Yazılım (İngilizce: Software) ise bilgisayarın çalışması için gerekli olan ve bilgisayarda çeşitli işlemlerin yapılmasını sağlayan programlardır. Başka bir ifade ile bilgisayarımız üzerine yüklediğimiz programların genel adına “yazılım” diyoruz.
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle, var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatımlar bütünüdür. Yazılım için çeşitli diller mevcuttur.
Yazılım, bilgisayarın çalışmasını ve kullanılabilirliğini sağlayan öğelerdir. Örneğin, bir bilgisayarın işletim sistemi (operating system), tarayıcı, veri tabanı yönetimi programları gibi yazılımlar bilgisayarın çalışması için gereklidir.
Örneğin; Resim yapmamızı sağlayan paint, internette gezinmemizi sağlayan Google Chrome, ders içerikleri izlediğimiz EBA, görüntülü konuşma yaptığımız Skype, oynadığımız oyunlar, Word, Excel gibi tüm programlar birer yazılımdır.
Yazılım, bilgisayarları çalıştırmak ve belirli görevleri yürütmek için kullanılan bir dizi talimat şeklinde özetle tanımlanmaktadır. Veri veya programlamadan oluşan yazılım bir cihazda çalışan uygulamalara, komut dosyalarına ve programlar için kullanılan ve pek çok alan için geliştirilebilen bir kavramdır.
İlgili 19 soru bulundu
Yazılım, bilgisayar sistemlerine çalışma düzeni hakkında bilgi veren veri ve komutlardır. Yazılım, bir uygulama, program ya da oyun sistemlerinin var olma sürecinde hayati öneme sahiptir. Yazılım sayesinde dijital sistemlerin birbiriyle iletişimi sağlanır.
Bunlar işletim sistemi yazılımları, uygulama yazılımları, programlama yazılımlarıdır.
Yazılım Elemanı Ne Demek? Yazılım elemanı görev tanımı içerisinde yazılarım sistemlerine ait tasarımların hazırlanması ve söz konusu sistemlerin sürekliliğinin sağlanması yer alır. Bağlı bulunan şirketin ya da kurumun ihtiyaç duyduğu programlara ait özel kodların geliştirilmesi konusunda destek verir.
Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.
Yazılım çeşitlilik yönünden birçok farklı alt başlığa ayrılabilen bir yapıya sahiptir. Fakat genel anlamda kabul gören yazılım çeşitleri iki ana başlık altında kendisine yer bulmaktadır. Bu alt başlıklar ise; Bilgisayar yazılımları ve elektronik yazılımlar olmaktadır.
Yazılım, en temel tanımıyla; “Elektronik bir donanımın, belirli bir işi yapabilmesi için özel olarak geliştirilmiş kodlar bütünü” anlamına geliyor. Yazılımlar, günümüzde çoğu zaman yalnızca bilgisayarlarla eşleştirilse de havalandırma sistemlerinden beyaz eşyalara kadar pek çok elektronik eşyada da kullanılıyor.
Bilgisayarların çalışmasını ve kullanılabilir olmasını sağlayan programlara yazılım denir. Bu programlar çeşitli görevleri gerçekleştirmek üzere hazırlanırlar. Örneğin; yazı yazmak, müzik dinlemek, oyun oynamak, internette gezmek, mesajlaşmak için hazırlanmış yazılımlar vardır.
Programlama ya da diğer adıyla yazılımlama (İngilizce: programming), bilgisayarın donanıma nasıl davranacağını anlatan, bilgisayara yön veren komutlar, kelimeler, aritmetik işlemlerdir. Diğer bir tanımla programlama, bilgisayar programlarının yazılması, test edilmesi ve bakımının yapılması sürecine verilen isimdir.
Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.
Bilgisayarlar, telefonlar, televizyonlar, mobil teknoloji, internet, sanayide kullanılan yeni nesil cihazların neredeyse tamamı, otomotiv, inşaat, eğitim, reklam, pazarlama, iletişim, medya, eğlence, sağlık başta olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerde, uzay sanayisinde, günlük hayatta kullanılan bazı teknik ...
Yazılımın, elektronik bir donanımın bir işi yapabilmesi için özel olarak geliştirilen kodlar olduğu belirtilebilir. Kodlama, sadece bilgisayarlar üzerine bir kavram gibi düşünülür ama işin aslına bakılırsa elektronik aletlerin tamamı için yazılımın önemi çok büyüktür.
Hayatımızın her alanında olan yazılımlar, işlerimizi bir hayli kolaylaştırır. Bilgisayarlar, telefon ve tabletler, televizyonlar, oyun konsolları ve yeni nesil cihazların tamamında kullanılan yazılım, inşaat, reklam, otomotiv, iletişim, pazarlama, eğitim, medya, eğlence, sağlık ve daha birçok sektörde kullanılıyor.
Yazılımın amacı iş verimliliğini arttırarak kısa sürede işlemleri gerçekleştirmektir. Bu sayede zamandan tasarruf ederek aynı zamanda iletişim kolaylığı sağlamış olur. Hayatımızın her noktasında olan teknolojik aletler uygulama ve sistem yazılımları olarak ikiye ayrılır.
Doğruluk: Program yapması gereken işi tam ve hatasız bir şekilde yapabilmelidir. Kolay Kullanım: Programı kullanacak kişiler fazla yardım almadan, kendi başlarına kolayca kullanabilmelidir. Kullanıcı sezgilerini kullanarak programı kullanabilmelidir. Basitlik: Programın arayüzü mümkün olduğunca sade ve basit olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri