Dünyanın kıyametinden haşir sabahına kadar geçen dönem ise 6. gün ve devir. Demek ki altı (6) gün kâinatın ilk doğuşundan ve yaratılışından, haşir sabahına kadar geçen zaman, devir ve dönemi içine almaktadır. Bütün zamanlar haftalık bir saat gibi düşünülürse, bu saatin altı günü bu alemde geçiyor.
Furkan / 59. Ayet
O Allah ki gökleri, yeri ve aralarında bulunan her şeyi altı günde yarattı, sonra da arşa istivâ etti. O Rahmân'dır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Yerin ve göklerin altı günde yaratılması da yoruma açık bir ifadedir. Bu sözü lugat mânasıyla alıp dünyevî zaman ölçülerine göre yirmi dörder saatten oluşan altı gün şeklinde değerlendirmek de doğru olmaz (bu konuda bilgi için bk. A'râf, 7/54).
Kur'ân-ı Kerim, 40/57; 46/33. Andolsun biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yarattık ve bize hiçbir yorgunluk dokunmadı.
İlgili 36 soru bulundu
Allah, yeri, göğü ve ikisi arasında bulunan bütün mahlûkatı insana muhhasar etmiş adeta her şeyi insan için yaratmıştır. Göklerde olanın insanın hizmetine sunulması, yerde olanların da insan için yaratılmış olması, insanın yaratılışının önemli bir gayesi olduğunu gösterir.
Bir hadiste şöyle denilmiştir: “Allah toprağı cumartesi, dağları pazar, ağaçları pazartesi, mekruh şeyleri salı, nuru çarşamba günü yaratmış, binek hayvanlarını perşembe günü yaymış ve Âdem'i cuma günü ikindi vaktinden sonra gündüzün en son saatinde en son mahlûk olarak yaratmıştır” (Müslim, “Ṣıfâtü'l-münâfiḳīn”, 27).
Değerli kardeşimiz, - Muhyiddin İbn Arabî'nin konuyla ilgili görüşü şöyledir: “Allah mahlukatı yaratmadan önce bir 'ÂMÂ'da idi. Âmâ'nın altında da hava, üstünde de hava vardı.” (bk.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Tanrı büyüğü gündüze, küçüğü geceye egemen olacak iki büyük ışığı ve yıldızları yarattı. Yeryüzünü aydınlatmak, gündüze ve geceye egemen olmak, ışığı karanlıktan ayırmak için onları gökkubbeye yerleştirdi. Tanrı bunun iyi olduğunu gördü. Akşam oldu, sabah oldu ve dördüncü gün oluştu.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi. Bu olaydan sonra evren devamlı bir şekilde merkezden dışa doğru genişlemektedir.
Bu çalışmalar dini kaynaklar ve bilim ışığında yapılmaktadır. Kâinatın yaratılışı; Kur'ân-ı Kerim'de yerlerin ve göklerin birleşikken ayrılması , kâinatın genişlemesi ve altı günde yaratılması olarak ifade edilmektedir.
O'na mülkünde ortak yoktur. Her şeyi yaratmış, sonra da belli bir ölçüyle takdir etmiştir. O (Allah) ki, gökleri ve Arz'ı ve ikisinin arasındakileri, 'altı gün'(altı devir)de yarattı ve sonra da Arş'a istiva etti(yöneldi). O Rahman ki, O'nu, (bundan) haberi olana sor!
Kâinatın doğumu, zamanımızdan tahmini 14 milyar yıl önce büyük bir patlama sonucunda gerçekleşmiştir. Enerji, kuvvet, zaman ve madde yoktu ve sonra yokluktan varlık meydana gelmiştir. 1 Kâinatın bir başlangıcının olup olmadığı ya da ezeli değil fani olduğu hususunda asırlardır tartışmalar bulunmaktadır.
İnsanoğlunun varlığını Hz. Adem'e dayandıran görüş: Bu görüşe göre Allah yeryüzü, gökler ve içindeki bütün canlıları yarattıktan sonra insanı yaratmıştır: Tanrı topraktan şekil verip burnuna hayat nefesi üflemek suretiyle ilk insanı ve Adamı yaratır. Adam uykudayken kaburga kemiklerinden birini kırıp kadını yaratır.
Allah, gökleri, yeri ve bu ikisi arasında olanları ancak hak ile ve belirlenmiş bir süre (ecel) olarak yaratmıştır. Gerçekten, insanlardan çoğu Rablerine kavuşmayı inkar ediyorlar. Secde Suresi, 4. ayet: Allah; gökleri, yeri ve ikisi arasında olanları altı günde yarattı, sonra arşa istiva etti.
Maalesef dini meselelerde de bu durumla karşılaşabilmekteyiz. Yüce kitabımız Kur'an'da dünyanın yaşı ile ilgili herhangi bir ayet bulunmamaktadır.
1929 yılında Amerikalı bilim adamı Edwin Hubble evrenin sürekli olarak genişlediğini ispatlamıştır. Kuran-ı Kerimde Zariyat süresinin 47. Ayeti aynı şekildedir. Zariyat suresinin 47.ayetinde:”göğü kudretimizle biz kurduk ve biz onu genişletmekteyiz.” buyurulmaktadır.
Peki, Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk bilim insanı kimdir? İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Sisamlı Pisagor, antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden biri olmuş Yunan filozof ve Pisagorculuğun kurucusuydu.
Hadisin lafzı yukarıda geçtiği gibi "Allah'ın ilk yarattığı şey akıldır" şeklindedir.
Dahhak bin Muhadim'ın İbn Abbas (R.A.)'tan rivayetine göre: "Allah'ın ilk yarattığı şey Arş'tır; sonra onun üzerine istiva etmiştir." Diğer alimler ise: "Allah'ın Arş'tan önce suyu yarattığını, sonra Arş'ı yaratıp onu suyun üzerine yerleştirdiğini" ileri sürmüşlerdir.
Taberî'nin naklettiğine göre aynı mahiyetteki bir âyete (el-Enbiyâ 21/104), “Hiçbir şey yaratmadan önce sadece biz vardık ve bizden başka bir şey yoktu; bunun gibi eşyayı helâk eder, yokluğa çeviririz” mânası verilmiştir (Câmiʿu'l-beyân, IX, 96-97).
Bu bağlamda “Allah Âdem'i kendi sûretinde yaratmıştır” lafzıyla sevk edilen hadis, hem sıhhati hem de içeriği her dönemde tartışılan rivayet örneklerinden biri olarak öne çıkmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Allah'ın ilk olarak yarattığı şey: Cenâb-ı Hak, insanlığın babası Hz. Âdem (as)'i yaratmıştı.
Tevrat'taki doğuş (Genesis) ile ilgili anlatımlara göre dünya 6 günde yaratılmıştır. Yaşlı Dünya yaratılışının bazı türlerinde bu durum şöyle ele alınır. 6 günden bahsederken 24 saatlik günler değil, daha uzun süreler ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri