Akciğerlerdeki hava keseciklerinin içi su ile doludur ve bebek yeni öğrendiği soluk alıp verme hareketiyle, amniyon sıvısını akciğerlerine çekip bırakır.
Nefesimizi tutmak veya nefes alışımızın çok yüzeysel hale gelmesi donakalma tepkileridir. Bazen de derin bir iç çekeriz, bu da sinir sistemimizin bozulan oksijen dengesini tekrar kurmak için verdiği bir tepkidir.
Dakikadaki solunum sayısının 60 üzerinde olması bebeğin solunum sıkıntısının olduğunu düşündürür. Aynı zamanda bebeğin beslenememesi, emme isteksizliği, inlemesi, burun kanatlarının açılıp kapanması, göğüs kafesinde çekilmelerin olması da solunum sıkıntısı olduğunun göstergeleridir.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Yenidoğanlar sadece burunlarından nefes alır. Bebeğinizi uyurken izleyin: eğer sakin ve horlamadan burnundan (ağız kapalı) nefes alıyorlarsa, bu doğru nefes aldıkları anlamına gelir.
İlgili 16 soru bulundu
Amerikan Pediatri Akademisi ve UNICEF, sırtüstü yatmayı en ideal bebek uyku pozisyonu olarak belirtir. 1 yaşına kadar, gündüz ve gece uykularında ilgili yöntemin tercih edilmesini söyler. Çünkü bu pozisyonda miniklerin yeterli oksijene ulaşmasını sağlayan diyafram nefesini zorlanmadan alması mümkün hâle gelir.
Genelde geçici solunum güçlüğü çeken bebeklerde bu durum 2 ila 5 gün içinde düzeliyor. Akciğerlerle ilgili başka problemler söz konusu ise solunum cihazıyla destek verilmesi gerekiyor.
Bebeklerde boğazda hırıltı ve balgam olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bebekte olan bu soruna aynı zamanda öksürük ve ateş de eklendiğinde kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bebeğin nefes alışverişi hızlandığı takdirde de bu durum tehlikeli kabul edilmelidir.
Çocuk uyku esnasında tam uyku moduna yani yeterince derin uykuya giremez ve uyku esnasında çocuğun nefesi defalarca, kısmen ya da tamamen belirli saniyeler içinde bloke olur. Bu tıkanıklıklar uyku sırasında üst solunum yolundaki bazı yapıların rahat hava geçişine izin vermemesi nedeniyle olmaktadır.
Bebekler 3 aylık olana kadar ağızdan nefes alabilme yeteneğine sahip değildir. Ayrıca bebekler biz yetişkinler gibi sümkürerek burunlarını temizleyemezler.
Bazı bebeklerde, doğumdan hemen sonra bazı solunum sorunları meydana gelebilir. Solunum sıkıntısı sendromu, akciğerleri tam olarak gelişmemiş prematüre bebeklerde görülür. Bebek ne kadar erken doğarsa, bebeğin solunum sıkıntısına sahip olması ve ekstra oksijene ihtiyaç duyması o kadar olasıdır.
Böylece doğum sonrası bebeğin nefes alması ile akciğerlerine hava dolar. Ancak sıvı emilemezse akciğerler yeteri kadar havayla dolamaz. Bu durumda bebekte hızlı nefes alıp verme, nefes almada güçlük, morarma gibi sıkıntılar görülebilir.
Çocuklarda nefes darlığına sebep olan bazı hastalıklar ise şunlardır; viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar, kistik fibroz gibi genetik bir durum, hava yolunun yiyecek veya herhangi bir küçük nesne gibi bir şey ile kapanması, sigara dumanına maruz kalma, zararlı gazlara maruz kalma, astım ve alerjiler.
Uyku apnesinin en önemli belirtisi uykuda ani solunum duraklamaları, çok gürültülü horlamalar ve iç çekmelerdir.
İç çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Üzüntüyle göğüs geçirmek, derin derin soluk alıp hıçkırıkla ağlamak.
İç çekme. Aslında iç çekme derken hayvanlarda ve insanlarda sıklıkla şahit olduğumuz çok doğal bir davranıştan bahsediyoruz. Nefes alırken hemen ardından tekrar nefes alma ve yavaşça nefes vererek tüm havayı boşaltmak. Huberman bu pratiğin birkaç kez yapılmasını öneriyor.
Bebek kısmi olarak tıkanma yaşıyor ise kendi kendine nefes alması ve öksürmesi için desteklenmelidir. Bunu yapmak için bebek kucağa alınarak başı yükseltilir veya gazını çıkarıyormuş gibi omza yaslayarak cismi çıkarması beklenir. Bebeğin öksürme sırasında kusması ile kustuğunu yutmamasına dikkat edilmelidir.
Uyku terörü genellikle uykuya geçiş sırasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, terleme, ciltte kızarıklık, göz bebeğinde büyüme gibi belirtilerin kendini göstermesidir.
Bu iki uyku döneminden ilki REM (Rapid Eye Movement) uykusudur. “Hızlı Göz Hareketleri” kelimelerinin baş harflerinden oluşan REM uykusu rüyaların görüldüğü dönemdir. REM uykusuna geçmeden önce Non-REM (Hızlı Göz Hareketlerinin Olmadığı) uykusu adı verilen dönem yaşanır. Non-REM uyku döneminde rüya görülmez.
Ilık su ile sıcak bir ortamda bebek banyo yaptırılabilir. Banyo sonrasında bebeğin üşümediğinden emin olunmalıdır. Hırıltı göğüs kısmından geliyor ise göğüs bölgesine sıcak masaj yaparak bebeğin rahatlaması sağlanabilir.
Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır. Bunun sonucu da ıslık sesi gibi bir ses duyulur. Bu sese hırıltı denir. Hırlayan çocuklara da hırıltılı çocuk denir.
Nadir de olsa yataktan kalkıp bilinçsiz bir hâlde koşturma da uyku terörü belirtileri arasındadır. Bağırma, inleme ve çığlık atma gibi davranışlar özellikle çocuklarda daha sık görülür.
Entübasyon, endotrakeal tüp adı verilen ince bir tüpün ağızdan solunum yoluna doğru ilerletilmesi işlemidir. Bu yöntem sayesinde hasta ventilatör adı verilen bir cihaza bağlanmış olur. Hastalara anestezi, sedasyon veya ağır hastalık durumunda solunum desteği sağlamak için entübasyon işlemi uygulanır.
Bebeğin uykusunda nefes alamadığı da olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bebeklerde görülen uyku apnesi türü ise genellikle merkezi uyku apnesidir ve genellikle zamanla geçer. Bir yaşından sonraki çocuklarda ise genellikle tıkayıcı uyku apnesi görülmektedir.
Bebekler Neden Kuvöze Alınır? Yaşamsal belirtileri normalden sapma gösteren vaktinde doğan yenidoğanlar ile vaktinden önce doğan prematüre bebekler yaşamsal belirtileri, beslenmeleri ve dış ortama adaptasyonları normale dönene kadar kuvöze alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri