Madde 19 – Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz. Bu kural ticarî ve sınaî kuruluşlar hakkında uygulanmaz.
İkametgâh, kişinin yaşadığı yeri gösterir. Türk Medeni Kanununun 19 ile 22. Maddeleri arasında yerleşim yerine ilişkin hükümler yer almaktadır. Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.
Yerleşim yeri, coğrafya, istatistik ve arkeolojide insanların içinde yaşadığı bir topluluktur. Bir yerleşimin karmaşıklığı, birlikte gruplandırılmış çok az sayıda konuttan, çevredeki kentsel alanlara sahip en büyük şehirlere kadar değişebilir. Yerleşim yerleri mezra, köy, kasaba ve şehirleri içerebilmektedir.
Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez. Yerleşim yerinin değişmesi hâlinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer. Bu takdirde kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilân olunur. Özellikle belirtelim ki; cezaevinde bulunan hükümlü kişinin ikametgah adresi cezaevidir.
Yerleşim yerinin değiştirilmesi halinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer (TMK md. 412/2). Açıklanan yasal hükümlere göre, vesayet altındaki kişilerin yerleşim yeri, vesayet kararını veren vesayet makamının bulunduğu Tomarza'dır.
İlgili 32 soru bulundu
MADDE 9 – (1) Yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Kişinin aynı anda birden çok yerleşim yeri adresi olamaz. (2) Yerleşim yeri dışında kalan ve geçici süre ile oturulan yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü gibi konutlar da kişinin talebi halinde diğer adres olarak tutulur.
Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.
“Yerleşim Yeri” tanımı dışında kalan yazlık, kışlık, öğrenci yurdu, cezaevi, askerlik hizmetinin yapıldığı yer gibi geçici süreyle kalınan yerler ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda, “Diğer Adres” olarak tanımlanmaktadır.
Madde 19- Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz. Bu kural ticarî ve sınaî kuruluşlar hakkında uygulanmaz.
Tarıma dayalı ilk kalıcı yerleşimler, Mezopotamya'ya komşu ve yeterli yağış alan Anadolu ile Levant bölgelerinde ortaya çıkmış olsa da, dünya tarihinde ilk şehirler Güney Mezopotamya'da görülür.
Kasaba, köylerden büyük ve şehirlerden küçük olan yerleşim yerlerine verilen isimdir. Kasabalar henüz kırsal özelliklerini kaybetmedikleri için şehir kategorisine girmezler. Fakat kasabalar sanayi ve ticari faaliyetleri olduğu için köy olarak da adlandırılamaz.
Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir.
Yeni bir adrese taşınan kişiler, adreslerini İl Nüfus Müdürlüklerine bildirerek ya da yeni adres girişleri için e devlet sistemini kullanarak ikametgah değişikliği yapabiliyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar ise adres değişiklikleri için bulundukları yerin konsolosluğuna başvurabiliyor.
Bu hallerde de kişinin artık oraya yerleşme niyeti varsa, o yer onun yerleşim yeri olarak kabul edilir. Sürekli kalma niyeti ile oturulan yerin yerleşim yeri olarak kabul edilebilmesi için buranın bir ev, konut olması şart değildir. Bir yurt odası veya bir otel odası da yeterlidir.
Resmi geçerliliği olan barkodlu Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesini (İkametgah) dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz.
Bu nedenle, önceki Medeni Kanundan farklı olarak, evli kadın, başlangıçta olduğu gibi, evlilik sırasında da, haklı bir neden olsun olmasın, eşinden ayrı olarak, bağımsız bir yerleşim yeri edinebilir. Evli kadının ayrı yerleşim yeri kurabilmesi için, eşinin onayını alma zorunluluğu da yoktur22.
Çalışmamız, Medeni Kanuna göre, yerleşim yerinin belirlenmesini konu edinmektedir. Yerleşim yeri Medeni Kanununun 19, 20 ve 21. maddelerinde düzenlenmiştir. Medeni Kanunda düzenlenmiş olan yerleşim yeri özel hukukta ve kamu hukukunda geniş bir uygulama alanına sahiptir.
TMK madde 21, velayet altındaki çocuğun yerleşim yerinin anne ve babasının yerleşim yeri olduğunu söylemektedir. Vesayet altındaki kişiler içinse yasa, bu kişilerin bağlı oldukları vesayet makamının bulunduğu yerin yerleşim yeri olduğunu dile getirmektedir.
Cezaevi ya da hapishane, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için hapsedildikleri yerler. Türkçede zindan ve mahpushane sözcükleri de zaman zaman -özellikle eski metinlerde- aynı anlamda kullanılır. Tutukluların, hükümlülerden ayrı olarak tutulduğu yere ise tutukevi denir.
Burada hükümlülerin gereksinimlerini genellikle hayırsever kişiler karşılardı. İlk kez cezaevi olarak 1831'de İstanbul'da Sultanahmet'te Hapishane-i Umumi (Genel Cezaevi) kuruldu. 1858'de yürürlüğe giren yeni bir yasayla suçlar ve cezalar sınıflandırıldı.
Çocuğu Olmayan Kadın Ölürse Mirası Kime Kalır? Çocuğu olmaksızın ölen kadının mirası eşine ve/veya anne-babası ile kardeşlerine kalacaktır. Bekar olarak ölen kadının eşi olmayacağı için mirası anne ve babası ile kardeşleri alacaktır.
Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer.
Vasi miras alabilir mi? TMK m. 462'ye göre vasi, kısıtlının adına mirasın paylaştırılması ve miras payının devri için sözleşme yapabilir. Miras ile ilgili işlemler için vasi sulh hukuk mahkemesinden izin almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri