Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Mekanın özelliklerine göre klima 18 derecede de soğutabilir, 22 derecede de. Bu nedenle klima kaç derecede soğutur sorunuza kesin bir cevap veremeyiz. Ancak en düşük sıcaklık değerine getirerek sağlıksız bir soğutma yaratmamanızı önerebiliriz.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
Klima soğuk ayarı en makul olarak 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartmanız en iyisi olur.. Doğru kullanıldığında klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klimanızın kışın sıcaklık ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Klima en çok enerjiyi hedef ısıya ulaşırken harcar. Bu nedenle klimanın ısısında dramatik değişiklikler yapmak, diyelim ki 24 derece santigrattan 18 derece santigrata düşürmek çok fazla enerji sarfiyatına neden olacaktır.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Yaz Mevsimine Dikkat!
Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız.
Doğru klima kullanımı için klimanızı rahat hissettiğiniz en yüksek ısıya (24-26°) ayarlayın. Nem oranı yüksek olan günlerde, klimanızı nem alma modunda çalıştırın. Soğuk havayı doğrudan üstünüze gelmemesine dikkat edin. Klimanızı yazın yukarı, kışın aşağı üfleme yapacak şekilde ayarlayın.
Genellikle uyku için ideal ortam sıcaklığı 16 – 19 dereceleri arasındadır. Bununla beraber yazın uyurken klima kaç derece olmalı merak ediyorsanız; genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması öneriliyor. Örneğin, dışarıda 30 derecelik bir hava varsa uyku için klima 23 dereceye getirilebilir.
KLİMA SICAK HAVA VERMEZ... KLİMALI ARAÇLARDA, ARACIN İÇİNDE, HAVA GİRİŞ YÖNÜNE GÖRE ÖNCE KLİMANIN PETEĞİ SONRA DA KALORİFER PETEĞİ VARDIR... KLİMA PETEĞİ HİÇ BİR ZAMAN ISINMAZ. VE HAVAYI DA ISITMAZ. KOMPRESÖR AÇILDIĞINDA HAVAYI SOĞUTUR...
Klimalara bağlı yangınların artması nedeniyle uyarıda bulunan akademisyen Sevan Karabetoğlu, "Klimayı 4 saat 6 saat 16-18 derecelerde tutarsanız, kompresöre çok yüklenme olur" dedi. DUVAR - Sıcak havayla birlikte klima kaynaklı yangınlarda da artış oldu.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Sonra, klimanın günlük veya aylık çalışma süresini belirlemek gerekir. Örneğin, klima günde 8 saat boyunca açık bırakılıyorsa, günlük elektrik tüketimi 8 x 1.2 kWh = 9.6 kWh olacaktır.
Oradan doğru cevabı bulabilirsiniz. Sonuç: nem alma (dry mode) modunda daha az enerji harcar.
Bunun yanı sıra klimaların gün içerisinde sık sık kapatılıp açılması da yine çok fazla enerji harcanmasına neden olan etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor.
Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
Klima uyku modunda elektrik harcar mı sorusunun cevabı şüphesiz ki evettir, ancak bir turbo modu ya da standart mod ile karşılaştırıldığında klima uyku modu çok daha az elektrik harcar, bu da elbette elektrik faturalarınıza olumlu yansır.
FAN Modu: Sıcaklık ayarı yapılmayan ancak ortamda hava akışı sağlayabildiğiniz bir moddur. Yani klimanızı bir vantilatör gibi kullanmış olursunuz. Fan hızınızı dilediğiniz şekilde (otomatik, düşük, orta, yüksek fan) seçebilirsiniz.
Klima havayı sirküle ettiği için tüm odayı ısıtacak ama ufo ışınım ile ısıtma sağladığı için ortamı değil gördüğü yüzeyi ısıtır. Klima'da verim fazladır. En basit örnekle 1000W elektrik harcarsın 3000W ısı alırsın. Rezistans'ta (UFO) 1000W elektrik harcayıp 1000W ısı alırsın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri