewey tarafından teorize edilmiş olan alternatif öğrenim akımıdır. türkiye'de bilinenin aksine çıkarklık eğitim merkezleri'nce değil, genellikle serbest eğitmenlerce uygulanır.
Örgün eğitim, standart bir eğitimle yetiştirilmiş öğretmenler tarafından öğrencilere verilen yapılandırılmış ve sistematik bir eğitim şeklidir. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite gibi eğitim kademelerinde yapılan sistematik eğitime ise örgün öğretim denir.
Örgün eğitim dışında her türlü planlı eğitimdir. Yaş grupları heterojen değildir. Sertifikaya dönüktür.
Her ikisi de zamandan ve mekandan bağımsızdır. Uzaktan Öğretim eğitim sisteminde dersler canlı olarak işlenir, öğrenciler derse katılım gösterirler. Açık Öğretim sisteminde dersler pdf formatında sisteme yüklenir ve öğrenci video formatında canlı ders almaz.
Açıköğretim Fakültelerinden alınan diplomaların, örgün öğretimden alınan diplomalardan bir farkı yoktur. Açıköğretim fakültelerinden mezun olan öğrenciler, örgün öğretimden mezun olan öğrencilerle aynı haklara sahiptir.
Açık Öğretim Lisesi kredili sistem üzerine kurulmuştur. Açık Öğretim Lisesinde örgün eğitimdeki normal liseler gibi sınıf geçme sistemi yoktur.
Evet arkadaşlar başlıkta da belirttiğim gibi HEM'de verilen tüm kurslar tamamen ücretsiz olup isteğiniz dışında kimse sizden kayıt, öğretim ya da sertifika teslimi esnasında ücret talep edemez ve buna zorlayamaz.
Kurs Bitirme Belgemi Nasıl Alırım? Tamamladığınız kursun belgesini ilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünden bir defaya mahsus basılı belge (sertifika) olarak alabilirsiniz. Tamamladığınız kursun 'Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi'ne artık E-Devlet Kapısından da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Yalnız mecburi durumlarda kurumumuza bir dilekçe bırakabilir ve almasını istediğiniz kişiyi önceden bize bildirebilirsiniz. Kayıt işlemimi internet üzerinden yapabilir miyim? Kurs sonunda herhangi bir belge veriliyor mu? Evet, Her kursun sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri