4- Yerinde dönüşüm nedir? Hak sahiplerinin, gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi sonrasında bulundukları çevreden uzaklaşmadan, proje alan sınırları içerisinde üretilecek sağlıklı, modern ve güvenilir konutlarda yaşamlarını devam ettirebilmelerini ifade ediyor.
“Yerinde Dönüşüm”, kentsel dönüşüm projesi kapsamında bulunan müstakil binalar için kullanılan bir terimdir. Depreme dayanıklı olmayan bir binanın yıkılarak, bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan, bunun yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesine yerinde dönüşüm denir.
2) Hangi yapılar yerinde dönüşümden yararlanabilir? Hasar durumu yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar düzenlemeden yararlanabilir. 3) Projeden kimler faydalanabilir? Yapısı yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen gerçek ve tüzel kişi malikler yararlanabilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm kampanyamızda hibe ve kredi miktarlarını artırdık. Konutlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi, iş yerleri için 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi vereceğiz.
Depremden etkilenen vatandaşlarımız, kendi yapılarını yerinde inşa etmeleri için verilecek hibe ve faizsiz kredi desteğini içeren Deprem Bölgesinde Yerinde Dönüşüm Projesine ön başvurularını e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Konutlarda 500 bin liradan 800 bin liraya, iş yerlerinde 250 bin liradan 500 bin liraya kadar 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vade ile faizsiz kredi desteği sunuyoruz." bilgisini verdi.
BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK
Vatandaşlar, Çağrı Merkezi ALO 181'den Yerinde Dönüşüm projesiyle ilgili detaylı bilgi alabilecek. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait iki gezici tır da Yerinde Dönüşüm projesi hakkında bilgilendirme ve tanıtım yapmak amacıyla bölgede hizmet verecek.
TC kimlik ve şifre ile giriş yapılıp, arama çubuğuna “deprem bölgesinde yerinde dönüşüm” yazılır. Açılan pencerede “Yeni Başvuru” butonu tıklanır. Aydınlatma metni okunarak kabul amaçlı kutucuk tıklanır. Taşınmaza ait 5 haneli hasar askı kodu girilerek “Sorgula” butonu tıklanır.
Yerinde dönüşüm modeliyle yerinde dönüştürülecek konutlara 750 BİN ₺ ve iş yerlerine 400 BİN ₺ hibe desteği veriyoruz. Konutlar için 750 BİN ₺, Ahırlı Köy Evleri için 1 MİLYON ₺ ve İş yerleri için 400 BİN ₺; 2 yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz kredi desteği sunuyoruz.
YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ KONUT VE İŞ YERİ YARDIMI NE KADAR? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm Projesi" kapsamında deprem bölgesinde kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere, konutlar için 500 bin lira, iş yerleri için 250 bin lira hibe verileceğini bildirdi.
“Yerinde Dönüşüm/Yenileme” metodunda ise hak sahiplerine yeni konutların yapımı tamamlanana kadar geçici konut tahsis edilmekte ya da kiraları TOKİ ve Belediyece ödenmektedir.
Bakan Mehmet Özhaseki sosyal medya hesabından konuya dair şu açıklamayı yapmıştı: "Yerinde Dönüşüm" projesine başvurular 17 Temmuz'da başlıyor!
Kredi başvuruları hak sahiplerine yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde e-devlet üzerinden veya il müdürlüklerine yapılacak. Kredinin yüzde 10'u peşin, kalan kısmı inşaat seviyesine göre üç eşit taksitte hak sahibi adına anlaştığı müteahhidin banka hesabına ödenecek.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
İLK GÜNDE BİNLERCE BAŞVURU YAPILDI" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgelerinde hayata geçirilen "Yerinde Dönüşüm" projesi başladı.
İlgilenen gerçek ve tüzel kişiler başvurularını www.tarimorman.gov.tr (https://edys. tarim.gov.tr/tarim/onlinebasvuru.aspx) internet adresinden yapmaları gerekmektedir. Son başvuru tarihi bitiminde elektronik ağ başvurular için veri girişine kapatılır. Yapılan başvurular son haliyle işleme alınır.
Hibe desteği başvurusunu e-Devlet kapısı üzerinden; bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi sebebiyle işgücünün en az %40'ından yoksun olduğunu belgelendirerek İŞKUR'a kayıtlı olan kişiler gerçekleştirebilirler.
e-Devlet hibe desteği başvurusu nasıl yapılır? Başvurular e-Devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden alınacak. Destek başvuruları bugün başladı ve 23 Haziran 2021 Çarşamba saat 23.59'a kadar devam edecek. e-Devlet Hibe Desteği Başvurusu (Esnaf ve Sanatkârlar ile Gerçek Kişi Tacirler) için tıklayınız.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulaması e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapılabilmektedir. e-Devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme girip yapabilecek ve durumunuzu öğrenebileceksiniz.
Ak Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, yerinde dönüşüm projesine başvurularının ne zaman biteceğine dair açıklamada bulundu. Başvuruların 30 Eylül itibariyle biteceğini söyleyen Gören, “30 Eylül'den sonra başvuranların ne kadarının yerinde dönüşüm hakkı elde ettiğine bir bakılacak.” Dedi.
Konutlar zemin artı 4 kat inşa edilecek
Yerinde yapılacak yapılarda eğer yeteri kadar bağımsız bölüm üretilemezse kurada adı çıkmayan vatandaşlar rezerv konutlardan haklarını alacak."
Depremden Etkilenen Kobi ve Kooperatifler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı Proje destek almak isteyen firmaların başvurularını 24 Ekim 2023 Salı günü saat 15.00'e kadar tamamlamaları ve gerekli belgeleri yüklemeleri gerekmektedir.
Karara göre konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL ve iş yeri için 400 bin TL olarak verilecek yapım kredisi 2 yılı ödemesiz olmak üzere toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Hak sahipleri en fazla 3 bağımsız bölüm için kullanabilecek. Hibe yardımı 1 konut ve 1 işyeri için verilecek.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri