2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır.
Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2023 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 80 TL'dir. Eğer iki plaka içinse 160 TL'dir.
Plaka yenileme işlemi için nüfus cüzdanının fotokopi, araç ruhsatın ve fotokopi ile beraber notere gidebilir sonrasında Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezinde yeni plakanı yaptırabilirsin.
Çıkarttığınız her özel plaka için ortalama 5 bin TL ila 15 bin TL arasında bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Özel plaka çıkarttırırken, başvuru için de belirli bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Miktar herkes için ve plaka türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız. Baskı işlemleri ise Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından yapılır. Baskı süreci tamamlandıktan sonra plakanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Almak istediğiniz plaka, başkasının üzerinde olabilir.
Değişim için herhangi bir randevu işlemine gerek yoktur. Yukarıda bahsedilen belgeler ile notere gidilir ve gerekli başvuru yapılır. Değişim belgesi alındıktan sonra en yakında bulunan Şoförler Odasına gidilip fiziksel basım için başvuru yapılması gerekmektedir. Gün içinde plakanız tarafınıza teslim edilecektir.
Noterdeki işlemleriniz bittikten sonra ise Şoförler Odası resmi plaka basım merkezine giderek plakanızı bastırabilir ve alabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken, plaka ücretini ödemeniz sonrası, en fazla 15-20 dakika gibi bir sürede tüm işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
Noterden alınan plaka basım belgesi ve ruhsat ile Şoförler Odası'na başvurulmalıdır.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
APP Plaka Yasak mı? APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
Tek plaka kaybolması durumunda kişi yanında diğer plakayı da trafik şube müdürlüğüne götürerek plaka bastırma talep edebilir. Ancak iki plakanın birden kaybolması durumunda yeniden plaka çıkartmak gerekir.
Noterdeki işlemlerinizin ardından evrakınız ile beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı esnaf odasına gittiğinizde de plaka basım ücreti ödemeniz gerekiyor. 2023 plaka basım ücreti ise en az 340 TL'dir. Yapılması gereken farklı işlemlere göre tutar artabilir.
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz.
Yeni tüm plakalarda karekodlu plakaların kullanılması zorunlu oldu. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla karekodlu plaka dönemi başladı. Söz konusu tarihten sonra tescil ettirilen tüm araçlarda karekodlu plaka zorunluluğu bulunuyor. Araç sahiplerine karekodlu plakalar veriliyor.
Noterler 6 Nisan'dan itibaren haftasonları da hizmet vermeye başladı. Özellikle araç alım-satımında vatandaşın talebini karşılama amaçlı uygulama kapsamında İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası da nöbetçi plaka basım atölyesi sistemine geçti.
Artık plakaların üzerindeki mührü darphane hazırlıyor. Tüm Türkiye'de artık tek bir mühür geçerli olacak.
Aracın kimliği olan plaka, her araçta olması gereken bir zorunluluk. Plakasız veya standart dışı plakalarla trafiğe çıkmak ise ceza sebebi. Bu nedenle plakanız hasar gördüyse veya mevcut plakanızı değiştirmek istiyorsanız bu işlemleri gecikmeden yapmanızda fayda var.
Noterde eski plakayı teslim etmeniz gerekir. Üçüncü adım: İlk iki adımı tamamladıktan sonra en yakın Şoförler Odası şubesine giderek plakanızı bastırabilirsiniz. Plaka bastırıldıktan sonra aracınızın plakalık kısmına monte edebilirsiniz.
- Nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi ile eski plakaları yanınıza almanız gerekir. - Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. - Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir.
Bu sırada notere değiştirmek istediğiniz eski plakaları teslim etmeniz gerektiğini unutmayın! Üçüncü adım: Belgelerinizi tamamlayıp noter işlemlerini hallettikten sonra en yakın Şoförler Odası şubesine giderek yeni plakanızı bastırabilirsiniz. İşte bu kadar!
2024 yılı Sıfır Araç Tescil ücreti 717.13 TL'den 1.138 TL'ye yükseldi.
Plaka kodları, 27 Eylül 1962 tarihinde yayımlanan yönetmelikle ortaya çıkmıştır. Plakaların iki rakamlı ilk grubu il isimlerinin alfabetik sıraya göre dizilmesiyle aldığı sıra numarasıdır. Yönetmelik 24 Ekim 1962 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri