Yemek sırasında çatalın tek başına kullanılması durumunda sağ el kullanılmalıdır. Bıçak ile çatalın birlikte kullanıldığı durumlarda ise çatal sol elde, bıçak ise sağ elde olmalıdır. “Kaşık nasıl tutulur?” sorusunun yanıtı ise sağ eldir.
Çatal sol elle tutulurken bıçak sağ elle tutulur. Kesme işleminin ardından çatal ve bıçak değiştirilmeden yeme eylemi gerçekleştirilir. Kesme işlemi sırasında çatal ve bıçak dik bir şekilde tutulur.
Ana yemek çatalı, salata çatalından daha büyük olur. Yiyecekleri kesmek için, bıçağı sağ elinize alın. Sağ elin işaret parmağı düz olmalı ve bıçak ağzının bittiği yere dayanmalı. Diğer 4 parmak ise bıçağın sapını saracak şekilde durmalıdır.
Kaşık sağ elle kullanılmalıdır. Çatal tek başına kullanılacaksa sağ elle kullanılmalıdır. Bıçak ile çatal birlikte kullanılacaksa eğer, çatal sol elde olmalıdır. Bıçağın sapı işaret parmağının bıçağın kesici kısmına geleceği şekilde tutulmalıdır.
Tüm makarnalar, çatalla yenir*
İtalyan yönteminde, birçoğumuzun bildiği üzere kaşık yan bir şekilde tutulup çatal dik bir şekilde ona değmek suretiyle makarna çatala sarılarak yenir. Çatal sağ elde, kaşık sol elde olur. Klasik yöntemde, spagetti bıçakla kesilir, çatalla yenir.
İlgili 32 soru bulundu
Peygamber'in sağ elle yeme ve içme konusundaki tavsiye ve irşadlarına uymak her müslümanın vazifesidir. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarına diğer yemek adabıyla birlikte sağ elle yeme ve içmeyi de öğretmeleri gerekir.
Bıçağın keskin tarafı kendinize doğru olacak biçimde sağa, çatal ise sol tarafa konur. Sofrada dik oturulmalıdır. Dik oturmak hem masaya hem de sofradaki insanlara duyulan saygının göstergesidir. Dirseklerin masaya konması, yayılarak oturulması ve kolların masayı kaplaması saygısızlık olarak algılanır.
Sağ elle yemek yeme ve avuç içi yerine parmak uçlarını kullanma gibi unsurlar sofra adabının temel kurallarıdır. Büyükler peçetesini açmadan küçükler açmamalıdır. İki el birden masa altına konulmamalı, en az bir elin yukarıda olması gerekir. Yemek yerken masadakilerin hızına uyum sağlamak saygı göstergesidir.
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
Çatalın yanına salata kaşığı, tabağın üst kısmına ise tatlı kaşığı konulmaktadır. Tabağın sağ tarafında yemek kaşığı ile çay kaşığı bulunur. Yemek kaşığı son sırada, çay kaşığı ortada, tatlı kaşığı tabağın üst tarafında son sırada olmaktadır. Bu noktada “Çatal hangi elle kullanılır?” sorusu önem kazanmaktadır.
Kaşık Çatal Bıçak Düzeni ile Sofra Kuralları
Bıçak ya da çatal kullanıldıktan sonra masa örtüsü ile temas ettirilmemelidir. Yemek bittikten sonra çatal bıçağınızı tabağın yanına ya da içine bırakabilirsiniz. Kaşık da bıçak gibi kullanılmalıdır.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Peçetelerin yemek masasında konumlandırılacağı yer de tabii ki masa düzeni standartlarına göre bellidir. Buna göre peçeteler çatalın soluna yerleştirilmelidir. Ancak daha resmi bir yemek söz konusuysa peçeteleri tabağın içine yerleştirerek sunmanızı tavsiye ederiz.
Masada Davranış
Sandalyede dik, kol ve dirsekler sofraya dayanmadan oturulur. Dirsekler yandakini rahatsız etmemek için fazla açılmaz. İki el birden masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalıdır. İki elinde yukarıda olması tercih edilir.
Bardak-Çatal veya Kadeh-Çatal işareti olarak bilinen bu sembol (piktogram), ambalajın veya malzemenin gıdaya temasının uygunluğunu belirten bir işarettir.
Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
TUZLUK VE BİBERLİK
Masanın ortasına yakın, tüm misafirlerin ulaşabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Eğer masa uzun ise masa ikiye bölünmüş gibi düşünülür ve her iki bölümün de ortasına doğru birer tuzluk ve biberlik yerleştirilir.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
- Sofradan kalkarken her zaman, 'Afiyet olsun' demeliyiz. - Yemeği ve sofrayı hazırlayan kişilere, 'Elinize sağlık veya teşekkürler' demeyi unutmamalıyız. - Yemekten sonra ellerimizi her zaman yıkamalıyız. - Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız ve ardından dişlerimizi fırçalamalıyız.
Eşli yabancı konuk bulunan diplomatik davetlerde, U masa düzeninde, ev sahibi yabancı konuğu sağına alarak yan yana otururlar. Bu durumda, ev sahibi hanım yabancı konuğun sağına, yabancı konuğun eşi hanım da ev sahibinin soluna oturur. Kurumsal eşli yemek davetinde evli her erkek, eşini sağına alır.
Servis çatalı bir ucunda iki ile dört çatal içeren uzun saplı bir çatal bıçak takımıdır ve temelde farklı yiyecek türlerine servis yapmak için kullanılır. İki çatallı çatallar, servis amaçları için en iyisi olarak kabul edilir, bu nedenle gıdanın güvenli bir şekilde tutulmasını sağlar.
Üzgünken, stresliyken, depresyondayken, mutsuzken bu çözümlenememiş duygularımızla baş edemeyip kendimizi rahatlatmak için farklı çözümler ararız. Bu çözümü de yemeklerde bulduğumuzu sanırız. Kısacası bu duygulardan kaçma yöntemi olarak yemekler bizim en yakın arkadaşımız olur.
Gümüş Pilav Kaşığı
Bu kıvrımlı kaşık, pilav, baklagiller veya diğer yemekleri servis etmek için idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri