Salçası fazla konulmuş yemeklere içme sodası ilave ederseniz yemek eski tadına dönecektir. Yemeğin salçası fazla kaçmışsa uygun bir süzgeçten geçiriniz. Akabinde ise üzerine kaynar su tutunuz. Tekrardan yemeği yaptığınız tencerede pişirmeye devam ediniz.
Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası ilave edin sonra tadına bakın artık makarnanız yemeye hazır bile.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Salça, domates sosu ve kahveye yine bir tutam eklenen karbonat içerisindeki asit miktarını azaltır. Aynı zamanda proteinleri parçalamaya yardımcı olduğu için etlerinizin yumuşacık olmasını sağlar.
Salçadaki küf kokusu nasıl giderilir? Sıvı yağ buzdolabında donarak salçanızın küflenmesini engelleyecektir. 1 klio salçaya, 1 su bardağı bitkisel yağ ilave edin ve bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.
Fakat kaynatılarak yapılan salçalar özellikle açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Dışarıda bırakılırsa küflenme ve kurtlanma görülebilir. Bunun yanında salçanın türü de bozulma süresini direk etkiler. Domates salçası, biber salçasına göre çok daha çabuk bozulur.
Damak tadınıza göre yemekteki salça yoğunluğu kırılana kadar karbonat ekleyebilirisiniz. Karbonatı birden dökmeyin ki yemeğin tadı bozulmasın. Patates, havuç gibi sebzeler ekleyerek salçanın yoğunluğunu kırabilirsiniz. Kesme şeker de imdadınıza yetişecek bir diğer yöntemdir.
Mide yanması ve reflü gibi şikayetlerin azaltılmasında karbonat oldukça faydalıdır. Mide ekşimesi sorununun çözümünde kullanılan karbonat aynı zamanda midedeki asidin nötr hale gelmesine yardımcı olur. Ağız kokusu, nefesin yenilenmesi ve ağızdaki zararlı bakteriler karbonat sayesinde temizlenmektedir.
Domatesler kaynadığı esnada tahta bir kaşık yardımıyla ara sıra karıştırın. Salçanın suyu çekildiğinde ve kıvamı koyulaştığında bir el blender'ı yardımıyla yeniden tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvam alana dek iyice ezin. İçine 3-4 çorba kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin.
İnsan vücudunda göz, böbrek, beyin ve kalp damarlarında tıkanıklıklara ve kanamalara yol açarak ölümcül etkiler yaratabiliyor. Aile Hastanesi Bahçelievler Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, yüksek tansiyon hastalarının tuzu hayatlarından mutlaka çıkarmalarını, yemeği salçasız yaparak yemelerini öneriyor. Dr.
Salça İçin Malzemeler :
1 çay bardağı su. 2 çay bardağı zeytinyağı 2 yemek kaşığı tuz. 2 yemek kaşığı toz şeker.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır.
1. Fazladan Kaynatmak. fazladan kaynatmaktır. Bu sayede su içeriği azalacak ve çorba koyulaşacaktır.
Domates salçası tuz oranı %5'tir. Yani 2 kg salça (10 kg domatesten) için takriben 100 gram tuz kullanmanız yeterli olur.
Küçük bir tavada zeytinyağı ıslatılır, salça eklenir güzelce karıştırılır, 2 dakika kavrulur. Sarımsaklar eklenir 1 dakika daha kavrulur ve baharatlar ve ceviz eklenir, karıştırılıp ocaktan alınır. Servis edilir.
Çoğumuz karbonat ve kabartma tozunun, görünüşleri aynı olduğu için özelliklerinin de aynı olduğunu düşünürüz. Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından birbirinden farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir.
Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Karbonat, mutfakta daha çok unlu mamüller için kullanılmasına rağmen çeşitli sebeplerle faydalanıldığı başka yemekler de vardır. Özellikle gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olan fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagilleri pişirirken gazının alınmasına yardımcı olmak amacıyla içine bir kaşık karbonat eklenir.
Salçayı yemeğin içerisinde mutlaka kavurmanız gerekir. Ancak soğan, sarımsak kullanılan yemekler içerisinde önce soğanlar kavrulur ardından salça eklenerek kavurma işlemine devam etmek gerekir. Kendi damak zevkinize göre her yemeğin içerisine salça ekleyebilirsiniz.
Salça herhangi bir yere dökülürse bu lekeyi soğuk su ile çıkarabilirsiniz. Dağıtmadan çıkarmak önemli olduğundan lekenin üzerinde hareket ederek yalnızca bu alanı silmek gerekir. Salça eğer yağlıysa bunun için deterjanlı su kullanabilirsiniz.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Küflenmiş salça, başka belirtiler yoksa bozulmamış sayılır. Yani üzerindeki küfler alındıktan sonra yiyebilirsiniz. Ancak küflenmiş şekilde yerseniz, mide bulantısı, karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Buz kalıplarının içine salçayı dökün ve buzlukta dondurun. Kullanacağınız zaman buz küplerindeki salçayı, tencerede eritebilirsiniz. Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir. Salçayı dondurduktan sonra derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Salçanın üzerinde küfe ek olarak kabarcıklar oluşursa, salça suyu siyah veya sararırsa, bozuk demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz. - Salçanın doğal tadı ve kokusu çok iştah açıcıdır. Küflü olsa bile, kokusu aynı kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri