Pil teknolojisindeki ilerlemeye rağmen, tüketicilere yeni akıllı telefonlarını ilk kez kullanmadan önce en az 8 saat şarj etmeleri söyleniyor. Bunun nedeni, telefonunuzun maksimum kapasitesinde (yüzde 100) şarj olmasını ve sonraki her şarj döngüsünde bu seviyeye ulaşabilmesini sağlamaktır.
Yeni alınan telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeri olabilir. Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Telefonunuzu sıfır aldıysanız yani açılmamış kutu ise bir müddet şarj etmenizde fayda vardır. Telefonun aslında bataryanın kendisine gelebilmesi için şarj edilmesi şarttır. Yeni alınan telefonlarda böyle bir durum vardır. Yeni alınan telefonlar için önerilen şarj saati, 6 saattir.
Geçmiş yıllarda akıllı telefonlarda pil seviyesi genelde boş olarak geldiği için cihazlar direkt olarak şarja takılıyordu. Ancak günümüzde önce yeni cihazın batarya seviyesinin %10 ile %5 arası bir değere düşmesini beklemek ve bunun ardından cihaz tamamen şarj olana kadar şarj etmek gereklidir.
Yeni satın alınan hatlarda aktivasyon işlemi ortalama 1 gün sürmektedir. Hattınızı teslim aldıktan sonra yaklaşık 1 gün içinde kullanmaya başlayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Pil teknolojisindeki ilerlemeye rağmen, tüketicilere yeni akıllı telefonlarını ilk kez kullanmadan önce en az 8 saat şarj etmeleri söyleniyor. Bunun nedeni, telefonunuzun maksimum kapasitesinde (yüzde 100) şarj olmasını ve sonraki her şarj döngüsünde bu seviyeye ulaşabilmesini sağlamaktır.
Yeni alınan telefon kullanılmadan evvel 8-12 saat arası şarj edilmelidir iddiasının kaynağı da aynı. Uzmanlar Nikel-kadmiyum pillerle üretilen cihazların şarj işlemlerinin sağlıklı olabilmesi ve verimli bir döngüyle hayatına devam etmesi için tamamen boşaltılıp, ardından belli bir süreyle doldurulmasını öneriyorlardı.
Bilgisayardan şarj olursa 2 saat.. Prizden şarj olursa 30-45 dk.. Pilin özelliklerine göre değişiyor...
Özet olarak, 5000mah üzeri telefonları yoğun kullanımlar sonucunda yüzde 100 şarj ile 10 ila 12 saat arasında kullanabilirsiniz. Ancak siz tek bir uygulama ve oyun kullanıyorsanız veya telefonunuza ara sıra bakıyorsanız, çoğu işiniz için bilgisayar kullanıyorsanız telefonunuzun şarjı 2 güne kadar dayanacaktır.
Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor. Her ne kadar akıllı telefonların günlük kullanımda tam şarjı önerilmese de ayda bir kez tamamı boşalmış bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, faydalı olarak görülüyor.
ABD'li mühendis Martin Cooper 1973 yılında Motorola şirketinde çalıştığı sırada cep telefonunu icat etti ve böylece kablosuz iletişim mümkün hâle geldi. 23 santimetre uzunluğa ve 1 kilo 100 gram kütleye sahip olan Motorola DynaTac isimli ilk cep telefonu, tam dolu şarj ile yalnızca 35 dakika kullanılabiliyordu.
Kilopat. 5W olan şarj aleti 3 saat 15 dakika civarında dolduruyor. 12W olan ise 1 saat 20 dakika civarında.
%0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız. Telefonunuzun şarjı tamamen bitmeden telefonunuzu şarja takmalısınız.
Nadir olarak zararı olmaz.
iPhone nasıl şarj edilmeli? Apple pilin yüzde 80'e kadar doldurulmasın ömrünü uzatmada etkili olacağını belirtiyor. Bu konuda tercih tamamen kullanıcıya bırakılıyor.
Uzmanlar, akıllı telefonların pil kapasitelerini ideal olarak %20-80 aralığında tutmamızı tavsiye ediyor. Bataryayı sonuna kadar "şarj" etmek yeni batarya teknolojisine öre hiç doğru değil. Zira Li-ion bataryaların belirli bir şarj döngü kapasiteleri vardır.
Yeni model akıllı telefonlarda telefonu şarja takmak için tamamen bitmesini beklemenize gerek yok. Dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz. Hatta batarya ömrünü korumak için %20 altına inmeden şarja takmanız tavsiye ediliyor. Bunun dışında da mutlaka orijinal şarj aleti kullanmak gerekiyor.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız.
Hızlı Şarj Aletinin CE Sertifikası Olmalı
Söz konusu detaylar hızlı şarj desteğinde de karşınıza çıkar. Buna göre, hızlı şarj kablosu alırken CE sertifikasına dikkat ederek tercih yapmanız gerekir. Kaliteli bir hızlı şarj aletinde bu sertifika mutlaka yer alır.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
IMEI kaydı yapabilmeniz için son 3 takvim yılı içerisinde üzerinize telefon kaydı yapmamış olmanız ve son 1 yıl içerisinde yurtdışına çıkış ve giriş yapmış olmanız gerekiyor. Ülkeye dönüşünüzün üzerinden 1 yılı geçmiş ise tekrar yurt dışına gidip gelince yeniden kayıt hakkı kazanıyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri