Aksi durumda ani sıcaklık değişimlerine bağlı olarak, yaz aylarında sıkça rastlanan klima çarpması, astım, bronşit, baş ağrısı, kas tutulması, kas ağrısı, zatürre gibi hastalıklara yakalanma riskiniz artacaktır. Özetle yaz aylarında dış ortam sıcaklığı 38-40°C ise, klimanızı kademeli olarak önce 35°C'ye ayarlayın.
Klimanın ayarları yaz mevsiminin şartlarına uygun şekilde ayarlanmalıdır. Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7'-8' C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığı 28 – 27 derece olmalıdır.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Mekanın özelliklerine göre klima 18 derecede de soğutabilir, 22 derecede de. Bu nedenle klima kaç derecede soğutur sorunuza kesin bir cevap veremeyiz. Ancak en düşük sıcaklık değerine getirerek sağlıksız bir soğutma yaratmamanızı önerebiliriz.
Klima soğutma ayarını, sıcaklık ayarına benzer şekilde “MODE” düğmesine basarak yapabilirsiniz. Bu ayarda klima kumandası göstergesi “kar simgesi” ne gelmelidir. Böylece klima soğuk hava üflemeye başlar. Yaz mevsiminde klima kullanmak isteyenler soğutma ayarını tercih etmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Klima soğuk ayarı en makul olarak 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartmanız en iyisi olur.. Doğru kullanıldığında klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klimanızın kışın sıcaklık ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Klima (buzdolabında olduğu gibi) soğutucu akışkan gazının buharlaşma ve yoğunlaşma özelliğinden faydalanarak odada bulunan ısıyı dışarı atar. Split klimalarda, iç ünite içinden geçen gaz, ortamdaki ısıyı emerek buharlaşır ve böylece ortam soğur.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Bu nedenle klimayı ideal sıcaklıkta çalıştırmaya özen göstermek gerekiyor. 22 santigrat derece yaz aylarında klimalar için ideal sıcaklık derecesi olarak gösteriliyor.
Türkiye'de 18 derece genellikle ılıman bir havayı temsil eder. Bu sıcaklıkta güneşli bir hava keyifli bir dışarı çıkma deneyimi sunar. İlkbaharın veya sonbaharın tadını çıkarabileceğiniz bir hava sıcaklığıdır.
Yaz Klima Ayarları
O da klimanızı “COOL” moduna almak. Klimalarda “COOL” soğutma modu olarak biliniyor. Bu sayede yaz mevsiminde ya da sıcak hava şartlarında serinleyebilmek için bu moddan yardım alınabiliyor. Klimanızı COOL moduna almak içinse önce klima kumandası üzerindeki “MODE” düğmesine basın.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Klima Sıcak Ayarı Kaç Derece Olmalı? Klima sıcak ayarı yapılırken ortamdaki ısı ve mekan büyüklüğü çok önemlidir. 24 derecenin üzerinde sıcaklıklar sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmayacağı için klima sıcaklık ayarı 22 – 23 derecelerde olmalıdır.
Genellikle uyku için ideal ortam sıcaklığı 16 – 19 dereceleri arasındadır.
Yaz Mevsimine Dikkat!
Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız.
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
FAN Modu: Sıcaklık ayarı yapılmayan ancak ortamda hava akışı sağlayabildiğiniz bir moddur. Yani klimanızı bir vantilatör gibi kullanmış olursunuz. Fan hızınızı dilediğiniz şekilde (otomatik, düşük, orta, yüksek fan) seçebilirsiniz.
Klimanızın kumandasının sağ üst köşede bulunan açma kapama düğmesine basın ve kumandanın kapağını açın. Sol tarafta yer alan, üzerinde kar tanesi, siyah üçgen ve güneş şekli olan düğmeye kumanda ekranında "Güneş" görselini görene kadar birkaç kez basın. Aşağı/yukarı ok tuşları ile klima sıcaklık derecesini ayarlayın.
Bununla birlikte klimanın modeline, markasına ve çeşidine bakmaksızın her klimanın uyku modundayken standart moda göre çok daha düşük enerji tüketimi gerçekleştirdiği, dolayısıyla da elektrik tasarrufu sağladığı bir gerçektir.
Sonra, klimanın günlük veya aylık çalışma süresini belirlemek gerekir. Örneğin, klima günde 8 saat boyunca açık bırakılıyorsa, günlük elektrik tüketimi 8 x 1.2 kWh = 9.6 kWh olacaktır. Aylık tüketimi bulmak için, günlük tüketimi aylık çalışma süresine göre çarpılmalıdır.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Klima Ne Kadar Sürede Soğutur? Klima çalıştıktan sonra yaklaşık 10 – 15 dakika içerisinde ortam soğumaktadır.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri