Boya işlemini yeni yapmış olsan bile ısı farkı anında çatlaklara neden olabilir. Sorunu gidermek için ise ısı yalıtımından yararlan faydalı olabilir. Ayrıca yoğuşma da seni aynı sorun ile karşı karşıya getirebilir. Duvar boyası çatlağını tetikleyen son durum olarak yapının yaşını göstermek doğru olur.
Yerleşim: Yeni bir yapı inşa edildiğinde veya eski bir bina yenilenirken, yerleşme sürecinde duvarlarda çatlaklar meydana gelebilir. Isı farkı: Sıcaklık farkları da duvarda sıva çatlağına neden olabilir. Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir.
Boyanın kabarmasının başlıca nedenleri şunlardır: Nem: Duvarlardaki yüksek nem seviyeleri, boyanın altında biriken su buharının buharlaşmasını engeller ve bu da boya kabarmasına neden olur. Sıcaklık Değişiklikleri: Sıcaklık değişiklikleri, duvarlardaki malzemelerin genişlemesine ve büzülmesine neden olabilir.
Gözle görülemeyen, küçük çatlaklar bulunan eski boyalı yüzey üzerine tamir yapılması veya tamir boyası katlarının fazla yapılmış olması. Birbirine uygun olmayan astar ve son kat boyanın birlikte kullanılması. Uygulama yapılan yüzeylerin aşırı nem veya sıcaklık farklılıkları. Uygun olmayan ürünlerle çalışılması.
Çatlaklara dolgu macunu veya alçı sürün ve kurumasını bekleyin. Alçı kuruduktan sonra zımparlayarak yüzeyi pürüzsüz hale getirin. Son olarak duvarı 2 kat boyayın. İlk katın kurumasını bekledikten sonra ikinci kata geçin.
İlgili 19 soru bulundu
Mastikler silikonlara benzer, fakat mastik kullanımındaki esas amaç boşluk doldurmaktır. Mastikler sert hava koşullarına dayanıklı olduğundan iç ve dış mekanlarda her türlü duvar çatlak tamiri ve duvar delik kapama için kullanılabilir.
Eğer duvarlarda ya da taşıyıcı kolonlarda dikey yönde ilerleyen çatlaklar tespit edilirse, bu bir tehlike belirtisidir ve binanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Probleme yönelik belirti veren binalarda düşey taşıyıcı çatlaklar oluşmaya başlar.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Duvar çatlakları; taşıyıcı eleman çatlakları kadar tehlikeli bir durum arz etmeseler de aniden göçme riskinden ötürü mutlaka onarılmalıdırlar. Ancak derin duvar çatlaklarını onarmak, öyle çok kolay bir iş değildir. Sıva veya boya çatlağı gibi hemen onarılmazlar. Derin duvar çatlaklarını onarmak için köpük kullanılır.
Olağan dışı bir tercih ya da sorunla karşılaşılmadığı sürece en çok tercih edilen boyanın silikonlu boya olduğu söylenebilir. Silinebilme özelliği onu daha tercih edilir kılıyor. Ancak daha çok sağlıklı içerikten yanaysanız, doğal boyayı seçebilir, mat bir görüntü ve ekonomi istiyorsanız plastik boyayı seçebilirsiniz.
Çatlamanın Temel Nedeni
Betonun çekme kapasitesi hem plastik hem de sertleşmiş beton için sınırlıdır. Beton sünek bir malzeme değildir; çekme gerilmelerine maruz kaldığında esnemez. Çekme gerilmeleri betonun çekme kapasitesini (basınç dayanımının yaklaşık %10'u) aştığında beton çatlar.
Büzülme ve duvar kısalmasına karşı koyan kısıtlamalar nedeniyle çekme gerilmeleri oluşur ve gerilmeler betonun çekme kapasitesini aştığında çatlama meydana gelir.
“Kolon ve kirişlerdeki çatlakların kontrol edilmesi gerekir. Şüphelenilen bir durum söz konusu ise DASK tarafından hasar tespit çalışması yapılması istenebilir. Eğer çok daha fazla endişesi varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılabilir.”
Eğilme çatlakları mesnetler civarında çok genişse, kiriş ağır hasarlıdır (Şekil 11). Ancak eğilme çatlaklarının yanında, kesme çatlakları da varsa kiriş, ağır hasarlı olduğu gibi, tehlikeli duruma gelir.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Duvarlarda Hasarlar
Betonarme yapılarda depremden dolayı hasarlar sıva çatlakları ile başlar, daha sonra betonarme çerçeve ile dolgu duvarları arasındaki yüzeylerde sıva çatlakları iyice büyür. Daha şiddetli depremlerde dolgu duvar düşük dayanımlı malzemeden yapılmış ise X (çapraz) şeklinde duvar çatlakları oluşur.
İlki taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar; ki bu en tehlikelisidir. Binanın taşıyıcı kolonunda, kirişinde veya döşemesinde meydana gelen çatlaklar uzman mühendisler tarafından incelenmeli, onların vereceği rapora göre hareket edilmelidir. İkinci çatlak türü ise taşıyıcı olmayan elemanlarda meydana gelen çatlaklardır.
Eğilme çatlakları boyuna donatı eksikliğinden, kayma çatlakları da etriye eksikliğinden kaynaklanır. Deprem etkisi tersinir olduğundan dolayı, deprem sırasında kirişin aynı ucunda hem pozitif hem de negatif momentler meydana gelebilir.
İnsan vücudu soğuk hava, gebelik, ergenlik gibi durumlara bağlı kuruyabilir ya da gerginleşebilir. Bu tarz kuruma ve gerginleşmeler cilt üzerinde çatlakların oluşmasına neden olabilir. bu çatlaklar cildin altında, dermiste olursa beyaz çatlak şeklinde oluşan girintiler şeklinde görünür ve stria adını alır.
Duvar boya kusması ve çözümü
Eğer ki, duvar boyayı kusuyor ve boya tutmayan duvar sorunu yaşanıyorsa, bu durum duvarın temel yapısı ve nemlilik oranından kaynaklanıyor olabiliyor. Bunun çözümü de tamamen saten alçı çalışması yaptırmak olacaktır.
Boya kuruması işlemi kullanılan ev boyası türüne ve boya kalınlığına göre değişir. Su bazlı plastik bir boya kullanılmış ise astar boyası 6 – 8 saat içinde, yüzey boyası ise 10 – 12 saat içinde tamamen kurur. Eğer metalik özellikli bir boya kullanılmış ise tamamen kuruması 4 – 6 saat içinde olacaktır.
Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
Çok uygun primlerle yapılan DASK ile deprem anında yapıda oluşacak olumsuzluklar teminat altına alınıyor. DASK'lı bir konut deprem anında herhangi bir sıva çatlağı gibi olumsuzlukla da karşılaşsa bunun ücreti DASK tarafından sigortalıya ödeniyor.
Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, zemin veya kiriş, kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntemler ve teknikler kullanılarak onarılır.
Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri