İyi bir hollandez sosu yapmak sabır ister. Sıcaklık çok yüksek olursa yumurtalar pişebilir ya da sos kesilebilir. Eğer sos kesilirse, içine biraz kaymak ekleyip pürüzsüz kıvamını yeniden elde edene kadar çırpmak bir çözüm olabilir.
8. Kesilen hollandez sos iki şekilde kurtarılabilir. İlk olarak kesilen sosa bir tatlı kaşığı soğuk su koyularak kuvvetlice çırpılır ve kıvamını yeniden alması sağlanır.
1. ısısını ayarlayamazsan yüksek ısıda Hollandez sosunda olduğu gibi yumurtalar hızlıca pişer bu durumda da kıvamı bozulur yani sos kesilir.
Holandez sosu uzun süre bekletilmez, hemen kullanılmalıdır. Artan soslar servisten hemen önce Thermomix ™ 'de 70 °C'de hafifçe ısıtılabilir. Hollandez buharda pişirilmiş kuşkonmaz, küçük patates, sebze veya balık ile iyi gider. Yemeği önce buharda pişirin, ardından hollandez sosunu hazırlayın ve sıcak servis edin.
Saklama Koşulları: Açıldıktan sonra ağzı kapalı olarak buzdolabında saklanmalı ve en geç 30 gün içinde tüketilmelidir. Hollandez sosu haşlanmış yumurta, sebze yemekleri ve somon balığında kullanabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
“Hollandez sos ne ile yenir?” sorusunun tek bir yanıtı yok. Bu enfes aromayı hem sebze hem de et yemekleriyle buluşturmak mümkün. Ancak bu leziz sos, özellikle haşlanmış kuşkonmaz ve brokoli gibi sebzelerle kusursuz bir uyum yakalayabilir.
Fransız mutfağına damga vurmuş beş temel sostan biridir o. Sarı sos olarak da bilinir. Hollandaise Sauce (Hollandez Sos), "a la minute" olarak hazırlanması dışında pek çok balık, sebze ve kahvaltılık tarifiyle uyum içindedir.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Beşamel sos (Béchamel sauce), beyaz sos (Sauce velouté), kahverengi sos (Espagnole sauce) ve kırmızı sos (Tomato sauce). Ancak bu 4 sosun üzerine 20. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da ekledikten sonra günümüze 5 temel sos olarak ulaşmıştır.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Sosları Azaltarak Kalınlaştırma
Çok ince bir sosu kalınlaştırmak için en iyi seçeneğiniz, onu azaltmaktır, bu da fazla sıvıyı buharlaştırmak için kapağın altında kaynamaya bırakmak anlamına gelir. Unutmayın, ilk pişirmeden sonra tencerede çok ince görünen bir sos, ocaktan birkaç dakika sonra koyulaşacaktır.
Gastronomi alanında temelde 5 çeşit sos vardır ve geriye kalan tüm soslar bu 5 ana sosun çeşitlendirilmesi ile oluşmuştur.
Knorr Beşamel Sos, sadece süt eklenerek hazırlanabilir.
Çırpılmış yumurta sarılarını ılıması için kısa bir süre bekletin. Ardından erittiğiniz tereyağını yumurta sarıları ile karıştırın. sos ince dokulu bir krema halini aldığında üzerine deniz tuzu ve tane karabiberi ekleyin. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra sosunuz hazır.
Klasik bir meyane yapmak için öncelikle eşit miktarda un ve tereyağı kullanalım. Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağını alın ve kısık ateşte eritin. Daha sonra 1 yemek kaşığı unu ilave edin ve tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak renk değiştirinceye kadar 2-3 dakika kavurun. İşte roux (meyane) hazır!
bir su bardağı kadar beşamel sosa 6-7 damla kanyak veya brandy, yarım su bardağı çırpılmış ve köpürtülmüş krema eklenerek hazırlanır. bu sosun içine krevit batırarak tükettiğinizde mükemmel oluyor.
Yemek tarifleri arasında yeşil yapraklı tüm salatalara çok yakışan bir sostur. 1.5 kahve fincanı zeytinyağı, 1 kıyılmış kuru soğan, 1.5 tatlı kaşığı hardal tozu, 1 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı sirke ve 1 tatlı kaşığı tuzu derin bir kaba alın. Çırpma teli ile pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpın.
Careme'in reçetelendirdiği soslar; beşamel sos (béchamel sauce), beyaz sos ( sauce velouté), kahverengi sos (espagnole sauce) ve kırmızı (tomato sauce) sos olarak sıralanabilir. 5. sosu ise 19. yüzyılda Auguste Escoffier bulmuştur.
Buffalo sos, acı peynirli bir his bırakan ve genellikle tavuk ile tüketilen bir sostur. Özellikle fast food ürünlerinde buffalo sos tercih edilir.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Duxelles (düksel okunur) tavuk, hindi içi, çorbalar ve soslarda kullanılabilen, mantar, soğan ve aromalı otlardan oluşan bir karışımdır. Yemeklere mantar tadı katması için kullanılan bir üründür, bununla beraber aperitif olarak da hazırlanabilir.
Tukaş Paprika Acı Biber Sosu, özenle seçilmiş malzemelerden üretilmiştir, güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Direkt olarak ekmeğe sürerek yiyebileceğiniz gibi farklı malzemelerle birleştirerek lezzetli soslar da elde edebilirsiniz. Tukaş Paprika Acı Sos, acı severler için idealdir.
Özellikle kahvaltılarda yumurtaların üzerine dökülen hollandez sosu balık ve sebze yemeklerinde de sık sık kullanılır. Hollandez soslu ıstakoz, hollandez soslu somon, hollandez soslu kuşkonmaz gibi yemekler sevilen hollandez soslu yemeklerdir.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Orijinalinde jalapeno tozu kullanılan chipotle sos, Meksika mutfağının geleneksel aromalarından biridir. Sirke, ketçap ve mayonez ile hazırlanan bu sos, hazır paketler halinde de sarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri