Kilis tarafında Yesemek segmentinde deprem olma potansiyeli vardır. En son 1822 yılında kırılmış 7'nin üzerinde deprem üretmiş. Yesemek segmenti 200 yıldır suskun kırılmamış.”
Fakat Yesemek segmenti bize zarar verir. 1822 yılında fay kırılmış ve 50 bin insan ölmüş. Gaziantep kalesi, camiler yıkılmış.
12 Kasım 1999 Düzce depremi, 17 Ağustos 1999'daki kırılmaların Düzce fayının doğu bölümünü tetiklemesi sonucu gelişmiştir.
Son yüzyılda, 27 Aralık 1939 tarihinde Ms 7.9 büyüklüğünde deprem üreten KAFZ, en son 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde Mw 7.6 ve Mw 7.1 büyüklüğünde, 135 km ve 45 km uzunluğunda yüzey faylanması, yaklaşık 5.0 m yer değiştirmeye yol açan iki deprem üretmiştir.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir. ABD, Rusya ve Türkiye'deki yayınlarımda Çöşnük fayından bahsetmiştim.
İlgili 45 soru bulundu
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Orta Anadolu'ya geldiğimiz zaman onlara kıta içi faylar diyoruz. Bunlar da genellikle 3000-5000-10000 yıl arasında deprem üretiyor. Mesela Tuz Gölü Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi faylar ya da Malatya fayı 3000'in üzerinde yıl aralıklarla 6.5-7 biraz geçen depremler üretiyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
06 Şubat 2023'te meydana gelen ilk depremde (Mw 7,8), Kazkeli fayı, Serinyol, Amanos, Pazarcık, Erkenek segmentleri ve Yarpuzlu büklümü ile Narlı (Gaziantep) güneyinden Pazarcık (Kahramanmaraş) batısına kadar uzanan Narlı Segmenti boyunca, toplam 404 km uzunluğundaki yüzey kırığı gelişmiş olup 410 gözlem yapılmıştır.
17 Ağustos 1999 tarihinde yerel saat ile 03:02'de Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ)'nun Adapazarı-İzmit arasındaki parçanın kırılması ile büyük bir deprem meydana gelmiştir (Şekil1a).
Dr. Ahmet Ercan, Gaziantep'in batısında 7,8 büyüklüğünde bir depremin görülebileceğini açıkladı. Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Emin Yılmaz da Prof. Ercan'ın bu açıklamasını desteklerken, “Yesemek segmenti 200 yıldır suskun kırılmamış.
1509 İstanbul depremi
10 Eylül 1509 tarihinde Küçük Kıyamet (Kıyamet-i Suğra) olarak tanımlanan büyük bir deprem yaşanır Konstantiniyye'de. Merkez üssü Marmara'nın kuzeydoğusudur. Adalar'ın güneyinden geçen fay kolunun yetmiş-yüz kilometrelik bölümünün 7.2-8.0 arasında bir büyüklükle kırıldığı tahmin ediliyor.
Görüldüğü gibi, üç birleşende birbirleri ile kıyaslanabilir büyüklüktedir. 17 Ağustos depremi karada İzmit körfezi ile Düzce güneybatısı arasında yaklaşık 120 km. uzunluğunda bir güney kırığı meydana getirmiş olup bu kırık üzerinde 4.2 m.ye varan sağ-yanal yer değiştirmeler meydana gelmiştir.
Yaklaşık 100 km uzunluğunda olan Yesemek fay segmenti Suriye'den başlayarak Kilis ve Gaziantep'e kadar uzanıyor.
İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, merak edilenleri busabahmalatya.com'a açıkladı. Malatya'nın üç tarafının faylarla çevrili olduğunu, Malatya fayının Akçadağ'a kadar kırıldığını fakat sonrasındaki fayın hala kırılmadığını söyledi.
SAVRUN FAY HATTI NEREDEN, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114 günü sabahın erken saatlerinde Maraş'ta meydana gelen büyük bir depremdir. Depremin büyüklüğünü 7,4 Mw'den daha büyüktü. Maraş o dönemde içinde büyük bir Hristiyan nüfus barındıran önemli bir şehirdi. Dönemin kaynaklarına göre şehir tamamen toprak altında kalmıştır.
6 Şubat`ta 04.17`de meydana gelen ilk deprem Ölü Deniz Fay Zonu'nun en kuzey ucunda yer alan Narlı parçası üzerinde meydana geldi. Bu depremde Erkenek, Gölbaşı, Amanos ve Narlı segmentleri kırıldı.
Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. Depremin ardından yıkımın meydana geldiği iller ise şöyle: Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 Pazartesi günü meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremden sonra oluşan gerilim birikmesiyle Hatay Antakya fayının kırıldığını açıkladı.
Raporda şu bilgiler yer aldı: Hatay depremi, 45 kilometre uzunluğundaki Antakya fayının 22 kilometre uzunluğundaki kuzey segmentinde meydana geldi. 20 Şubat depremi ile fay hattının kuzey bölümündeki sismik enerji boşaldı.
Yaşadığımız bir mucize" dedi. Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi, altından geçen fay hattı nedeniyle depremde en ağır hasar gören yerleşim yerlerinden oldu.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri