4. TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir. Bu başlık altında “ne yapılacağı değil neden yapılacağı” ortaya konulur.
Araştırma amaçlarında belirlenip toplanan verilerin hangi kuramsal veya pratik sorunun çözümünde ve nasıl kullanılabileceğinin açıklanmasıdır. Bir tür araştırmacının kendi amacının ortaya konmasıdır. Araştırmanın amacı ile araştırmacının amacı ayrı şeylerdir.
Kaynaklardan konuya ilişkin elde edilen bilgiler yazılı olarak tespit edilir. Genellikle bilimsel araştırmalarda çözüm aranan problem, Araştırmanın Amacı olarak ifade edilir.
Hangi konunun çalışılacağı tamamen araştırmacının bilimsel ilgi ve merakına bağlıdır. Araştırma konusu, araştırmacının kişisel deneyimlerinden, daha önce başka araştırmacılar tarafından yapılmış çalışmalardan, kitle iletişim araçlarından, teorilerden, inançlardan ve değerlerden etkilenilerek seçilebilir.
Tezler incelenen konunun bilimsel şekilde ele alınmasını kapsar. Bu sebeple temelde her araştırmacının tez yazma amacı; bilim dünyasına katkı sağlamak, kişileri yeni bilgilerle buluşturmaktır.
İlgili 44 soru bulundu
4. TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir.
Tezin uzunluğu, konusu, veri toplama süreci, yazma hızı, araştırma kaynaklarının erişilebilirliği ve danışmanın beklentileri gibi faktörler süreyi etkilemektedir. Ancak tipik bir yüksek lisans tezi yazma süreci eğer öğrenci tüm süreci tek başına sürdürecekse4 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır.
Araştırmanın amacı, araştırma problemi ve hipotezi net olarak ifade edilebilmelidir. ✓ Konu araştırılabilir olmalı, konuyla ilgili dökümanlara, bilgi ve belgelere ulaşılabilmelidir. Konu, araştırmacının ilgisini çekmeli, araştırmacı konuyu benimsemelidir. Konu, çalışma imkanlarına uygun olmalıdır.
> Makalenin yazılmasındaki amaç, kısa ve açık olarak belirtilmelidir. > Kaynakları, en önemli temel bilgileri vermek üzere dikkatlice seçiniz. > Problem ve konuyla ilgili çalışmalardan söz edildiğinden, GENİŞ ZAMANDA yazılmalıdır.
Giriş bölümünde araştırma konusunun (problemin) tanımı, araştırmanın amacı ve önemi gibi bilgileri içeren bir sunumdur.
Mümkün: Araştırma sorusu ampirik olarak uygulanabilir olmalıdır. Bu, sorunun veri toplama ve analiz etme, nicel ve/veya nitel verileri kullanma veya bilimsel literatürü okuma yoluyla yanıtlanabilir olması gerektiği anlamına gelir.
Bir araştırma gerekçesi, belirli bir araştırma projesinin neden gerekli olduğuna dair kısa ve öz bir açıklamadır; çalışmanın gerekçelerini ve sağlaması beklenen avantajları tanımlar.
Amaç-sonuç cümlelerinin yüklemlerine "Hangi amaçla?" sorusu yöneltilir. Bu sayede amaç-sonuç cümlesi olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca, amaç anlamı "-mek için, -mek üzere, diye, istemek, hedeflemek" vb. sözcükler ve "-e, -a" ekleri yardımıyla sağlanır.
Özet, araştırmanın amacını ve başlıca sonuçları belirtmelidir.
Araştırma Önerisi, yürütmeyi planladığınız araştırmanın bir taslağı ve genel görünümüdür.
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
Makalede amaç öğretmek, okuyucuyu bilgilendirmektir. Bilimsel ve terim içerikli bir dil kullanılır. Hedef kitlesi konuyla ilgilenen kişiler olduğundan kısıtlıdır. Her türlü belge ve veri kullanılarak ele alınan düşünce veya fikir kanıtlanır.
Bir gerçeği açıklamak, bir konu hakkında görüş ve düşünce belirtmek ve bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara makale denilmektedir. Makale herhangi bir konu hakkında bilgi vermek için yazılabilir. Bunun yanında yeni bir düşünce çıkarmak, bu düşünceyi desteklemek ve ispatlamak amacı ile yazılan yazılardır.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Araştırma problem çözmeyi amaçlar Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır Yapılan araştırmada kişisel yanlılık yok edilmelidir. Araştırmalar kayıt altına alınmalıdır.
Tez yazarken kaynak bulma zamanınızı alabilir. Eğer kaynaklara ulaşmada sorun yoksa kısa sürede tezi tamamlayabilirsiniz. Tez yazma tekniklerini iyi bilen birisi 1 ayda yüksek lisans tezi yazabilir.
imkansızdır. fakat önceden yazılmış bir tez iki gunde yazılmıs havası verilip gerine gerine gezilebilir. aylarca üniversite ve ders ortamından uzak kaldıktan sonra oluşan bezginlik yüzünden doğal olarak tez yazma işi gözde büyür de büyür.
Lisans tezleri 3.000-5.000 TL arası, Tezsiz yüksek lisans projeleri 4.000-9.000 TL arası, Yüksek lisans tezleri 15.000-35.000 TL arası, Doktora tezleri ise 30.000-70.000 TL civarındadır. Yüksek lisans tezleri ve doktora tezleri hazırlama, önlisans ve lisans tezlerine göre çok daha zordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri