Yenidoğan Yatırma Şekli Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Bebekler 4 ila 6 aydan sonra dönmeye başlayabilirler. Bu dönemde dahi bebekler sırt üstü yatırılmalıdır. Vücut kontrollerini kazanabilmelerine destek olmak için gündüz uyanık olduklarında karın üstü zaman geçirmeleri sağlanabilir. Bebeklerin yataklarında battaniye bulunmamalıdır.
Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir.
Bebek yatağa hafif yan yatırılarak sırtı küçük bir yastık ya da battaniye ile desteklenmelidir. Bu şekilde yatırılmasının sebebi ilk zamanlarda bebeklerin reflüleri fazla olması ve gaz çıkarırken kusmalarıdır. Hafif yan yatırılmalı ki kusacak olursa rahat bir şekilde çıkartabilsin.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Yan yatırma, yüzüstü yatırmaya göre daha az riskli olmakla birlikte sırtüstü yatırma kadar güvenli değildir. Yan yatırmadaki risk bebeğin bu pozisyondan kolayca yüzüstü pozisyona dönebilmesinden kaynaklanmaktadır. Bazı ebeveynler bebeğin kusmuğu ile boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırtüstü yatırmayabilir.
Bebeklerde kafatası şekil bozukluğu gittikçe artmaktadır. 1992'den beri Amerikan Pediatri Akademisi, boğulmayı önlemek ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebeklerin sırtüstü yatırılmasını tavsiye ediyor.
- Bebeği yüz üstü yatırmak; Bebeğin yüz üstü yatırılması hem bebeğin uykuya geçmesini kolaylaştırmakta hem de karnında bir baskı oluşturarak bebeği rahatsız eden gazın çıkarılmasına yardımcı olmaktadır.
Bebeğin dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili bir yöntemdir. Beslenme sonrasında bebeğin mide kısmına hafif baskı oluşturacak şekilde kucağa almak da gazı çıkarmaya yardım eder. Burada bebeğin çenesinin omza yaslanması ve beraberinde sırtının ovalanması gerekir.
Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır. Ancak, yeni doğan memeyi tam boşaltamadan yorulabilir; bu nedenle de daha sık emzirilmelidir.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Sessiz, loş ışıklı bir odada bebeğinizi uyutmanız, uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Rahat ve huzurlu bir uyku uyuyabilmesi için bebeğinizin karnının tok olduğuna, üşümediğine ya da terlemediğine emin olmalısınız. Uyku pozisyonu , bebeğinizin rahat bir şekilde uyumayı sürdürebileceği şekilde ayarlanmalıdır.
Bebeğinizi Emzirme Pozisyonuna Getirin
#Bebekler emme refleksleri ile dünyaya gelir, dolayısıyla kucağınıza alıp bebek emzirme pozisyonuna geçirdiğiniz bebeğiniz, açlık hissi ile bunu algılar ve meme ucu ağzına değdiğinde refleks olarak beslenmeye başlar. Bu sayede uykusu hafifler ve doğal bir şekilde uyanmaya başlar.
Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir.
Yenidoğan Bebek Ne Zaman Yastık Kullanabilir? İşin doğrusu ve güvenli olanı bebeğiniz yürümeye başlayan bir çocuk olana kadar yastıkla uyuyamaz. Bebekler en az 1 yaşına kadar yastık, battaniye ve diğer yumuşak yatak takımlarından arındırılmış sert ve düz bir yüzeyde uyumalıdır.
Karın üstü aktiviteler, bebeklerin doğumundan kısa bir süre sonra başlanılabilen bir eylemdir. Bu zamandan itibaren yaklaşık 1 yaşına kadar olan süre için yapılması ideal bir etkinliktir.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur. Bazen emzik vermek işe yarayabilir. Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir. Gazı olan bebek tekrar süt emmek istediğinde yaşadığı sıkışma hissi yüzünden vazgeçer.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Bir diğer bilimsel gerçek ise; yeterli miktarda su tüketen emziren annelerin bebeklerinde daha az gaz sorunu yaşandığıdır. 6 aya kadar olan bebeklere anne sütü dışında hiçbir şey verilmemesi öneriliyor. Ancak şiddetli sancı dönemlerinde az miktarlarda da olsa rezene çayı tüketilebilir.
Bebekler uyumak için yastığa gerek duymazlar. Bu nedenle doğar doğmaz başlarının altına yastık koymanıza gerek yoktur. Uzmanlar bebeklerde yastık kullanımının 2 yaşından sonra başlaması gerektiğini tavsiye ederler.
Sağlıklı bebeklerde bıngıldak genellikle 12.-18. aylar arasında kapanmaktadır. Bununla birlikte, bazı bebeklerde bıngıldağın kapanması 24. aya kadar uzamaktadır. Bazı bebeklerde ise ön bıngıldakla birlikte arka bıngıldak da görülmektedir; bu bıngıldağın ise en geç 3. ayda kapanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri