Ayrıca yemeğin üzerine tatlı yemek yükselmekte olan kan şekerini daha hızlı yükselteceğinden uykunuzun gelmesine ve yorgunluk hissetmenize neden olabilir. Tatlı yemek için yemeğin ardından 1-2 saat beklemek kan şekerinizi daha dengeli yükseltir.
Yemek sonrası yenilen tatlı insülin şeker moleküllerinin yağa dönüşümünü sağlar. Früktozun yağa dönüşmesinden çok daha kolaydır. O yüzden yemek sonrası mümkünse bir süre şekerli şeyler tüketilmemelidir. Tatlı yemek sıralamasında ilk önce yerini almalıdır hatta tatlı yoksa önce salata ile başlamalısınız.
Saraçoğlu'na göre tatlı, genelde tercih edilenin aksine yemekte son değil ilk sırada yer almalı. "Sofranızda tatlı varsa lütfen tatlıyı tüketin sonra yemeği geçin. Tatlıyı sona değil en başa getirin. Aç karna tatlı tüketemem o zaman yemeğin üzerine tatlı tüketme mübarek.
Ana öğün sonrasında sindirim yaklaşık olarak iki saat sürmektedir. Bu sindirim süresini bekledikten sonra tatlı tüketmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Kimi görüşlere göre de tatlı tüketimi az bir porsiyonda yemeklerin öncesinde alınabilir.
İnsanların yaşadığı bazı duygu ve durumlar yeme isteğini ve tatlı tüketiminin artmasına neden olabilmektedir. Özellikle de yemekten sonra artan tatlı isteği ve oluşan tatlı krizleri, ruh haline bağlı nörotransmitter olan seratonin üretiminin yükseliş göstermesi durumunda ortaya çıkmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
YEMEKTEN SONRA TATLI YEMEYİN!
Tatlılarda bulunan şeker yemeğin hemen ardından yendiği zaman sindirilemediği için yağa dönüşerek kilo almaya sebep olabilir. Ayrıca yemeğin üzerine tatlı yemek yükselmekte olan kan şekerini daha hızlı yükselteceğinden uykunuzun gelmesine ve yorgunluk hissetmenize neden olabilir.
Yine de çok fazla yemek yerseniz, hemen yatmayın ve egzersiz yapın, çünkü yemek sonrası vücuttaki 5 litre kanın 2.7 litresi sindirim organlarına gider. Geri kalan kan ise bütün vücuda yetmeye çalışır; bu nedenle kalp daha hızlı çalışır.
Dolayısıyla yemeğin yanında yediğimiz tatlı, yemeğin içerisinde bulunan protein ve yağlar yeterince sindirilememiş olur." Sabah kahvaltısının öğleye kadar sindirildiğini ifade eden Dr. Özgönül, "Öğlen yemeğinde tatlı yemezsek o da gece 22.00'ye kadar sindirilir.
Sofrada ilk önce su içilmeli, ardından tatlı yenilmeli...
Ancak ideal olan bu miktarı daha da aşağı çekmek. En sağlıklı seçenek günlük şeker tüketimini yüzde 5'e, yani günde 6 çay kaşığına düşürmek. DSÖ verilerine göre, Kuzey ve Orta Amerika'da bir yetişkinin günlük şeker tüketimi 95 g, Güney Amerika'da 130 g, Batı Avrupa'da ise 101 gram.
Tatlıların üzerine su içmek şekerinizin aniden yükselmesine neden olabilir. Bunun için yaklaşık 20 dakika beklemek gerekir.
Peki, tatlıyı çok kaçırınca ne yapmak gerekir? Kan şekeri aşırı yükselince buna bir dur demek gerekir. Özellikle şerbetli tatlılar sonrası protein tüketerek kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Tatlının yanında sadece kahve içme, yoğurt yemek, ayran içmek, şekersiz salep tüketmek kan şekerini dengeler.
Diyet döneminde hangi tatlıyı yiyeceğiniz kadar, ne zaman yiyeceğiniz de çok önemlidir. Karnınızın aç olması, midenizin dolu olması, uyandığınız an ya da uyku öncesi dönemler hesap edilerek tatlı tüketilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Tatlı yemek için en doğru zaman yemekten birkaç saat öncesi ya da sonrasıdır.
Su canlılığın temel bileşenidir ve tatlı yedikten sonra su tüketmenin hiçbir yan etkisi yoktur. Dikkat edilmesi gereken durum tatlıyı ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz. Fazlası birçok çeşit hastalık ihtimali ortaya çıkarır. Ayrıca sağlığın için yeteri kadar su tüketmekte yarar vardır.
Tatlının arkasından kesinlikle su içilmemeli. Çünkü su, ani şeker yükselmelerine neden olur. Bu da kalp krizi ve inmeyi tetikler. Ayrıca vatandaşlar midelerine aşırı yüklenmesinler.
Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeri gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücut tatlı tüketmek ister. Hareketsiz yaşam tarzına vücut adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olduğu günlerde vücut geçici olarak tatlı ister.
Hz. Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi.
A. V in çok sevdiği bir lezzetmiş sahine tatlısı.
Kavun, karpuz, taze hurma, et
Peygamber kavunla ve karpuzla taze hurmayı beraber yerdi. Eti sever ve "Ehli dünya ve ehli Cennetin yemeğinin efendisi ettir" derdi. Etin bazı kısımlarını diğer kısımlarına göre daha çok severdi.
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
İyice çiğnenmesi gereken yemekler midede sindirildikten sonra ince bağırsağa gidiyor. Buradan da kana karışıyor. Yiyeceklerin dışarı atılıma süresi ise yaklaşık 33 saat.
Mide genellikle 2 ve 5 saat arasında boşalır. Ardından sindirilmeye başlayan yiyecekler ince bağırsağa ve sonrasında kalın bağırsağa geçer. Besinin ağızdan anüse kadar yolculuğu toplamda 24 ve 72 saat aralığında gerçekleşir.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz. Kendinize zaman tanımalısınız.
Bir zayıflama programı uygulayan kişi, normal koşullar altında bir gün yemeği fazla kaçırdığında, ertesi gün bir miktar kilo artışıyla karşılaşabilir. Bunun en önemli nedeni, diyet programına başlandığı andan itibaren vücudun belli bir kıtlık düşüncesine, hissine sokulmasıdır.
Yemek sırasında ya da yemekten sonra sıvı almak, özellikle su veya çay içmek sindirime yardımcı olur. Sıvılar vücudunun yiyecekleri parçalamasına yardım eder ve su, vücuduna sıvı sağlayarak sindirime faydalı olabilir. Sıvı almak, tükürüğü ve midedeki sıvı miktarını yeterli seviyede tutmanın anahtarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri