Ekstrauterin hayata başarılı uyum sağlayan yenidoğanın normal solunum hızı dakikada 40-60' dır. İlk 24 saatten sonra bu hız dakikada 30-50' ye düşer.
Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
41–42 C üstü ve 34,5 C tehlike olduğunu ifade eder. 31.0 C ve altı ölümcüldür.
Yaş 20 – 30 arasında ise, yaptığı solunum sayısı ortalama 12 – 20 arasında değişim göstermektedir. Yaş 30 - 60 arasında ise, yaptığı solunum sayısı ortalama 12 – 18 arasında değişim göstermektedir. Eğer yaşı 60 ve üzerinde ise , yaptığı solunum sayısı ortalama 12-16 arasında değişim göstermektedir.
Solunum sıkıntısı kendini genellikle bebeğin nefes alış verişinin hızlı olmasıyla belli eder. Dakikadaki solunum sayısının 60 üzerinde olması bebeğin solunum sıkıntısının olduğunu düşündürür.
İlgili 43 soru bulundu
Yenidoğan burundan nefes alır. Yenidoğanın dili geniştir, glottis ve trakeası küçüktür. Solunum sekresyonlerı daha fazladır. Yenidoğanın alveolleri daha kolay kollabe olur.
Bazı bebeklerde, doğumdan hemen sonra bazı solunum sorunları meydana gelebilir. Solunum sıkıntısı sendromu, akciğerleri tam olarak gelişmemiş prematüre bebeklerde görülür. Bebek ne kadar erken doğarsa, bebeğin solunum sıkıntısına sahip olması ve ekstra oksijene ihtiyaç duyması o kadar olasıdır.
Aynı zamanda yeni doğan dönemindeki bebeklerde dakikada 80, diğer yaş gruplarında ise, dakikada 60 altındaki kalp atımı ve kalp atımların düzensiz olması her zaman değerlendirilmelidir. Kalp atımının çocuk tarafından çok fazla hissedilmesi ve rahatsızlık vermesine ise çarpıntı adı verilir.
2- Hyperpnea: Solunum sayısı (frekansı) ya da derinliğinin veya her ikisinin birden artmasına denir.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Solunum sayısı bir kişinin 1 dakikada yaptığı solunum sayısıdır. Solunum sayısı basit olarak, istirahat halinde olan bir kişinin 1 dakika süresince yaptığı solunum sayısı (göğüs kafesinin kaç kere kalktığı) sayılarak bulunur. Normal sayı 1 dakikada 15-20 kezdir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Yenidoğanlar sadece burunlarından nefes alır. Bebeğinizi uyurken izleyin: eğer sakin ve horlamadan burnundan (ağız kapalı) nefes alıyorlarsa, bu doğru nefes aldıkları anlamına gelir.
Bebekler ve küçük çocuklar burun solunumu yaparlar ve burun küçüktür, vasküler yapılanma fazladır.
Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur. Bu durumda bebek daha hızlı nefes alır ve bu da burun ve göğüsten hırıltı gelmesine yol açar.
YAŞ AKCİĞER (YENİDOĞANIN GEÇİCİ TAKİPNESİ)
Böylece doğum sonrası bebeğin nefes alması ile akciğerlerine hava dolar. Ancak sıvı emilemezse akciğerler yeteri kadar havayla dolamaz. Bu durumda bebekte hızlı nefes alıp verme, nefes almada güçlük, morarma gibi sıkıntılar görülebilir.
Hypoxia-hipoksi: • Oksijen miktarının normalden az olması. Page 16 PERİHAN Ş. TEKİN 16 • Orthopnea, orthopnoea-ortopne: Kişinin sadece dik olduğu zamanlarda solunum yapabilmesi.
Solunum yetmezliği, vücuda yetersiz oksijen alınmasına (hipoksemi) ve kanda artan karbondioksit oranına (hiperkapni) yol açar. Hiperkapni, kandaki karbondioksitinin hacminin artmasıdır. Çeşitli solunum yolu hastalıklarının bir belirtisidir. Hipoksemi, kandaki oksijen seviyelerinin azalmasıdır.
Adrenalin ve tiroksin hormonu artışı da solunumu hızlandırır. Ortam sıcaklığının azalması solunumu hızlandırır. Ortamın basıncı arttıkça soluk alıp verme derinliği azalır. Yükseklere çıktıkça oksijenin kısmi basıncı azalır ve soluk alıp verme hızlanır.
Yetişkin ve sağlıklı insanlarda nabız kaç olmalıdır? Yetişkinlerde nabız sayısı, kişinin fiziksel olarak dinlenmiş ve ruhsal olarak sakin olduğu bir dönemde dakikada 60–100 arasında olmalıdır. Sporcularda kalp hızı daha düşük olabilir ve dakikada 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Bebeklerin nabız atışları büyüdükçe yetişkinlerinkine benzemektedir. Bebeklerde nabız kontrolü ilk olarak kol arterden daha sonra da kasık arterden yapılmalıdır. Bebeklerde nabız ölçümü yapılırken baskının fazla olmaması gerekmektedir.
Yapay solunum sırasında yetişkinlerde şah damarından , bebeklerde koldan 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Yeni doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ne zaman geçer? Tedavi süreci yaklaşık 1 hafta sürer. Bazı bebeklerde ise bu durum 10-15 günü bulabilir.
Bebek İnlemesi Neden Olur? Bebeğinizin uykusunda inlediğini duyarsanız endişeye kapılmayın. 0-3 ay arası bebeklerin solunum ve sindirim sistemleri henüz tam gelişmediği için bu tür sesler duymanız doğaldır.
Prematüre bebekler taburcu sonrası tekrar hastaneye yatma açısından risk altında. Doğum ağırlığı bin 500 gramdan küçük olan bebeklerin yaklaşık yüzde 50'sinin yeniden hastaneye yatması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri