NOT: Uygur kültürü Moğollar arasında yayılmış ve Moğolların Türkleşmesinde etkili olmuştur. Uygurların Önemi: · Yerleşik hayata geçen ilk Türk topluluğudur.
Uygur devleti, yerleşik hayata ilk geçiş yapan Türk devletidir.
Uygurlar yerleşik hayata geçen ilk Türk topluluğu olarak bilinmektedir.
Hun ve Köktürklerin kültür mirasını devam ettiren Uygurlar, tam olarak yerleşik hayata geçmiş ilk Türk boyudur.
745-840 yıllarında Orta Asya'da Uygurlar hakimiyet sürmüşlerdir. Göktürk Devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur Kağanlığı, yerleşik hayata geçilmesi ve ticaretle uğraşılması bakımından Türk tarihinin en önemli dönemlerinden birini teşkil etmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
2.5 milyon yıl önce başlayan Pleistosen Dönemi'ni takiben günümüzden 12.000 yıl önceye tarihlenen Holosen Dönemi ile insanoğlu yerleşik hayata geç- meye başlar ve tarımla tanışır. Medeniyet ile ilişkilendirilen pek çok adım ile insanlık bu dönemde tanışır.
Yerleşik hayatın ilk temelleri Kuzey Mezopotamya'nın yüksek yerlerinde atıldı. İnsanlık, 2.5 milyon yıl boyunca konar – göçer sürdürdüğü avcı – toplayıcı düzenden, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yaşadığı çevreyi aktif olarak değiştirmeye ve yerleşik hayata geçmeye başlamıştır.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Günümüzde bağımsız Türk devleti olarak varlığını sürdüren devletler olarak Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, de facto statüsüyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere 7 ülke sayılabilir.
Sovyetler Birliği'nin dağılması ile Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan bağımsızlıklarını kazandılar ve Türk dillerini egemen ve resmî dil olarak kabul eden devletlerin sayısı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte yediye çıkmıştır.
Devletin kurucusu ve ilk önderi Bumin Kağan'dır. Bumin Kağan'ın kardeşi İstemi Yabgu ülkenin batı kanadını yönetirdi. Göktürkler komşuları olan Çin, Sasani (İran) ve Bizans İmparatorluğu ile askerî, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurdular.
Bugünkü bilgiler ışığında M.Ö. 3000 yıllarına kadar indirilebilen Türk tarihi, 5000 yılı aşkın bir devamlılık arz etmesi yanında, dünya medeniyetine sağladığı katkılar bakımından da insanlık tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
59. Hıristiyanlığı benimseyen ilk Türk devleti Avarlardır. 60. Macarlar, Hıristiyanlığın Katolik mezhebini. benimseyen tek Türk boyudur.
Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan kurucu üyeleridir. Kısaltma adı TAKM olarak dört ülkenin baş harflerinden oluşur. Teşkilatın temelleri 2011 yılında Ankara'da atılmıştır. Teşkilatın ana karargâhı Ankara'dadır.
Ayrıntılar içeriğimizin devamında… Türkiye Cumhuriyetin Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan 16 yıldız; Türklerin tarihte kurdukları 16 büyük Türk devletini temsil etmektedir.
Moğol İmparatorluğu (1206-1294) Cengiz Han'ın kurduğu Uzak Doğu Asya merkezli Asya-Avrupa topraklarına yayılan ve tarihin en büyük ve en güçlü devletini bölünene kadar süper güç olan Moğol İmparatorluğu 1294'te 4'e ayrılmıştır.
Toplam; 54.365.900 Türk soyundan gelen kişi olduğunu söylüyor.
Bu bölge birçok kaynakta hala Stalin yönetimi döneminde kullanılan Türkistan adıyla anılır. En dar kapsamlı tanımlama Sovyetler Birliğinin yaptığı tanımdır. Buna göre Orta Asya Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Kırgızistan'dan oluşur; Moğolistan ve Kazakistan'ı kapsamaz.
Türk adı başlangıçta tekil ve çoğul olarak kullanılmıştır. Bu adın “sağlam”, “güçlü”, “kuvvetli” anlamları kazandığı da kabul edilmektedir. Türk adı günümüzde de şahıs adı olarak kullanıldığı gibi, millet adı olarak da kullanılmaktadır.
Yapılan kazı ve araştırmaların sonucuna göre; Türklerin “ilk ana yurdu” Orta Asya olarak kabul edilmiştir. Buna göre Türklerin ilk ana yurdu doğuda Kingan Dağları, batıda Hazar Denizi, kuzeyde Sibirya, güneyde Hindukuş ve Karanlık Dağlar ile çevrili olan bölgedir.
Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, Anadolu'daki köy yaşamından kent yaşamına geçişin ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. M.Ö 7400'e tarihlenen Çatalhöyük, dönemin en kalabalık yerleşimidir.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Çayönü, Ergani'de yer alan, Türkiye ve Güneydoğu Avrupa'nın ilk köy yerleşkesidir. Tarih öncesinden kalma bu höyük, M.Ö 8500'de başlayan yerleşimine ait evrelerin izlerini barındırmaktadır. Çayönü Höyüğü aynı zamanda madencilik tarihinin başladığı ilk yer olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri