Yenidoğan Bebeğe Kıyafet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Bebekler ilk birkaç ayda çabuk büyümekte olup alınan giysiler kısa sürede küçük gelmeye başlamaktadır. İlk aylarda bebek hediyelik kıyafet olarak 0-6 ay bedenler alınması önerilmektedir.
İlk aylarda iç giyim için tulumlar tercih edilebileceği gibi; çorap, eldiven ve şapka mutlaka giydirilmelidir. Bebeklerin elleri ve ayakları genellikle soğuk olacağından, üşüyüp üşümediği göğüs veya sırtından kontrol edilmelidir. Bebekler yetişkinlere oran ile, bir kat fazla giydirilebilir.
Onu emzirirken, rahat uyumasını sağlarken, oyun oynarken cildini tahriş etmeyecek kıyafetler tercih etmeniz önemlidir. Bebeğinizi giydirirken yumuşak ve pamuklu kumaşlardan oluşan, mümkün olduğunca az dikişli kıyafetler tercih etmelisiniz.
Buna bağlı olarak yenidoğan bebek kıyafetleri seçiminde fazla abartmamak ve gerekli sayıda almak yeterli olacaktır. Yeni doğan bebekler için kıyafetler şu şekilde tercih edilmelidir: - 4 veya 5 tane body yeterli olmaktadır. Bunların 2 tanesi yeni doğan, diğerleri ise 0-3 ay aralığında seçilmelidir.
Yenidoğan bebeklerin cildi oldukça hassas bir yapıda olduğu için giysi seçimi yaparken ekstra özen gösterilmesi gerekir. Bebeğiniz için alacağınız kıyafet, battaniye ve yatak örtüsünün yumuşak, pamuklu yapıda, toz ve tüylenmeye neden olmayan kumaşlardan tercih edilmesi gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
yenidoğan bebek için bir-iki tane 50 cm ölçüsünde giysi almanız ve. genellikle 0-3 ay arası için 50-56 cm ölçüsündeki giysileri tercih etmeniz. Çünkü bebekler özellikle ilk aylarda çok hızlı büyüyebilir.
Bu nedenle rahat uyku tulumları, en çok ihtiyaç duyulacak yeni doğan giysilerinin başında gelir. Yenidoğan bebek giysileri içindeki diğer olmazsa olmazlar arasında da zıbın, mevsimine göre kısa ve uzun kollu tulum, patikli ya da patiksiz tulum, çorap, penye şapka, pamuklu yelek yer alır.
Avrupa Beden Ölçüsü (EUR) kullanılan kıyafetlerde ise, yenidoğan bebekler için genellikle "50" veya "56" beden ölçüsü kullanılır. Bu beden ölçüleri, 50-56 cm boyunda ve 2,5-4 kg ağırlığındaki bebekler için uygundur.
Bebek hastane çıkışı genellikle yelek, zıbın, patikli alt, çıt çıtlı body, eldiven ve bereden oluşur. Bunlara ilaveten battaniye, önlük, göbek bağı ve mendil de içerenleri vardır. Bu saydıklarımız hastanedeyken bebeğinize fazlasıyla yetecektir.
Bu detay en önemlilerinden biri. Bu nedenle de hastane çantası, hastane çıkış çantası olarak da bilinir. İçinde mevsimlik bebek battaniyesi, alt değiştirme bezi, tulum, çıtçıtlı body, önlük, banyo havlusu, emzik, biberon, pişik kremi, yelek, hırka, çarşaf gibi ürünler olur.
Hayat boyu unutulmayacak o anın gelmesini bekleyen pek çok ebeveyn, “Bebek alışverişi ne zaman yapılmalı?” sorusuna yanıt arar. Bu soruya verilen yanıtlar birbirinden farklı olsa da konuya hâkim pek çok kişi en uygun zamanın 25. hafta olduğu konusunda hemfikirdir.
Amerikan Pediatri Akademisi, ideal olarak bir yıl, en az da altı ay süresince bebeklerin ebeveynleri ile aynı odada, ebeveyn yatağına yakın bir yerde yatmasını tavsiye eder. Ancak güvenli bir uyku için bebekler anne baba arasında aynı yatakta yatırılmamalı, kendi beşiklerinde uyutulmalıdır.
Yenidoğan bebeğin kıyafetlerinin teri emen, cildin havalanmasını sağlayan, tüylü olmayan, pamuklu kumaşlar olmasına dikkat edilmeli. Yumuşak, az dikişli ve mümkün olduğu kadar üzerinde metal veya sert parçalar barındırmamasına özen gösterilmeli. İlk aylarda iç giyim için tulumlar tercih edilebilir.
Hastane çıkışı setlerinde bebeğinizin ihtiyaç duyacağı bütün giyim parçaları olduğu için tek seferde bütün ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bu nedenle, doğumdan önce bebeğiniz için hastane çıkışı setlerinden en az iki tane satın almalısınız.
Yenidoğan dönemindeki bebeğe yaz aylarında tek kat olacak şekilde ince, pamuklu, uzun kollu ve ayaklı tulumlar giydirilebilir. Eğer hava çok sıcak ise yarım kollu ayaksız tulumlar da olabilir. Üç aylık ve üzeri bebeklerde kısa kollu bodyler, kısa ya da uzun alt giyim ürünleri tercih edilebilir.
Soğuk havalarda yedek bir yelek, hırka ve battaniye taşınmalıdır. Hava sıcaklığı 16-22 derece gibi çok soğuk veya sıcak değilken, rüzgar ve güneş yokken, bebek dışarı şapkasız çıkabilir. Soğuk havalarda ve yaz mevsiminde şapka önerilir.
Zamanında doğan 1 aylık bebeğin boyunun 50 cm- 55 cm arası; kilosunun da 4000 gr. ile 5000 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık bebek kontrolünde pediatri uzmanı bebeğin ağırlığına, boyuna ve baş çevresi ölçülerine bakacaktır.
Normal bir kiloya sahip olanlar için ilk altı ay 1 numara olanı idealdir. Taşınması kolay olduğundan her gittiğiniz yere götürebilirsiniz.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Hamileliğin son 3 ayına giren anneler, yenidoğan bebek alışverişi yapmaya başlamaktadır. Bebekler hızlı bir şekilde büyüdüğünden, bulundukları aya uygun kıyafetlerden çok fazla alınması önerilmemektedir.
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde içiniz içinize sığmaz, sevimli bulduğunuz kıyafetlere karşı koyamayarak, her gördüğünüz minik kıyafetleri almak isteyebilirsiniz. Ancak acele etmeyin bebek alışverişinize 25. haftadan itibaren başlamak sizin için en doğru zamandır.
Yenidoğan bebeklerin günlük bez tüketimi 8 ile 12 bez arasında değişir. Bebek cildi, yetişkinlerin cildine göre çok hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebeple yenidoğan bebek bezi seçimi dikkate alınması gereken bir konudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri