Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır. Ancak, yeni doğan memeyi tam boşaltamadan yorulabilir; bu nedenle de daha sık emzirilmelidir.
Yenidoğan emzirme sıklığı kişiden kişiye farklılık gösterse de gün içerisinde ortalama 2 saatte bir emzirilmesi gerekir. Yenidoğan bebeklerde emzirme süresi ise bebeğin sarf ettiği enerji, midesinin büyüklüğü gibi kriterler ile farklılık gösterir. Normal şartlarda bir bebek tek bir memede 15-20 dk kalmalıdır.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar.
24 saatte bebeğin 8-12 defa emzirilmesi tamamen normaldir. Bu durum bazen sizin için yorucu olabilir! Bebeğinizin asla bir saatten fazla uyumayacağını düşünebilirsiniz, fakat merak etmeyin bu durum geçicidir. Bu süre yaklaşık birkaç ay olabilir, fakat süt miktarınız hakkında çok fazla endişelenmeyin.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bebeğin beslenmesi ile bilirubinin vücuttan atılımı hızlanır. Sarılık olmuş yeni doğan bebekler günde 8 ile 12 kez aralığında mutlaka emzirilmelidir.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
İlk başta anne sütünün sulu kısmını alan bebek, ortalama 5-10 dakika sonra anne sütünün yağlı kısma ulaştığı için daha az yutkunmaya başlamaktadır. Bebeğin memede ortalama kalma süresi 15-20 dakikadır. Bebekler yeni doğduklarında çene kaslarının henüz kuvvetsiz olması nedeniyle memeyi geç boşaltabilirler.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Eğer bebeğinizin gün içerisinde yaptığı fazla uykular, gece uykularından çalmaya başladıysa, bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir. Bebeğinizin son gündüz uyku saati geç olursa, bu akşam uykusuna yatışı etkileyebilir, böyle bir durumda bebeğinizi yine son gündüz uykusundan uyandırmanız gerekebilir.
Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir. Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır. Bebeğin emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir.
Bebek her istediğinde, her ağladığında emzirilmelidir, her iki memede boşaltılmalı, bebek kendi isteği dışında ya da uykuya dalmadan memeden uzaklaştırılmamalıdır, Emzirmenin saati ya da dakikası yoktur. Süt olduğu sürece, bebek doyana ve memeden ayrılana kadar sürdürülebilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
#Uyuyan bebekleri uyandırmak için en kolay yöntem vücut ısınızı bebeğinize hissettirmeniz olacaktır. Nazikçe okşayarak, temas ederek gerekirse yatağından kaldırıp göğsünüze yatırarak bebeğinize dokunmanız etkili olacaktır.
Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü alır.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
Bebeğin Uykusu
Az uyumak, ellerini emmek açlık belirtileri kesinlikle değil. Bebekler zaten normalde maksimum 50 dakika uyurlar. Memede emerken 10-15dk bile içinin geçmesi bazen onun için yeterli olur. Oysa mama alan bebekler saatlerce uyur.
Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte yeni doğan bir bebek günde ortalama 10-12 kez emer. Doğumdan sonraki günlerde bebek tek bir memede 15-20 dakika boyunca kalmalı, eğer emmeye devam etmek isterse diğer meme emzirilmelidir. Vaktinde doğmuş bir bebek 2 saatte bir emzirilmelidir.
İlk Süt: Emzirmeye başladıktan sonra ilk dakikalar içerisinde gelen süttür. Sulu kıvamlıdır ve şeker içeriği yüksektir. Bebeğin su ihtiyacını karşılar. Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür.
Yenidoğan bebeğin mide kapasitesi, ilk günlerde 5-7ml (Bir kiraz tanesi büyüklüğündedir). 3'üncü gün 20-25ml (Kabuklu ceviz büyüklüğündedir). Bir haftalıkken 45-60ml (Bir kayısı büyüklüğündedir). Bir aylıkken 80-150ml'ye (Yumurta büyüklüğünde) ulaşıyor.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeğin ağzından sürekli salya akıyor, meme ya da biberonu çıkardıktan sonra rahat bir şekilde uyuyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına gelebiliyor. Bebeğin yüzü beslenme sırasında devamlı meme ya da biberondan çekiliyorsa yine bebeğinizin doymuş olabileceği anlamına gelebiliyor.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri