Söz konusu yasağın sebebi tam olarak bilinmemekle beraber Tevrat'ta bulunan, Tanrı'nın ismini lânetlememe ve ona sövmemeye (Levililer, 24/15-16), Tanrı adına yalan yere yemin etmemeye (Çıkış, 20/7; Tesniye, 5/11) yönelik emirlerin Tanrı'nın ismini gereksiz yere söylememe şeklinde yorumlanmasına (a.g.e., “On the Life of ...
Ayrıca Yehova Şahitleri azizleri ve Papa'yı kabul etmez. Bu kitapta Allah'ın adı olarak Tevrat'ta geçen Yehova'yı kullanmaları da Yahudileri kızdırıyor. Çünkü Yahudiler “Allah'ın adını boş yere anmayın” ayeti üzerine Allah'ın en büyük ismi olan Yehova'yı kullanmazlar.
Kur'an'da isimleri anılan peygamberler ve bunların kitapları kendilerini sıklıkla Yehova'ya bağlamalarına rağmen İslam'da Yahve/Yehova ismi kullanılmaz ve bilinmez. Kur'an'da Cebrail, Mikail gibi melek isimleri diğer İbrahimî dinlerde olduğu gibi El (ya da İl) ile bağlantılıdırlar.
Bazı bölümlerde YHVH için "İbrahim'in Tanrısı, İshak'ın Tanrısı, Yakup'un Tanrısı" olarak bahsedilse de Yeremya 32:27'ye göre aslında O bütün insanlığın tanrısıdır. İnanca göre bu ad insanoğlu tarafından değil, bizzat tanrı tarafından kendi için tercih edilmiş bir addır.
“Yehova; Yahudilikte Tanrı için kullanılan “Yahve” sözcüğünün galatıdır (yanlış kullanımı). Yehova Şahitleri de bu adı, 1931'deyılında yapılan bir Kongre'de almışlar ve Eski Ahit'teki (Tanah) bir ifadeye dayandırmışlardır. Eski Ahit'te bu ifade “Siz benim şahitlerimsiniz, der Yehova” (İşaya 43:10) şeklinde geçmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Yehova, Yahudilikte ve Hristiyanlıkta Tanrı'nın adıdır. İlk kez Tevrat'ta geçmiştir bu isim ve YHWH diye yazılır. Yehova Şahitleri bu yüzden kendilerini Tanrı'nın Şahitleri olarak tanımlarlar.
Bunun nedeni, Tevrat ve İncil'de kandan uzak durmaları gerektiğinin emredilmesidir. Onlar, Tanrı'nın gözünde kanın hayatı temsil ettiğini düşünürler, ona itaat etmek için kan almazlar.
Yahudi inancına göre Hz. Muhammed, peygamber kabul edilmemektedir. Yahudilikte peygamberlik, MÖ 5. yüzyılda yaşamış Malaki ile son bulmuştur.
Yehova, Yahudilikte ve Hristiyanlıkta Tanrı'nın adıdır. İlk kez Tevrat'ta geçmiştir bu isim ve YHWH diye yazılır. Yehova Şahitleri bu yüzden kendilerini Tanrı'nın Şahitleri olarak tanımlarlar.
Yehova'nın Şahitleri, binyılcı, restorasyoncu ve teslis karşıtı inanca sahip, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir.
Ayrıca, YAHOVA, İLİYON kelimeleri de İbranice'de “Allah” kelimesi yerine kullanılan meşhur isimlerdendir. Yahudi ve Hristiyanlarda da hem peygamberlere iman hem de ahiret inancı vardır. Zaten bütün semavî kitaplarda iman esasları aynıdır.
Yahudilik panteizmi reddeder. Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim), Elohim (Rab) veya “Adonay” (Efendimiz) diye seslenirler.
Tanrı'nın Adı: YHVH veya YEHOVA
YHVH (יהוה) (ya•'ve) İncil'de Tanrı'nın birincil İbranice adıdır.
Tanrı mutlak ve tek bir tanrıdır (Galatyalılar 3:20; Tekrar 6:4). Ancak, ilk ve vasıtasız olarak yaratmış olduğu İsa onun ilk yarattığı olarak oğludur ama ona asla eşit değildir, ona hiçbir şey eşit olamaz. Dolayısıyla Yehova Şahitleri Teslis'e diğer Hıristi- yanların inandığı gibi inanmamışlardır.
Yehova, Yahudilikte tanrı için kullanılan özel bir isimdir. Yehova, Yahudilerin tanrıya hitap ederken kullandıkları, tanrının özel bir ismidir. Kelime anlamı olarak "O, olmasına neden olur." anlamına gelir. "Her şeyi yaratan O'dur." veya "Ne olması gerekiyorsa o olur." olarak yorumlanır.
Yehova Şahitlerinin inanç esasları, kutsal kitabı İncil'dir. İlahları Tanrı Yehova' dır. Tektir. İsa onun oğlu ve dünyadaki temsilcisidir.
Yehova'nın Şahitleri Noel'i, doğum günlerini ve diğer pek çok bayramı kutlamaz.
İçinde Tevrat, Zebur ve İncil'den sözlerin olduğu 'Mukaddes Kitap'a inanan ve Hıristiyanların kendilerinden ayrı bir inanç biçimi olarak gördüğü Yehova Şahitliği'nde, kişilerin kan almaları veya vermeleri yasak.
“Allah”; Aramiceden doğan Süryani dilinde “Aloho” ve Tevrat İbranicesinde “Elah/Elahim” demekti. “Allah” adını; Mizrahi/Doğulu Yahudiler, Bahailer, Arapça konuşan Ortodoks ve Katolik Hıristiyanlar, Türkiye'de yaşayan bazı Hıristiyanlar da kullanıyordu.
Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslâm'ın müştereken kabul ettiği büyük peygamber. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.
Musa bin Meymun'un tespit ettiği iman esasları, Günümüzde Yahudilerin çoğunluğu tarafından benimsenmektedir. Bu esaslardan ikisi peygamberlere iman ile alakalıdır. Ona gore; peygamberlik haktır, peygamberlerin tüm sözleri doğrudur ve Musa (a.s.), peygamberlerin en büyüğüdür.
Yahudiler Tevrat'a ibranice Tora derler. Yahudi kültüründe Tora terimi öğreti, doktrin, kılavuz, teori, hüküm, kanun, din gibi anlamlara gelir. Bu terim, Hz. Musa'nın kitabına isim olarak kullanıldığı gibi Tanah, Mişna ve onun yorumu olan Gemara ve hatta din bilgini rabbilere ait bütün eserler için de kullanılır.
ikinci yüzyıldan beri gelişmiş Hristiyan Aleminden, Yahudilikten ve diğer dinlerden ayrı bir din olarak gören Yehova Şahitleri, siyasi bağımsızlık ilkesine bağlı bir yaşam sürüyor, bu nedenle zorunlu askerlik mükellefiyetlerini yerine getirmeyi reddediyorlar.
Türkiye'de Yehova'nın Şahitleri zorunlu askerlik hizmeti yerine alternatif sivil hizmeti tercih etmelerinden ötürü ve inançlarını serbestçe ifade etme ve yayma hürriyetini kullanırken sıkıntılar yaşamaktadır, ayrıca bir dönem irtica gerekçesiyle baskı altında kalmışlardır.
-Kanın vücuttan atılması sağlığa zararlı değil. -Kan organ değil. -Tedavi olmak caiz hatta tedavi olmamak intiharla eş değerse haramdır. Bu çerçevede kan almak yoluyla tedavi olmaktan başka bir çare yoksa hayatın devamı için kan nakli yapılması; şer'i bir mani olmadığından, bir mahzura düşülmediğinden dolayı caiz olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri