Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Geniş bir leğenin en dibine çok az saksı toprağı koysunlar (bir avuç filan yoksa çok dağılır) üzerine de gazeteleri boyuna 2-3 santim genişliğinde uzunlamasına yırtarak/keserek leğenin içini doldursunlar. O toprak kokusunu alıp leğene yapar çişini kakasını.
Genel bir kural olarak, her bir kedi için bir kum kabı ve artı bir ekstra kaba sahip olmalısınız. Bir kediniz varsa, kum kabını sık sık temizlemeniz koşuluyla küçük bir evde veya apartmanda bir kum kabı yeterli olabilir.
Mutlaka doğal minerallerden elde edilen kumlar tercih edilmeli, bunlar bentonit ya da sepiyolit gibi doğal minerallerden üretilmiş olabilir. İçerisinde kimyasal olmamasına dikkat edilmelidir.
İdrar Yolu Hastalıkları Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar.
İlgili 45 soru bulundu
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Kediler en çok ince kumları sevmektedir. · Kolay topaklanan kumları tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Zira kolay topaklanma, kolay bir temizlik demektir. · Silikon içeren kumlar bazı kedilerde alerjiye sebep olabilir.
Kedinizin tuvalet alışkanlığına göre de 15 günde ya da ayda 1 kez çamaşır suyuyla yıkayıp temiz kumla değiştirmenizi öneririz. Bir gözünüz kedinizin tuvalet kabında olursa ve bunu rutin bir alışkanlığınız haline getirirseniz hem kediniz sağlıklı ve keyifli olur, hem de temiz bir ev ortamını sağlamış olursunuz.
Talaştan Kedi Kumu Yapımı
Yine biyolojik çözünürlüğü yüksek ve dayanıklı bir madde olan talaştan da kedi kumu yapmak mümkün. Talaşı direkt olarak marketlerden satın almak yerine tershanelerin atık olarak değerlendirdiği talaşlardan edinmek, çevre için daha faydalı bir hareket olma özelliği taşır.
Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Kedilerin tuvaletinin geldiği anlaşılırsa hayvanı alarak kum kabına yerleştirmek işe yarar. Sabah erken saatlerde ise kedinin yemekten sonra tuvalete götürülmesi gerekir. Aynı şey gece yatmadan önce de yapılmalıdır. Bu sayede kedinin alışması sağlanarak tuvalet eğitimi verilmiş olur.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Kediniz kumun rengini, kokusunu veya türünü beğenmezse, kum kabının içine girmeyi reddedecektir. Kum seviyesinin çok sığ veya çok yüksek olması da tuvalet kabının kullanılmamasına neden olmaktadır. Kediler genellikle sabırlı yaratıklardır, etraflarındaki şeyleri (veya sahiplerini) daha az umursayabilirler.
Çünkü eğer kediler kumlarını sevmezse o alana tuvaletlerini yapmak istemezler. Kedi kumunun temizliği oldukça önemli bir diğer noktadır. Kokuya çok hassas olan kedilerin kumları mutlaka her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Eğer kum yeterince temiz değilse kedi o kabı kullanmayı reddedebilir.
Onların güvenliğini sağlamak için her an evde kalmalarını istemek normaldir. Ama bazı kedilerin aralıklı olarak ya da yaşamları boyunca en az bir kez dışarıya olan meraklarının giderilmesi de gerekebilir. Her şeyden önce unutulmamalıdır ki ev kedilerinin dışarıya çıkarılması gerekli değildir.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Beş litre aldığınız kedi kumunu haftalık olarak değiştirirseniz 15 günde aldığınız kum biter.
Haftalık kedi kumu değişimi yapıyorsanız, 5 LT kedi kumu 15 günde biter. Ancak etkili şekilde kullanırsanız 20 günden fazla süre kullanabilirsiniz. Bunun için kedi tuvaletini her yaptığında kaptaki dışkıyı temizlemek gerekir.
Sizler için ince ve kalın taneli kum seçeneklerini, minik dostunuzun da sağlığını düşünerek sunmaktayız. İnce taneli kedi kumları, çok daha kolay topaklaşsa da etrafa daha çok dağılabilir. Kalın taneli kedi kumları ise daha kolay topaklaşır ve aynı zamanda temiz kumların ziyan olmasına engel olmaktadır.
Kedinizin tuvaletini yaptıktan hemen sonra kum temizliğini gerçekleştirmek en doğru yöntem olacaktır. Kedinizin kumunu günde en az iki kere temizlemeniz gerekmektedir. Eğer kediniz tuvaletini yaptıysa ve kumu temizlenmediyse bu durum, hem siz hem kediniz için büyük sağlık sorunları doğurabilir.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
Aslında çiş, psikolojik bir ihtiyaç değil, kedilerin bir şeyler söylemek istediklerinde kullandıkları gerçek bir iletişim aracıdır. Bu nedenle, en ummadığınız (ya da istemediğiniz) yerlerde küçük 'mesajlar' bulduğunuzda, kedinizin size ne anlatmaya çalıştığını öğrenme vakti gelmiş demektir.
İdrar yolları enfeksiyonu yaşıyor olabilir. Çişini yaparken yaşadığı yanma sebebi ile kum kabı dışına yapmak zorunda kalıyor olabilir. Karın ağrısı gibi sebeplerle kum kabında rahat edemiyor olabilir. İdrar yollarında taş, kum birikimi gibi metabolik hastalıklar etrafa çiş yapmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri