Bu da her idrar yaptığında bezin değiştirilmesi gerektiği anlamına ortaya çıkarmaz. Eğer bebeğiniz her idrar yaptığında bezini değiştirirseniz bez masrafı ve gereğinden fazla bez kullanımına sebep olursunuz. Bu sebeple de gün içerisinde özellikle ilk aylarda 7-12 adet arasında bez değiştirilmelidir.
Bir bebek doğumundan itibaren günde 8 ila 10 adet arasında bez tüketir. İlerleyen aylarda ve yaşlarda bu bez sayısı 6 ila 8 arasında olur. Tabii bebeğinizin pişik, egzama gibi rahatsızlıklara veya ishal, çok sık tuvalete çıkma gibi durumları haricinde… Bu gibi durumlarda bez değişim sayısı artmaktadır.
Bir bebeğin altının günde ortalama günde en az 6-7 kez değiştirilmesi gerekebilir. Hatta yenidoğan döneminde ı bebeklerin daha sık kaka yapıyor olmasından bu sayı fazlalaşabilir. Altı temiz olan bebekler daha rahat ve huzurlu olurlar ve daha az pişik sorunu yaşarlar.
Yenidoğan 1 numara bebek bezi doğumdan altıncı aya kadar kullanımı devam eder lakin gelişimi fazla olanlar için daha büyük bedene ihtiyaç olur. Fakat küçük doğduysa kilosu oldukça düşük ise bir numaraya geçmeden evvel prematüre bebek bezi kullanılır ve gelişimi iyiye doğru gittiğinde 1 numaraya geçiş yapar.
Bebeğiniz büyük tuvaletini günde en fazla iki defa yapmaktır. Bezini de 10 15 kere ıslattığını düşünürsek yaklaşık 20 defa altını değiştirmemiz gerekir. Bezini ıslatan bebek bunun için tepki vermeyecektir. Pişik olma ihtimaline karsı bezini sık sık değiştirmek gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Bebeğinizin doyup doymadığını anlamanın işaretlerinden biri de çişli bez sayısının takibidir. Günde 5-6 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğuna işaret edebilir. Bebeğinizden emerken yutkunma sesi geliyorsa ve emzirme sırasında göğsünüz hafif sızlıyorsa, bebeğiniz anne sütünü çekiyor demektir.
Bebek ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa dikkat!
Günde 3-4 kez altını ıslatması beklenmektedir.
Bebeğiniz 2-5 kg arasındaysa tercih edebilirsiniz. Prematüre bebek bezinin numarası 0'dır. 3 kg'a kadar bebekler için tercih edilebilir. Bebeğinizle birlikte bebeğinize uygun bebek bezinin numarası da büyür.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Yenidoğan bebeğinizin bel çevresinde ya da kalçasının kenarlarında kırmızı çizgiler oluşuyorsa kullandığınız bez küçük demektir. Hareket etmeye başladığında sürtünme izlerine bakın. Sürtünmeden kaynaklanan izler gözünüze çarptığında bir büyük bedene geçmenin vakti gelmiştir.
Düzenli sık ve yeterli alt temizliği yapın.bebeğin altını sık sık açık bırakıp hava almasını sağlayın.Her bez değişiminden sonra iyice temizlenip kurulanmış cilde ince tabaka halinde koruyucu pişik kremi kullanın.Talk pudrası kullanmayınız. * Pişik oluştuğunda yapılması gerekenler nelerdir?
Yavaş yavaş kakası düzene girdikten sonra, gece uyku aralarında bebeğiniz kaka yapmadığında gece bebeğinizin bezini değiştirmeyin. Sabah uyandığında bebeğinizin bezini değiştirin ve poposunu yıkayın ve pişik kremi sürüp altını bezleyin. Bu süreçte seçeceğiniz bebek bezi çok önemli.
Günde 5 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğunu ifade eder. Günde 5 bezinde yoğun çiş varsa bebeğinizin karnı doyuyor demektir.
Yenidoğan Bebek Kaç Günde Bir Yıkanır? Yenidoğan bebeğinize her gün banyo yaptırmanıza gerek yoktur. Bebeğiniz daha aktif hale gelene kadar haftada üç kez banyo yaptırmak yeterli olabilir. Çünkü yenidoğan bebeği yıkama konusunu fazla abartmak, zaten hassas yapıda olan cildini kurutup tahrişlere açık hale getirebilir.
Yenidoğan döneminde 2-3 saatte bir defa bez değişiminin yapılması gerekir. 6 aydan sonra ise ortalama 3-4 saatte bir bez değişiminin yapılması yeterli olabilir. Yine de saatlere bağlı kalmadan bebeğinizin rahatsız olduğunu fark ettiğiniz her an altının temiz olup olmadığını kontrol etmeniz oldukça önemlidir.
2-5 Kg bebekler için uygun bebek bezi numarası 1'dir. Eğer bebeğiniz 6 kilo ise ve alacağınız bebek bezinin üzerinde 3-6 kilo arasındaki bebekler için uygun olduğuna dair bir işaret varsa tercih etmeniz gereken bir numara büyük bebek bezi olmalıdır.
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
1 yaşındaki bir çocuk ortalama 10 kg'dır. Bununla birlikte tamamen sağlıklı çocuklarda bile genetik yatkınlığa bağlı küçük sapmalar olabilir. Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.
Bebek Bezi Stoklayın
Ufaklığınızın kaç tane bez tüketeceğini bilmiyorsunuz. Bu yüzden şimdiden stok yapmak çok önemlidir! Tek kullanımlık bebek bezleri kullanmayı planlıyorsanız, günde yaklaşık 10 ila 12 adete ihtiyacınız olacaktır.
Bir ile üç ay aralığındaki küçükler için uygun boyutta hazırlanan 2 numara bebek bezi kalitesi ile güvenli kullanım olanağı sağlar. İç ve dış yapısı ile hassas şekilde üretilen ürünler çocuklarınızın rahat ve ferah hissetmesine yardımcı olur.
Örneğin; 1 beden bebek bezi 2-5 kilo bebekler için uygunken, 3-6 kilo bebekler için 2 numaralı bezler tercih edilmelidir. 5 numara bebek bezi veya 5 numara külot bezi ise üç yaşında olan ya da büyük çocuklar için tercih edebilir.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeğin beslenmesi ile bilirubinin vücuttan atılımı hızlanır. Sarılık olmuş yeni doğan bebekler günde 8 ile 12 kez aralığında mutlaka emzirilmelidir.
Yenidoğan bir bebeğin her altı açıldığında kaka varsa bebek iyi besleniyor demektir. Yeni doğan bir bebek günde ortalama 4-8 kez kaka yapabilir. Kaka çıkışı yoksa, beslenme sorunu yaşıyor olabilir. Doğru ve düzenli meme emen bir bebeğin kakası sarı ve partiküllüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri