Bu durumda olan kişilerin promosyon ödemeleri SGK'dan aldıkları gelir ve aylıkların tamamı üzerinden belirlenecek. Dolayısıyla emekli aylığı ile birlikte babasından veya eşinden ölüm aylığı alan bir kişi her iki miktarın toplamı üzerinden promosyon alacak.
Emeklilerin eş ve çocuklarına promosyon için bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada vefat eden emeklinin eşine ve çocuklarına da promosyon ödemesi yapılacağına yer verildi. Banka promosyonundan vefat eden emeklilerin hak sahibi yakınları da yararlanıyor. Dul ve yetimlere hisseleri oranında promosyon ödeniyor.
Avukat Özge Çelik vefat halinde alınan promosyon ödemesinin geri iade istenebileceği belirtildi. Bunun önüne geçilmesi içinse sözleşmeye bir madde daha eklenmesi yeterli.
Ödeme miktarı ise, 7 bin 500 liraya kadar yükseldi. SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı mensubu emekli ile dul ve yetim aylığı alan yurttaş, banka promosyonlarından yararlanabiliyor.
Kendi çalışmaları dolayısıyla yaşlılık aylığı alan eşlerden birinin vefat etmesi halinde kalan eş ölen eşinden dolayı hesaplanan ölüm aylığını alabilir. Aynı veya farklı kurumlardan emekli olup olmadığına bakılmaz. Kalan eşin emekli olması veya çalışıyor olması durumu değiştirmez.
İlgili 15 soru bulundu
Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir.
- Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, ölen eşinin maaşının %75'ini alır. - Çalışan ya da emekli olan kişi, ölen eşinin maaşının %50'sini alır. - Maaş alma şartlarını karşılayan çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda pay edilir.
Bankamızdan birden fazla emekli maaşı alan müşteriler, 1 den fazla maaşı için promosyon talebinde bulunurlarsa ilgili maaşların toplam tutarına göre 1 kez promosyona hak kazanır.
Evet. Her maaş hesabı için hak sahiplerinin bankayla tek tek sözleşme imzalaması gerekiyor. Promosyon ödeme oranını ise SGK bankaya bildirecek. Bağkurlu eşim ölmeden önce 2000 lira maaş alıyordu.
Yetimlere ve benzeri müstahaklara verebilirsiniz.
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için çalışırken vefat eden sigortalının hak sahiplerinin sigortalının en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne Kurumdan aylık almakta iken vefat eden emeklilerin hak sahiplerinin ise Genel Müdürlüğümüze yazılı olarak başvurmaları gerekir.
Eş: Dul eşin aylığı, evlenmesi halinde kesilir. Bu evliliğin, boşanma veya eşin ölümü nedeniyle sona ermesi halinde, aylık bağlanması için yeniden talepte bulunduğu tarihi takip eden ayın başından itibaren bağlanır.
👉Babadan Yetim Aylığı Ne Kadar? Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
Promosyon Kimlere Verilir? Promosyon, maaş gelirlerini belirli bir süre o bankadan almayı taahhüt eden kişilere verilir. Taahhüt süresi genellikle 3 yıl olarak belirlenir. Promosyon alarak bir bankayla anlaşan kişi, en az üç yıl boyunca maaşını o bankadan almak zorundadır.
Fetva Kurulu, bankaların memurlara verdiği promosyonun, bankalara maaşı yatırılan kişilerin parasıyla elde edildiğinden, bu parayı ne kişinin kendisi ne de anne, baba, eş ve çocuklarının kullanabileceğini belirtti.
Bu nedenle yoksul olmayana veremez. Burada yoksuldan maksadımız, temel ihtiyaçlarını temin edemeyen veya eksik temin eden kişidir. Kişi, kendisine ve ailesine promosyondan harcama yapamaz, ana-baba gibi gerektiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere de promosyonu veremez.
İmzaladıkları sözleşmelerde bu yönde bir düzenleme bulunmuyor ise, ilgili sözleşmeye mutlaka 'Banka; müşterinin ölümü halinde, mirasçılarından yada maaşını veren kurumdan "Promosyonun iadesi" talebinde bulunmayacaktır' vb. şekillerde hükümler ekleterek kendilerini koruma altına almaları gerekmektedir" ifadelerini ...
“PROMOSYONU İHTİYAÇ SAHİBİ FAKİRLERE VERMELERİ UYGUN OLUR”
Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.”
Bu bağlamda, ayetler ve fetvaların ışığında, tam anlamıyla faiz olmasa da faize bulaşmış bankalardan kişilere promosyon olarak aktarılan paraların yetimlere, talebelere, yolda kalmışlara ve ihtiyaç sahiplerine verilmesi en doğru olandır.
Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılır. Örnek 1; emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.
SGK emekli maaşını ilk defa DenizBank'a aktarmayı taahhüt eden ve 3 yıl süre ile maaşını alma sözü veren EYT'lilere, 10.000 TL'ye varan nakit promosyon ödemesi yapılacak. DenizBank'tan birden fazla emekli maaşı alan emeklileri ödenecek promosyon tutarı maaş tutarlarının toplamı dikkate alınarak hesaplanacak.
Bankadan promosyon alma şartları arasında maaşını taşıdıktan sonra “emekli maaşı promosyonu” taahhütnamesini imzalamak gerekir. İki ayrı maaş alan kişiler için toplam iki maaş tutarı dikkate alınır ve ödül ödemeleri yüksek maaş tutarı üzerinden hesaplanır.
En düşük sınırdan emekli maaşı alan sigortalının eşi zamdan önce 3 bin 750 TL ödeme alırken artış sonrası 3.750 TL ödeme alacak. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı gerçekleştirilen artışın ardından 4.70 lira olarak hesaplanıyor.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor. Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri