Kağıdın icadı Çin'in dünyada söz sahibi olduğu dönemlere rastlar. O dönemin en gelişmiş kültürüne sahip Çin'in büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayan kağıt kullanımına diğer medeniyetler 700'lü yıllarda başladı. Cai Lun'un keşfettiği kağıt yapma metodu; Orta Asya'ya 751, Bağdat'a 793 yılında ulaştı.
M.Ö. 2. yüzyılda Çin'de modern kağıdın öncüsü olarak kabul edilen selüloz kağıt Cai Lun tarafından icat edilmiştir. Bu dönemde Çin Han hanedanlığında bulunan mahkemelerde görevli Cai Lun kâğıt ve kâğıt yapımının mucididir.
Kâğıda dair en eski kalıntılar Tibet'te bulunsa da milattan önce 2. yüzyıla tarihlendirilen bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değil. Bu nedenle MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Ts'ai Lun birçok kaynakta kâğıdın mucidi olarak anılıyor.
İnsanın taş ve metal üzerine kazıyarak oluşturduğu resimler, şekiller ile yazıların meydana getirilmesi işlemi zahmetli ve yorucu olması nedeniyle bun- ların kullanımı terk edilmiş, yerini hafif malzemeler olan ağaç kabuklan, deri, parşömen, palmiye yaprakları, bez ve papirüs almıştır.
Kağıt, ilk olarak papirüs kağıdı olarak ortaya çıktı. Mısır'da M.Ö. 4000 yıllarında Cyperius adı verilen bir bitkinin sapından bu tür bir kağıdın elde edildiği biliniyor. Bitki sapı kesilerek bir tahtanın üzerine dizilmiş ve ıslatılarak düzleşinceye kadar tokmaklanmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Cai Lun, birçok kaynakta kağıdın mucidi olarak gösterilir. Milattan sonra 5. yüzyıldan itibaren kağıt, Çin'de yaygınlaştı. Kâğıt yapım tekniği zamanla Çin'in etrafındaki Japonya, Kore ve Vietnam gibi ülkelere yayıldı.
Arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi verilerek bir göz atılırsa kâğıdın ilk defa Çinli bir saray görevlisi tarafından icat edildiği görülebilir. M.Ö 2. yy. ' da Çin'de sarayda görevli Cai Lun isimli kişidir.
Bunun yanı sıra barut, kâğıt ve pusulayı da Araplar öğrenmişlerdir. Bu önemli buluşlar Avrupa'ya ise Avrupa ülkelerinin İslam dünyasına karşı düzenlediği Haçlı Seferleri ile geçmiştir. Bu bakımdan da Talas Savaşı'nın dünya tarihi için çok önemli bir yeri vardır. Türk tarihi için de önemi büyüktür.
Odundan endüstriyel olarak kağıt yapımı 1870-1880 yıllarında başlamıştır. Malazgirt savaşı ile Anadolu'ya yerleşen Türkler' in burada Kağıthaneler kurdukları bilinmektedir. Haçlı seferleri sırasında, Fransız ve İtalyanlar kağıtçılığı Türkler' den öğrenerek ülkelerine götürmüşlerdir.
Osmanlı Devleti Döneminde Sultan Abdülmecit tarafından 1840 yılında dolaşıma çıkarılan ve “Para Yerine Geçen Kağıt” anlamına gelen “Kaime-i Nakdiye-i Mutebere”ler, "banknot" olmaktan ziyade, "faizli borçlanma senedi" veya "hazine bonosu" niteliğindedir.
Başta yazı malzemesi olarak kullanımı olmak üzere mimarlık, çömlekçilik, dokumacılık, ciltçilik, müzik, savaş, bezeme sanatı, soyağacı vb. daha sayamadığımız pek çok alanda insan yaşamını kolaylaştıran kâğıt sâyesinde medeniyetler birbirini etkilemiş, bilgilerin kuşaktan kuşağa aktarımı sağlanmıştır.
Modern kitabın ortaya çıkışında kuşkusuz Çinliler tarafından bulunan kâğıdın Avrupa'da yayılması önemli bir köşe taşı olmuştur. Çinliler ile Müslümanlar arasında 751 yılında meydana gelen Talas Savaşı sonucu Müslümanlar esir alınan 20.000 Çinli vasıtasıyla kâğıt yapımını öğrenmiştir.
M.Ö. 3000'li yıllardaki önemli uygarlıklardan birisi olan Sümerlerin Uruk şehrinde ilk yazı örnekleri bulunmuştur. İncelemeler sonucu bu yazı örneklerinin taş ve tabletlere sivri bir cisimle sembol ve resimler kazınarak hayata geçirildiği için çivi yazısı ismini almıştır.
Yara bandı 1920 yılında Johnson & Johnson çalışanı Earle Dickson tarafından, Highland Park, New Jersey'de yemek yaparken sık sık kendini kesip yakan eşi Josephine ičin icat edildi.
Dijital asistana geri dön. TALAS ( ATLIK ) SAVAŞI (751) (Ortalama okuma süresi 1 dakika, 32 saniye.) Bugünkü Kırgızistan sınırları içinde yer alan Talas nehri civarında Abbasilerle Çinliler arasında meydana gelen mücadeledir.
İslâmî kaynaklara göre Hz. Nûh tûfan sonrası yeryüzünü oğulları arasında paylaştırınca Türkler'in atası olan Yâfes'e Doğu ülkelerini ve Rum diyarını vermiştir.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Tarihin en büyük mucidi olarak kabul edilen Thomas Edison, kendine ait 1.000'den fazla patente sahip. Üretkenlik konusunda neredeyse bir dahi olan Edison, kendini sadece üretken olmakla sınırlamadı. Aynı zamanda sahip olduğu pazarlama zekasıyla yaptığı işi birleştirerek kendi şirketini kurdu.
Mucit : Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimseye mucit denir.
Ekskavatörlerin atası olarak kabul edilen “shovel” tipi ilk makine Amerikalı William S. Otis tarafından icat edildi. Bir inşaat firmasının ortağı olan Otis, üstlendiği demir yolu projelerini zamanında tamamlamak ve hafriyat işlerini hızlandırmak için değişik yollar deniyordu.
Kağıt yazı amaçlı kullanılan beyaz bir malzemedir. İlk olarak Antik Çin'de keşfedilmiştir. Papirüs ve Amate gibi kağıt benzeri ilk formlar Akdeniz havzası ve Kolomb öncesi Amerika'da kullanılsa da bu tür malzemeler gerçek kağıt olarak kabul görmemektedir.
Kağıt üretiminde kullanılan hammaddeler nelerdir sorusunun cevabını biraz daha detaylı olarak ele alacak olursak öncelikle kâğıt üretimi için kullanılan ağaçların seçimi için genellikle; çam, ladin, kayın, köknar gibi çamgiller familyasından ağaçların yanı sıra kavak ve okaliptüs ağaçları da sıklıkla tercih ...
M.Ö Çin'de bıçak ve maya gibi ürünler ticarette takas karşılığı kullanılıyordu. Hal böyle olunca Lidyalılar da ticarette kullanılabilecek olan parayı icat etmiş oldu. Parayı bulan Lidyalılar daha önceki çağlarda Çinlilerin takas esnasında kullanmış olduğu bıçak ve demir gibi eşyalardan esinlenerek üretmiş oldu.
Mezopotamya'da yazı M.Ö. 3200 yıllarında Sümerliler tarafından icat edilmiştir. Sümer yazısı ekonomik ihtiyaçlardan doğmuştur. Önasya ülkelerinde ve Anadolu topraklarında yazı malzemesi olarak kullanılan kil tabletler, kilin kitap şekli olarak ifade edilmiş halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri