Yenidoğan bebeği yan yatırmak önerilir. Bu pozisyonda reflü olmaları da engellenebilir.
Bebekler doğduklarından itibaren hafif eğim verilerek sırtüstü veya her iki tarafa olacak şekilde yan yatma pozisyonunda yatırılmalıdır. Bebekleri yüzükoyun yatırmak tehlikelidir ve uygun değildir. Bebekler uyku ritüeli sonrası kaliteli bir uyku için yataklarına yatırılarak uyutulmalıdır.
Bebekler iyi bir uyku için
Rahat ve güvenli bir uyku için sırt üstü ya da yan yatırılması tercih edilmelidir. Yüzükoyun yatış bebeklerin bazen havasız kalmasına neden olabilir. Kafa tasının düzgün gelişmesi için bebeklerin bir yatışta sizi sağdan görüyorsa, bir dahaki yatışta soldan görmelidir.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Güvenli yatış pozisyonu
Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa yada sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
İlgili 22 soru bulundu
Bebeğe kusma sonrası kalori içermeyen su vermek yeniden kusmasına neden olabilecektir. Bebekte kusmanın yanında ciddi sorunları düşündürecek bulgular yok ise beslenme öncesi bir iki saat kadar beklemek gerekir. Anne sütü alan bebekler bu süre sonrası normalden daha az emzirilmelidir.
Eğer bebeğiniz fışkırır gibi kusuyorsa…
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Yenidoğan bebeği yan yatırmak önerilir. Bu pozisyonda reflü olmaları da engellenebilir. Yenidoğan bebeği yüzükoyun yatırmak, bebeğin nefes alamama ihtimaline karşı tehlikelidir. Yanına emzik zinciri, fazladan kumaş, yastık bırakmamak gerekir.
Yan yatırma mide ve gaz problemlerinin rahatlamasına destek sağlar. Çok kusan bir bebeğin beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sol tarafına, çok gazlı bir bebeğiniz var ise beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sağ tarafına yatırılması, kusma ve gaz problemlerinin hafiflemesine yardımcı olur.
Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Bebek yastıkları oldukça ince ve hafif sert olmalıdır. Böylece bebeğin kafası içeri gömülmez be boğulma riski minimuma indirilmiş olur. Yastığım yapıldığı materyal çok önemlidir. Alerjik bir reaksiyona sebep olmamak için kaz tüyü ya da kuş tüyü yastıklar tercih edilmemelidir.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
İlk aylardan bebekler günün çoğunu uykuda geçirir, uykuya kendi kendine geçmeyi bu dönemde öğretmeye başlayabilirsiniz. Emerken uykuya dalarsa omzunuza alıp sırtını sıvazlayarak yavaşça uyandırın Uykulu halde fakat uykuya dalmadan önce yatağına yatırın Üstünü örtüp kendi kendine uykuya geçmesini bekleyin.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Yeni doğan bebeği uyandırma şekilleri arasında, bebeğin kucağa alıp emzik pozisyonuna geçmesi geliyor. Özellikle meme ucu bebeğin ağzına değdiği andan itibaren, bebek hafif şekilde uyanır ve beslenmeye başlar. Başka bir yöntem olarak ise bebeğin hafifçe burnu okşanabilir ya da ayakları gıdıklanabilir.
Beslenme Sonrası Gazını Çıkarın!
Yenidoğanlarda emzirdikten hemen sonra bebeğin başı omuzlarınızdan yukarıda kalacak şekilde konumlandırmanız ve sırtına hafifçe bastırarak gazı çıkarmanız gerekir. Daha büyük bebeklerde ise masaj yapmak, hafif egzersizler yaptırmak iyi gelebilir.
* Oturtur pozisyonda kucağınızda tutarak sırtına vurabilir, * Kolunuzu açıp bebeği yüzükoyun kolunuzun üstüne boylu boyunca yatırarak kafasını elinizle tutup arkadan sırtına vurabilirsiniz. Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir. Ama bebekler uyurken genelde üzerlerini açarlar, sizin bebeğiniz de üzerinde birşey tutmuyorsa, uyurken yünlü veya polar olmayan, normal kıyafetlerinden biraz daha kalın pamuklu bir uyku tulumu giydirilebilir.
Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir. Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır. Bebeğin emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir.
Bunun yanı sıra ana kucağı içerisinde uyuması da önerilmiyor. Sürekli olarak oturur pozisyonda durması, bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Sürenin yanında ana kucağı kullanırken temizliğine de dikkat edilmesi gerekiyor.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebeklerin tükürüğü, emzirmeden veya mamadan gelen süt asidik mide sıvısıyla karıştığında kesilir. Beslenmeden hemen sonra tükürme veya kusma muhtemelen normal süt gibi görünecektir. Küçük çocuğunuz aradan bir süre geçtikten sonra tükürürse ya da kusarsa, kusmuğu peynir ya da pıhtılaşmış süt gibi görünebilir.
Bebeğin üşüdüğü düşünülüyorsa burun, el ya da ayak bölgesinden anlaşılmaz. Bu bölgelerde dolaşım bozukluğu olduğu için ortam ısısı iyi olsa bile dokunulduğunda soğuk olarak algılanabilir ve bebeğin üşüdüğü düşünülebilir. Oysa ki bebeğin üşüdüğü boyun ve yanak kısmından anlaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri