Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
El titremesi hemen herkesin hayatının bir bölümünde tecrübe ettiği, istemsiz ve ritmik bir kas hareketidir. Bu durum çoğunlukla heyecan, öfke ve korku gibi ani duygu değişimleri, stres, yorgunluk, metabolik eksiklik, aşırı çay ve kahve tüketimine bağlı olarak görülür.
Genç yaşta el titremesi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında genetik faktörler, stres ve kaygı gibi psikolojik etkenler, yorgunluk, düzensiz beslenme ve kafein gibi uyaranların tüketimi sayılabilir. El titremesi aynı zamanda bazı hastalıkların da belirtisi olabilir.
Vücutta gözlemlenen titremeler; yorgunluk, stres, B12 vitamin eksikliği, kan şekeri düşüklüğü, fazla kafein tüketimi, heyecan, korku, öfke, tiroit fonksiyon bozukluğu, insülin direnci, parkinson hastalığı, multipl skleroz gibi pek çok problemin belirtisi olabilmektedir.
Psikolojik El Titremesi Kendiliğinden Geçer mi? Gün içerisinde iş hayatı, günlük koşuşturma, yoğunluk ve bu yorgunluğa bağlı gelişen el titremesi; genellikle vücut dinlendiğinde kendiliğinden geçer. Kişinin heyecanına, stresine ve duygu durumuna bağlı gelişen titremeler; mevcut durum sonlandığında ortadan kaybolur.
İlgili 19 soru bulundu
El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir. El titremesi tıp dilinde tremor olarak bilinir ve stres dışında başka sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir. Kan şekerinin düşmesi, stres, heyecan ya da ruhsal hastalıklar sebebi ile el titremesi olması mümkündür.
Bununla beraber, depresyon gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklar ile travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi bir hastalıktan muzdarip olduğunuz durumda da ellerde titreme gözlemleyebilirsiniz.
Yorgunluk, stres, aşırı egzersiz veya nikotin titremelere neden olurken, kimi zaman da titremeler hastalık habercisi olabiliyor.
Spor alışkanlığı: Boş zamanlarınızda el titremesi egzersizleri yapın. Elinizi açıp kapatarak ve nesneleri tutup bırakarak parmak kaslarınızı aktif hale getirin. Kafein azaltılmalı: Günlük kafein alımını sınırlandırın. Kahve ve çayı çok seviyorsanız, her bir içecek için belirli bir doz ayarlayın.
Adrenalin salgılandığında vücutta kalp atım hızının artması, hızlı soluk alıp verme, terleme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkar. Bir topluluk önünde konuşurken zorlanmak (sosyal kaygı bozukluğu olarak tanımlanır) bu tür durumların en bilindik örneğidir.
Gün içinde aşırı yorgunluk, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak da görülebilen " Artmış fizyolojik tremor" dediğimiz el titremesi şikayeti mevcut durumun ortadan kalkmasıyla kendiliğinden geçer.
Yetişkinlerde D Vitamini Eksikliği
1- Üşüme: Bu vitaminin eksikliğinin saptanması son derece kolaydır çünkü belirtileri diğer vitamin eksikliğinin belirtilerinden çok daha yoğun hissedilir. Yoğun hissedilen semptomların başında üşüme geliyor. Kişiler serin havalarda dahi titreme nöbetlerine girebilir.
En kısa tanımı ile ellerde ortaya çıkan istem dışı hareketler olarak bilinir. Bu durum çoğu zaman korku, öfke ve heyecan anlarında daha fazla görülmektedir. Stres ve yorgunluğa bağlı olarak da şiddetini arttırabilir. Çocuklarda görülen el titremesi, nörolojik hastalıklara da bağlı olabilir.
Hastaların % 80'nde titreme görülürken, “Her el titremesi de Parkinson olarak görülmemeli ve klinik muayene verileri iyi değerlendirmelidir” diyen Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü uzmanları, “Parkinson hastalığı, tanı ve tedavisi” hakkında bilgi verdi.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Titreme hastalığı olarak da bilinen tremorun en yaygın nedenleri, genetik yatkınlık, multipl skleroz, parkinson hastalığı, inme, travmatik beyin hasarı gibi nörolojik sorunlar, böbrek yetmezliği ve hipertiroidizm gibi hastalıklar yanı sıra alkol yoksunluğu, anksiyete ve paniktir.
İstemsiz kasılma ve seğirmelere yönelik ilaç tedavisi genellikle çok etkin olmamaktadır. Hastaların büyük bir kısmında tıbbi tedavi botoks uygulaması ile sürdürülmektedir. Bu tedavinin yetersiz kaldığı veya tolere edilemediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanır.
Boyun fıtığı hastalarında boyun ağrısı ve diğer şikayetlere eşlik eden bazı belirtilerin altta yatan bir malignensi (kanser) ya da enfeksiyon hastalığına işaret edebileceği için önemli kabul edilir. Boyun fıtığında alarm belirtiler olarak isimlendirilen çeşitli durumlar mevcuttur: Ateş, üşüme, titreme. Gece terlemeleri.
Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Hangi vitamin eksikliği el titremesi yapar? El titremesi genellikle birçok farklı nedene bağlı olabilir ancak bazı araştırmalar B12 vitamini eksikliği ile el titremesi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Psikojenik Tremor: Psikolojik nedenlerle ortaya çıkan tremor türüdür. Kişinin dikkati dağıtıldığı zaman, titreme büyük ölçüde kaybolur. Bu kişilerde sıklıkla bir psikiyatrik hastalık bulunur.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Parkinson gibi çok önemli nörolojik hastalıkların ilk belirtisi dinlenme anında ortaya çıkan el titremesidir. El titremesinin belirtisi olabilecek nörolojik hastalıklar MS, inme, travmatik beyin hasarı ve bazı omurilik hastalıkları gibi rahatsızlıklardır.
Alkol tüketimi: Kronik alkol tüketimine bağlı olarak ellerde titreme problemine yatkınlık oluşur. Stres: Günlük yoğun strese maruz kalan kişilerde tremor gelişebilir. Kan şekerinin düşmesi: Düşük kan şekeri kaslarda kasılma problemlerine yol açarak ellerde titreme ile sonuçlanabilir.
Esansiyel tremor tedavisinde propranolol ya da primidone gibi ilaçlar kullanılabilir. İlaçtan yeterince yarar sağlanamazsa ve tremor şiddetli ise derin beyin stimülasyonu denen bir yöntemle cerrahi olarak da tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri