Dört mevsimden biri olan yaz kelimesinin zıt anlamlısı 'kış' kelimesidir.
Kış zıt anlamlısı olan kelime yazdır. Yaz da bir mevsimi ifade etmektedir. Kış ne kadar soğuk ise yaz mevsimi de o kadar sıcak güneşlenme sürelerinin daha uzun olduğu zamanları göstermektedir. Kışın kelimesi soğuk ve kar yağışını temsil ettiğinden zıt anlamı olan kelimeler arasında en belirgin olanı yaz kelimesidir.
Yaz kelimesinin eş anlamlısı YAZMAK veya MEVSİM kelimeleridir. Yaz kelimesinin zıt anlamlısı KIŞ kelimesidir.
Kış kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimenin yaz olduğu bilinmektedir. Kış ve yaz iki farklı mevsim olarak ifade edilebilir. Soğuk olan kış mevsiminin zıt anlamlı kelimesi ise sıcak olan yaz kelimesi olarak ifade edilebilir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
İlgili 31 soru bulundu
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Mevsim anlamındaki yaz ile eş anlamlı olarak kullanılan tek sözcük ilkyazdır. İlkyaz, haziran ve temmuz aylarını kapsar.
Tok zıt anlamlısı olan kelime: Aç
Zıt anlamlı kelimelerin, birbirinin tam tersi anlamlara sahip olduğunu belirtmek gerekir. Eş anlamlar ise; farklı kelimelerin aynı anlama gelmesine denir.
Yas kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre verilmiş olan eş anlamlısı 'matem' şeklinde karşılanmaktadır. Gündelik yaşamda hem yas hem de matem sözcüğü eşit olarak yoğun biçimde kullanılır.
Yazgı ve alın yazısı sözcükleri kader sözcüğüyle aynı anlamı taşıyan sözcüklerdir.
1- Erkek: Kadın gibi Eski Türkçe olan erkek sözcüğü, 12. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sıcak kelimesi zıt anlamı bulunan kelimelerden biridir. Kelimenin zıt anlamlısı soğuk kelimesidir.
Bundan dolayı sonbahar kelimesi ile zıt anlamlı olan kelime ilkbahar kelimesidir. Sonbahar yerine zıt anlamlısını kullanmak istediğiniz zaman ilkbahar sözcüğünü kullanabilirsiniz.
Cevap. MEVSİM KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI SEZON KELİMESİDİR. MEVSİM KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI YOKTUR.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
Tek kelimesinin zıt anlamı olan kelime; çifttir. Tek; herhangi bir durumun bir tane olmasını belirtirken çift ise; birden fazla olmasını ifade eder.
Beyaz kelimesinin yalnızca bir tane zıt anlamı bulunur. Beyaz kelimesinin zıt anlamı ise siyah sözcüğüdür. Siyah sözcüğü, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler içerisinde yer alır. Beyaz ile siyah kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Edebiyat eş anlamlısı olan kelime yazın kelimesidir. Yani edebiyat yazın sözcüğüyle eş anlamlı olan sözcüktür. Cümle içerisinde edebiyat kelimesi yerine yazın kelimesi de kullanılabilir.
Aralık, ocak ve şubat aylarından oluşan yılın ilk mevsimine kış denir. Serma ve zemistan sözcükleri kış ile eş anlamlıdır.
Ak kelimesinin zıt anlamlısı, kelimenin kendisi kadar çok sık kullanılmaktadır. Bununla beraber ak kelimesinin zıt anlamlısı; karadır. Ak ile kara kelimeleri birbirinin zıt anlamlısı olarak belirtilmiştir.
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri