Ceviz de badem de yukarıda verilen besinsel değerler açısından karşılaştırıldığında bireyler için çok sağlıklı yağ, protein ve diğer besinsel kaynakları içerir. Diyetinizde özellikle yüksek kalori değerlerine sahip olduğundan porsiyon kontrolü sağladığınız sürece cevize ve bademe gönül rahatlığıyla yer verebilirsiniz.
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak. Badem: Kuru ciltlerin yağlanmasını sağlar. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
Kuruyemişler; folik asit, niyasin, E vitamini, B6 vitamini, bakır, magnezyum, potasyum, çinko, selenyum, bakır ve kalsiyum minerallerinden zengindir. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bir bağışıklığın devamlılığını sağlayan birçok enzimin çalışmasını sağlamaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Aç Karnına Badem Yemenin Faydaları
Güne daha zinde ve enerjik başlamak için çiğ badem yenmesi önerilir. Sabah aç karnına çiğ badem yemek hem daha az yemek yeme istediği ortaya çıkararak zayıflamanıza hem de gün içinde enerjinizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
Ceviz, içerisinde barındırdığı bol miktarda omega 3 yağ asitleri ile kan basıncını azaltarak kalp sağlığını korur. * Ceviz, kalbin en büyük dostudur. Kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder. * İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Fındık, ceviz ve badem kolesterolü düşürür.
Kızartılmış mısır fıstığı, kavrulmuş mısır fıstığından daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Mısır fıstığı diğer kuruyemişler kadar sağlıklı değildir, ancak yine de bazı beslenme faydaları vardır.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir. Karbonhidrat ve B grubu vitaminleri açısından oldukça güçlüdür. Kansızlığı gidermede etkili olan leblebinin kalori bilgisine göz atalım: 1 avuç leblebi: 24 kalori.
Uzmanlar, bütün öğünlerden sonra bir miktar ceviz yenilmesinin damar tıkanıklığı problemi için iyi gelebileceğini söylemektedirler. Ayrıca damar esnekliğinin korunmasını sağladığı düşünülmektedir. Ceviz günlük yaşantımızda çerez olarak da tüketildiği için günlük belirli oranlarda tüketerek sağlınızı koruyabilirsiniz.
Düzenli tüketildiğinde bağışlık sistemini güçlendiriyor, cilde parlaklık veriyor ve kırışıklık oluşumunu engelliyor. Kandaki melatonin seviyesini yükselterek uyku düzenine katkı sağlıyor. İçeriğindeki melatonin ve polifenol bileşikleri sayesinde yüksek oranda antioksidan etkisi bulunuyor.
Yeni yapılan bir araştırma bir avuç ceviz yemenin kalp krizini hızla önlediğini gösteriyor. Araştırmada insanlar bir avuç ceviz yedikten 4 saat sonra, kan damarlarının esnekliğinde ve kolesterol seviyelerinde iyi kan akışına yardımcı olacak düzeyde bir gelişme kaydedildi.
Ceviz, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde; Lipoprotein özelliği ile iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDL'yi düşürür. LDL'nin panzehri olarak bilinir. Günde 4-5 adet tüketimi önerilir. Kalp krizlerine neden olan kan pıhtılaşması riskini azaltabilir.
Kuruyemişler özellikle aç olduğunuz zamanlarda iyi bir seçimdir. Badem ve ceviz gibi seçimler sadece sizi doyurmakla kalmaz aynı zamanda mideyi tahriş etmeden kalp için sağlıklı yağlar ve diğer önemli besinler sunarlar.
Şimdilik cevizin bilinen bir zararı yoktur. Aşırı tüketime bağlı olarak kilo almanın yanı sıra bazı kişilerde alerji nedeniyle ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Alerjik reaksiyon göstermeyen kişilere günde 4-5 cevizden fazlası tavsiye edilmez. Fazla miktarda tüketilirse kilo problemlerine neden olabilir.
İçeriğinde magnezyum ve triptofan bulunan badem, vücudunun rahatlamasına ve daha iyi bir uykuya dalmana yardımcı olur. Uzmanlar yatmadan önce badem tüketiminin sağlığa oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Eğer uyku problemin varsa uyumadan önce badem yiyerek düzenli ve sağlıklı uyku çekebilirsin.
Her gün yediğiniz 4 adet suda beklemiş badem;
Enerji verir. İçinde bulunan bakır, riboflavin ve magnezyum metabolizma hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Suda bekleyen badem; potasyum, tekli doymamış yağ ve protein yönünden güçlüdür. Badem, damarlara zarar veren iltihabı söker.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Kan şekeri üzerindeki faydaları: Yemekten sonra tüketilen çiğ badem insülin ve glikoz seviyelerindeki dalgalanmaları azaltır. Böylece kan şekeri seviyenizin ani yükselmelerinin önüne geçmiş olursunuz.
Badem, lif, protein, riboflavin, magnezyum, vitamin E, fosfor, bakır ve manganez bakımından zengin çok sağlıklı bir besindir. Bademin bir diğer en önemli faydası da göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri