Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 230 yıl geçtiğini göstermektedir.
Süleyman Pampal, fayın en son 1784 yılında kırıldığını ve bu fayın enerjisini tamamlayıp biriktirdiğine dikkat çekti. Yedisu Fayı'nın Türkiye'nin en tehlikeleri faylarından biri olduğunun altını çizen Pampal, "Zaten tehlikeliydi.
"Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor"
Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir.
3. Göynüksuyu fay zonu diye adlandırabileceğimiz kırık hattının, sismik yönden aktif olduğu, 22 mayıs 1971 Bingöl depremi ile kesin olarak anlaşılmıştır.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır.
İlgili 43 soru bulundu
Yedisu Fayı Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) doğu kesiminde, Erzincan Havzasının doğusu ile Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasında yer alır. Yedisu sismik boşluğu K70B konumlu ve yaklaşık 75 km uzunluktadır.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Bu segment üzerinde yapılmış paleosismolojik araştırmalar ışığında depremin tekrarlama periyodunun 245±55 yıl olarak belirlenmiştir.
Haber Merkezi - Dr. Kenan Akbayram, “Yedisu Fay Zonu, Erzincan Fayı ile birlikte 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Deprem tekrarlanma aralığını düşündüğümüzde 250 yıllık, eli kulağında büyük bir deprem olabilir” ifadelerini kullandı.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
Dr. Süleyman Pampal, "Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu Fayı kırıldı kırılacak gün sayıyor. Yedi su fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır.
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 230 yıl geçtiğini göstermektedir.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal dikkat çeken açıklamalarıyla gündeme geldi. Gelen açıklamada Pampal, Yedisu Fay Hattının kırılmasına az kaldığını söyledi.
Yedisu sismik boşluğu yaklaşık 75 km uzunluktadır. Erzincan havzasının doğusundaki Üzümlü ilçesi güneyi ile Yedisu ilçesi (Bingöl) arasında oldukça engebeli bir morfolojiyi kesen Yedisu Fayı, çizgiselşevler, ötelenmiş dereler vb. morfolojik unsurlar ile kendisini belli eder.
(KANDİLLİ); M= 5.9 Mw=6.4 (ABD)] yıkıcı bir deprem oldu. Depremin yıkıcı süresi 17 saniye olarak belirlenmiştir (DAD).
Bingöl ile Palu arasında bir deprem beklenebilir. Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
200 km'lik deprem hattını gezen Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar, “Malatya fayı hala aktif, Yedisu fayı Erzincan ve Tunceli'yi etkileyecek” dedi. Sançar; deprem bölgesindeki izlenimlerini paylaştı ve Yedisu fayı ile Malatya fayına dikkat çekti.
Özellikle Yedisu fayına yakın iller olan Bingöl Elazığ Tunceli Erzurum Bayburt Gümüşhane ve Erzincan illerinin etkileneceği belirtilirken Yedisu Fayı Kuzey Anadolu Fayı olarak geçmektedir.
Öğüt, olası 7,4 büyüklüğündeki Yedisu depreminde; Bingöl'ün 8, Muş'un 7,5 ila 8, Erzincan'ın 7 ila 8, Erzurum'un 7, Diyarbakır'ın 6 ila 7, Ağrı'nın 6,5, Siirt'in 6, şiddetinde etkileneceğine dikkat çekti.
Conversation. 3- Yedisu Batman ve Diyarbakır'a 170 km, Şanlıurfa'ya 300 km, Mardin'e 230 km (il merkezleri) uzaktadır. 7.2 büyüklüğündeki depremin bu uzaklıklarda çok kötü inşa edilmiş yapılar dışında yıkıcı etkisi beklenmez.
Yedisu Fayı hattındaki olası bir depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum, ve Tunceli etkilenmesi bekleniyor. Bu illerde 32 bin bina imar affından yararlandı. Bingöl'ün sadece merkezinde 6 bin 197 yapı ruhsatsız.
Türkiye'nin kuzeyinde, Erzincan ve Bingöl arasında uzanan Yedisu Fayı, sismik bir bomba gibi sessizce bekliyor. Uzmanlar, bu bölgenin 75 kilometrelik fay hattında 1784'ten beri büyük bir deprem yaşanmadığını ve bu sessizliğin büyük bir tehlikeye işaret ettiğini söylüyor.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
"Sevgili malatyalılar. Malatya 6 şubatta çardak-nurhak-çöşnük fay parçaları ve akçadağ segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır.
Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya-Ovacık fayı için bir tehlike olmadığını ancak Pütürge fayının bir kısmının kırılmadığını, sürekli deprem ürettiğini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri