Teklifteki ifadeyle 'sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kişi' bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.
“Basılmış eserler veya internet haber siteleri yoluyla işlenen veya bu Kanunda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının bir muhakeme şartı olarak, günlük süreli yayınlar ve internet haber siteleri yönünden dört ay, diğer basılmış eserler yönünden altı ay içinde açılması zorunludur.
Sansür Yasası Yürürlüğe Girdi Mi? Yasa, Resmi Gazete'de 18 Ekim 2022 sayısında yayınlandı. Yasanın, yasaklar ve sınırlamalar getiren maddeleri 18.10.2022 itibariyle yürürlüğe girerken, Basın İlan Kurumu ve ilanlarla ilgili düzenlemeler 1 Nisan 2023'te yürürlüğe girmiştir.
"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. AKP-MHP'nin 'dezenformasyonla mücadele' amacıyla hazırladığı kanun teklifi Meclis'ten geçerek yasalaştı.
Yasa ile Türkiye'de haber üreten ve yayın yapan internet medyası, sosyal ağ şirketleri, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayan kuruluşlar ve kişiler faaliyetlerinden sorumlu tutulacak. İnternet kullanıcılarının her türlü suistimalden, ihlalden ve saldırıdan korunması hedefleniyor.
İlgili 18 soru bulundu
Dezenformasyon Yasası olarak bilinen yasa teklifindeki 29. maddesine göre; Yalan haber yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiren maddede, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlanıyor.
Hakaret, tehdit, özel hayatın gizliliğini ihlal, cinsel taciz, kişisel verilerin kaydedilmesi gibi suçlar doğrudan sosyal medyada işlendiği gibi, hırsızlık, cinsel saldırı ve dolandırıcılık gibi suçlar ise sosyal medyanın suça zemin oluşturduğu dolaylı yoldan işlenen suçlardır.
Haber Merkezi. Sansür yasası olarak bilinen dezenformasyon yasası TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 40 maddelik teklifin en tartışmalı maddesi ise 29. madde.
Yasa, Resmi Gazete'nin bugünkü (18 Ekim) sayısında yayınlandı. Yasanın, yasaklar ve sınırlamalar getiren maddeleri bugün itibariyle yürürlüğe girerken, Basın İlan Kurumu ve ilanlarla ilgili düzenlemeler 1 Nisan 2023'te yürürlüğe girecek.
24 Temmuz 1908'de İkinci Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte basın üzerindeki sansür de kaldırılmıştır. Ancak 29 Temmuz 1909 tarihinde alınan Meclis-i Mebûsan kararıyla Ebüzziya Tevfik Bey'in "aşırı özgürlükçü" olarak yorumladığı yeni bir basın kanunu çıkarılmıştır.
AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edilen 'sansür yasası' Resmi Gazete'de de yayımlanarak yürürlüğe girdi. AKP-MHP'nin 'dezenformasyonla mücadele' amacıyla hazırladığı kanun teklifi, Meclis'ten geçerek yasalaşmasının ardından Resmi Gazete'de de yayımlandı.
Muhalefetin, yasa metninden çıkarılması veya öngörülen cezanın indirilmesi, sanıkların tutuksuz yargılanması yönündeki uzlaşma çağrılarına karşın, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu” düzenleyen 29'uncu madde, değişiklik yapılmaksızın geçti.
Anayasanın 89. Maddesindeki "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanunları on beş gün içinde yayımlar." Biçimindeki düzenleme ile, anayasa koyucu tarafından, bir tasarı veya teklifin, kanun sıfatını TBMM tarafından kabul edildiği anda1 kazandığı saptanmaktadır.
İnternet sansür, sansürün en yeni türlerinden biridir. Devlet, hükûmet organları, İnternet sağlayıcı ve interneti kontrol etme imkânı olan şirket ve kurumların kullanıcıların İnternetteki faaliyetine kontrol veya yasaklar koyması demektir. İnternet sansürün giderilmesi şu anda İnternetin en büyük sorunlarından biridir.
Yasanın hükümlerine göre Sosyal Medya Yasası 2023 yılında yürürlüğe girecek.
"Dezenformasyon" yasası yürürlüğe girdi – DW – 18.10.2022.
Sosyal medya yasası olarak da bilinen 40 maddelik kanun teklifinin kalan 12 maddesi de dün TBMM Genel Kurulu'nda AKP'li ve MHP'li milletvekillerin oylarıyla kabul edildi.
Sansür, çeşitli kavramların çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır. Genelde hükûmet tarafından uygulanır. En somut amacı toplumu korumak ve devletin üzerinde kontrol sağlayacağı şekilde geliştirmektir.
Sosyal medyada yalanlarla algı yönetimi yapılmasının önüne geçecek düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. İnternetten yayın yapan kuruluşlar, basın kanunu kapsamına alınarak yeni haklara kavuştu.
'Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi'nin ilk iki maddesi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edilirken, muhalefetin tüm önergeleri reddedildi. İlk iki madde haber sitelerini Basın Kanunu kapsamına alıyor, çalışanlarına basın kartına başvurma hakkı getiriyor.
13 Ekim akşam 22.54'de TBMM'den halk arasında Sansür Yasası, iktidar ortakları arasında Dezenformasyon Kanunu, TBMM kayıtlarında ise “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi “ kabul edilerek geçti.
MADDE 29- (1) Genel Sekreter, Genel Sekreter yardımcıları, TBMM Başkan başmüşavirleri, TBMM Başkan müşavirleri ve Özel Kalem Müdürü doğrudan, diğer personel ise Genel Sekreterin teklifi üzerine TBMM Başkanı tarafından atanır. TBMM Başkanı, atama yetkisini Genel Sekretere devredebilir.
Hakaret suçu cezası kaç TL? Hakaret suçu cezası en az 20TL ve en fazla 100 TL bir gün karşılığı olacak şekilde 5 günden az 730 günden fazla olmamak üzere hesaplanır. Bu durumda hakimin takdirine göre 100 TL ile 73000 TL arasında cezaya hükmolunabilir.
Türk Ceza Kanunu'na göre, bir kişinin bir başka kişiyi cinsel amaçlı olarak taciz etmesi veya rahatsız etmesi suçtur. Bu tür bir taciz, sözlü veya yazılı olarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle, bir kişinin mesaj yoluyla cinsel tacizde bulunması veya rahatsızlık vermesi de suç olarak kabul edilir.
Kişinin onayı dışında ona cinsel içerikli mesaj göndermek, onu cinsel içerikli fotoğraf paylaşmaya zorlamak, fotoğrafları tehdit aracı olarak kullanmak birer #cinselşiddet eylemidir ve farklı suç tanımlarına (cinsel taciz, taciz, kişilerin huzurunu bozma ve şantaj/tehdit vb.) girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri