Yasa gereğince şirket olmadan sanal pos edinmek için en azından bir şahıs şirketi sahibi olmanız gerekmektedir.
Vergi levhası olmadan POS cihazı alınamaz. Satışlarınıza ilişkin karşılık olarak fatura ya da fiş olması gerekir. Ticari ortaklıklarda ise Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi ve ortakların her birine ait kimlik fotokopisi de talep edilir.
Şahıs Olarak Sanal POS Cihazı Alınabilir mi? Şahıs olarak sanal pos cihazı almak mümkün değildir. Sanal pos hizmetinden faydalanmak isteyen kişilerin mutlaka bir şirketinin bulunması gerekir. Bununla beraber sanal pos hizmetini kullanmak istiyorsanız şahıs şirketi kurarak başvuru yapabilirsiniz.
POS cihazını, ihtiyaç duyan tüm işletmeler kullanabilir. Yasal çerçeveye uygun bir şekilde ticari faaliyet gösteren işletmelerin tümü, bankalar ile anlaşma sağlayarak POS makinesi hizmeti alabilir. Bu cihazın kullanımı, satışları artırabilir.
POS cihazı için öncelikle bankalara şubeden ya da internet bankacılığı üzerinden ön başvuru yaparsınız. Başvurunuz ardından bankanız, sizden vergi levhası, işletme ruhsatı, imza sirküleri, kimlik gibi ilgili evrakları talep eder.
İlgili 18 soru bulundu
Öncelikle işletmenizin hangi türde bir POS cihazına ihtiyaç duyduğunu belirlemeniz gerekir. Bu kararı verdikten sonra internet bankacılığı üzerinden ya da banka şubesine giderek POS için başvuru yapmalısınız. Başvuru sırasında banka sizden belirli belgeler talep edecektir.
Kimler ödeme kaydedici cihazı kullanmak mecburiyetindedir? Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.
Aynı zorunluluğun serbest meslek kazanç defteri tutanlar için de olup olmayacağı ise merak konusu. Yönetmelikte yer alan bilgilendirmelere göre, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren bilanço esası ile kayıt takibi yapan ticari işletmelerin POS cihazı bulundurmak zorunda olduğu bildirildi.
Kimler Kullanmalı? Mobil POS, adrese ürün teslim eden ve kapıda ödeme gerektiren iş kolunda faaliyet gösteren iş yerleri için uygun cihazlardır. 3100 sayılı Kanun uyarınca Yeni Nesil ÖKC kullanma yükümlülüğünüz bulunmuyor ise, Mobil POS kullanabilirsiniz.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
“Sanal POS” ve “Pazaryeri Ödeme Çözümü” hizmetlerinden yararlanmak için ise şirket sahibi olmanız gerekmektedir.
Buna göre; basit usule tabi bir mükellef olarak istemeniz halinde ödeme kaydedici cihaz kullanılması mümkün bulunmakta olup, işyerinizde gerek pos cihazı gerekse ödeme kaydedici cihaz kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Esnaf Muafiyet Belgesi Olanlar Sanal Pos Kullanabilir mi? 507 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 5.maddeye göre; “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” ile vergiden muaf esnaf sanal pos başvurusunda bulunabilir.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
Banka vb. kuruluşlar tarafından verilen ve yazar kasa özelliği olmayan seyyar EFT-POS cihazlarının kullanımı 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yasaklanmıştır. Mükellefler bu cihazların yerine ihtiyaçları kadar adette EFT-POS özellikli YN ÖKC kullanmalıdır.
Getirilmesi öngörülen yükümlülüğün başlangıç tarihi ise 1 Nisan 2023 olarak belirlendi. Düzenleme kapsamında, söz konusu mükelleflerin 1 Nisan'dan itibaren iş yerlerinde POS cihazı bulundurmaları gerekecek.
Bu minvalde Ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanılmadığı tespiti edilirse, her bir tespit için birinci sınıf tüccarlar 1400 TL, ikinci sınıf tüccarlar 700 TL özel usulsüzlük cezası ödemek zorundadırlar.
POS cihazı kullanan basit usul mükellefinin verdiği POS fişi yazar kasa fişi yerine geçer mi? Vergi Usul Kanunu'nda sayılan belgelerden olan; Fatura, Perakende Satış Fişi, ÖKC fişinin düzenlenmesi gerekiyor. Bilindiği üzere basit usul mükelleflerin yazarkasa pos kullanım zorunluluğu yok.
Aylık POS olarak da bilinen komisyonsuz POS ürünleri tercih edildiğinde POS cihazlarından yapılan işlemler için herhangi bir komisyon ücreti talep edilmez; işletme sahipleri veya yetkilileri tarafından belirlenecek aylık ya da yıllık ciro bedeli üzerinden sadece sabit bir ücret ödemesi yapılır.
Mevzuata göre, birinci ve ikinci sınıf tüccarların fatura verilme zorunluluğu olmayan perakende mal ve hizmet satışlarında ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.
Şahıs Şirketi yazar kasa zorunlu mu? Eğer parekende satışlarınız bir dükkan üzerinden yapıyor iseniz veya satışlarınızı internet üzerinden yapıyor ancak yine de bir dükkanınız varsa yazar kasa almak zorunluluğunuz bulunmaktadır. …
POS cihazı üzerinden yapmış olduğunuz satışlar, komisyon karşılığı ertesi gün hesabınıza geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri