Bu durumda yenibahar alternatifi olarak eşit miktarda tarçın, karanfil ve Hindistan cevizini karıştırarak tarifinize ekleyebilirsiniz. Birebir aynı tadı elde edemeyecek olsanız da yakın bir lezzete ulaşabileceğinizi söyleyebiliriz.
Pimento isimli yenibahar ağacı meyvelerinin kurutulmasıyla elde edilen yenibahar karabiber, zencefil gibi farklı baharatların çeşnisini de içerdiğinden allspice yani “tüm baharatlar” olarak da anılmaktadır.
Yenibahar ile köfte baharatı aynı mı diye sık sık sorulur ancak ikisi farklı baharatlardır. Yenibahar, tek başına bir baharat, köfte baharatı ise bir baharat karışımıdır.
Tarçın: Yenibahar veya muskat cevizi. Tavuk çeşnisi: Bir tutam kekik eklenmiş adaçayı, mercanköşk ve karabiber.
Bahar, Arapçada koku, baharat ise kokular anlamına gelmektedir. Baharat, çeşitli bitkilerin köklerinin, yapraklarının veya tohumlarının taze bir şekilde veya kurutulma işleminden geçtikten sonra yiyecek veya içeceklere farklı koku ve tat eklemesi için kullanılan bir gıda malzemesidir.
İlgili 26 soru bulundu
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
İçerisinde; Nane, Çemen, Kekik, Toz biber, Poy, Sumak, Kişniş ve Pul biber bulunan Yedi Türlü, köfte baharatı olarak da bilinir.
Yenibahar, çok aromalı bir baharat türüdür. Ağırlıklı olarak kokusu ile karanfili andıran baharat, tarçından Hindistan cevizine, kakuleden karabiber ve zencefile kadar pek çok sayıda baharat çeşidinin tadını içerir. Özellikle çok aromalı tadı ile yenibahar, yemeklere baskın bir lezzet katar.
Pimenta Racemosa familyasından gelen yenibahar bitkisi, tropikal bölgelerde yetişir ve zencefil, tarçın, Hindistan cevizi, kaküle ve karanfil gibi baharatların kokusunu içeren zengin aroması ile tanınır.
Yenibahar (Pimenta racemosa), mersingiller familyasından Amerika'nın sıcak bölgelerinde yetişen bir bitki türü. Bitkinin olgunlaştıktan sonra kurutulup baharat olarak kullanılması için, bitkinin küçük ve kokulu meyveleri kullanılır.
Amerika'nın tropikal bölgelerinde yetişen ve pek çok baharatın aromasına sahip olan bir baharat türüdür. Jamaika mutfağının yanı sıra Kuzey Amerika ve Orta Doğu mutfağında da sıklıkla kullanılır. Hem tatlılarda hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilir.
Muskat, kimyon, yenibahar, karabiber, karanfil, tarçın ya da kişnişten oluşan yedi türlü baharat ya da kişniş, kekik, kimyon, yenibahar, kırmızı tatlı toz biber, acı toz biber veya nane şeklinde karışımlar da tercih edilebilir.
İçeriğimdeki potasyum sayesinde kan dolaşımının sağlıkla devam etmesini sağlıyor. Bu etkisiyle yenibahar, kan basıncının da düzenlenmesine destek oluyor. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de azaltıyor.
Yenibaharın taneleri karanfil kokar, baharatlı aromaya ve acı tata sahiptirler. Toz halindeyken bu baharat, baharatlı karanfil, tarçın, küçük hindistan cevizi ve biberi anımsatır.
*İçindekiler: Kişniş, Kimyon, Tarçın, Karabiber, Karanfil.
Yenibahar, Pimento ağacının kurutulmuş meyvesinden elde eden bir baharattır. “Tüm baharatlar” olarak adlandırılır, Türkiye'de ''Jamaika biberi'' olarak da adlandırılır.
Bir ağaçtan toplanan yeşil meyvelerin kurutulması ile oluşan yenibahar, görünüm olarak karabibere benzer. Hatta eğer mutfak tezgahındaki baharat kavanozlarında ürünlerin isimleri yazmıyorsa gerçekten karıştırılabilir. Yenibahar, Türk mutfağında büyük bir yere sahiptir. En çok köftelerde ve dolma içlerinde kullanılır.
Kısacası körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır. Köri, eğer sos haline getirilerek kullanılırsa çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir.
İçinde öğütülmüş tarçın ve havlıcan, öğütülmüş zerdeçal ve zencefil, tatlı biber, kişniş, yenibahar, öğütülmüş karabiber bulunan dolma baharatında yenibahar yoğun olarak bulunur.
Yenibahar tavuk etine yakışan bir baharat. Bu güzel baharatın salça, zeytinyağı ve sarımsakla birleşiminden tavuk yemeklerine çok yakışan bir sos ortaya çıkıyor.
Baharatlar ne kadar süre dayanır? Baharatların ideal kullanım süresi 1 yıldır. Bununla birlikte düzgün saklama koşullarında 2 yıla kadar kullanılabilirler. Baharatlarınızın dayanma sürelerini hesaplamak için ilk aldığınızda üzerine aldığınız tarihi not edebilirsiniz.
Köfte baharını, hazırlanan köfte harçlarına direkt olarak ekleyebilirsiniz. Et, tavuk ve sebze yemeklerinde, çorbalarda baharat olarak veya sos olarak kullanabilirsiniz. Et ve tavuklarınızı köfte baharıyla marine ederek veya ovarak pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri