Samsung, Xiaomi, Oppo, TCL, Tecno Mobile ve Omix gibi dünyaca ünlü akıllı telefon markaları Türkiye'ye akıllı telefon fabrikası kurdu. General Mobile, Casper, Reeder gibi yerli firmaların da Türkiye'de üretim tesisi bulunuyor.
Vergisiz modeller Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacak ve bir üst sınırı olacak. Türkiye'de üretilen modeller içinde Vivo, Samsung ve General Mobile bulunuyor. Huawei ve Apple ise bu listede yer almıyor.
Türkiye'de üretilen ve montajlanan telefonlar: OPPO, Vivo, Samsung, TCL, Realme, Omix ve Tecno Mobile. Türkiye'de üretilen ve montajlanan telefonlar arasında OPPO, Vivo, Samsung, TCL, Realme, Omix ve Tecno Mobile gibi yabancı markaların da cihazları bulunuyor.
İlgili 19 soru bulundu
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
2004 yılında OPPO Çin resmi olarak kuruldu. Menlo Park, Silikon Vadisi'nde kurulan OPPO Digital adlı şirket, dijital elektronik ürünler tasarladı ve pazarladı.
Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü, ÖTV'siz fiyatı 1500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV ve son olarak ise artık yüzde 20 oranında KDV alınacak.
İLK ÖTV VE KDV'SİZ MODELLER NETLEŞTİ
Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, Türkiye'de üretilen telefonlar arasında yer alan General Mobile'ın GM 24 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 22S, GM 22 Pro, GM 22 Plus modelleri ve E-tab 20 tableti öğrenciler tarafından vergisiz satın alınabilecek.
Yani şartlara uyan herkes vergisiz telefon ve bilgisayar satın alabilir. Daha öncesinde yapılan açıklamalara göre bu imkândan sadece ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler yararlanacaktı. Fakat bu noktada herhangi bir yaş sınırı veya farklı bir şart belirtilmemişti.
Türkiye'nin yerli ve milli markalarından Reeder, 2017 yılında Samsun'da açmış olduğu fabrikada yerli üretime başlıyor. Yaklaşık 100 kadar çalışana sahip olan fabrika için Reeder, bugüne kadar 8 milyon TL'yi bulan yatırım yaptı. Reeder'ın Samsun fabrikasının yıllık üretim kapasitesi 600.000 cihaz.
Tarihçe. Realme ilk olarak 2010 yılında Çin'de "OPPO Real" olarak ortaya çıktı. 2018 yılında OPPO'dan ayrılana kadar bir alt marka olarak faaliyetlerini sürdürüyordu.
General Mobile, İstanbul merkezli bir cep telefonu, tablet ve tüketici elektroniği şirketi. 2005 yılına kadar; mobil cihazlar için yazılım geliştiren marka, 2005 yılının son çeyreğinden itibaren cep telefonu üretimine, 2006 yılının son çeyreğinde distribütörlükler vermeye başlamıştır.
Redmi, Çinli elektronik şirketi Xiaomi Corporation'a ait bir alt markadır.
Türkiye merkezli teknoloji firması Reeder'ın Yönetim Kurulu Başkanı Uygar Saral, Samsun'da 4 yıl önce açtıkları fabrikanın alan büyüklüğünün 1100 metrekareden 12 bin metrekareye çıktığını, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü'nde bulunan eski tütün hangarlarını "teknoloji üssü"ne çevirdiklerini belirtti.
2020 yılında birincilik tahtına oturmayı başaran OPPO Çin'in akıllı telefon konusunda lider olarak çok kişiyi şaşırtmıştır. Bütün pazarların %21,4'lük bölümünü oluşturan bu kurumun rakipleri de azımsanacak gibi değil.
BAKANLIK, BTK VE ŞİRKETLER DEVREDE
Vergisiz telefon uygulamasında dahil olacak yerli markalardan birisi de Reeder. Markanın S19 Max Pro S, S23 Pro Max, S19 Max Pro ve S19 Max modellerinin düzenleme kapsamında yer alması bekleniyor.
Çocuklara ne zaman telefon alınmalı? 9 yaş ve üzeri çocuklarda telefon kullanımı için interneti olmayan bir cep telefonu en idealdir. Akıllı bir cep telefonu için 11 ya da 12 yaşından sonrasını beklemek en uygunudur.
11 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARA NEDEN CEP TELEFONU ALINMAMALI? Alman Aile Bakanlığı uzmanları, 11 yaşından küçük çocukların akıllı telefon uygulamalarını bilinçli bir şekilde yönetemeyeceğine dikkat çekiyor.
iPhone 14 modelleri dahil olmak üzere bütün akıllı telefonlardan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT bandrol ücreti alınıyor. Buna ek olarak yüzde 1 de Kültür Bakanlığı payı alınıyor. Bu oran dışında toplamın yüzde 50'si oranında ÖTV alınıyor.
Akıllı telefonlardan ilk olarak yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı alınıyor. Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü, ÖTV'siz fiyatı 1500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor.
Türkiye'de tüm akıllı telefonlardan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT Bandrol Ücreti alınıyor. Akıllı telefonlardan ayrıca, yüzde 1 Kültür Bakanlığı Payı, yüzde 50 oranında ÖTV ve yüzde 18 KDV alınıyor. Bu durumda ortalama 20.000 lira bandında satılan iPhone 11 fiyatı yapılan hesaba göre 7.800 TL'ye geliyor.
Çinli teknoloji şirketi Vivo da Gebze'de bir tesisi kiralayarak Türkiye'de üretim yapacağını açıkladı. Akıllı telefon üreticisi Realme de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretime başlayacaklarını duyurdu.
Xiaomi, Çin dışındaki üçüncü fabrikasını Hindistan ve Endonezya sonrasında Türkiye'de kurdu. İstanbul'un Avcılar ilçesinde kurulan fabrikanın yılda 5 milyon adet akıllı telefon üretim kapasitesine sahip olacağı bildirildi. Fabrika Salcomp ve Xiaomi ortaklığıyla kuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri