Arslan Baba'nın
Hoca Ahmed Yesevî Türbesi, (Kazakça: Қожа Ахмет Яссауи кесенесі, Qоjа Ахmet Yassaviy kesenesі) güney Kazakistan'da Türkistan şehrinde bulunur.
Ahmed Yesevî'nin bilinen iki eseri Fakrname ve Divan-1 Hikmet'tir.
Ahmed Yesevî ya da Ata Yesevî (Kazakistan Türkçesi: Қожа Ахмед Яссауи; Özbekistan Türkçesi: Xoja Ahmad Yassaviy; 1093, Sayram - 1166, Türkistan (Yesi), kendisi gibi Türk asıllı olan Arslan Baba'nın talebesidir Alevi erenlerinden olan ve "Pîr-i Türkistan" lakabıyla bilinen bir mutasavvıf ve şairdir.
Ahmed Yesevi Divan-ı Hikmet 12.yüzyılda yazılmış bir eserdir. Ünlü şairin en önemli eserlerinden biri olması ile dikkat çeken Divan-ı Hikmet, günümüzde aktif olarak okunmakta olan eserlerin arasında geliyor olması sebebiyle de dikkat çekmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Eser Karahanlı Türkçesinin Hakaniye lehçesiyle yazılmıştır. İstifham (soru sorma) ve Tecahül-i Arif (bilip de bilmezlikten gelme) sanatları kullanılmıştır. Ahmed Yesevi hikmetlerinin birleşmesiyle olmuştur ve Karahanlı Türkçesiyle söylemiştir. Hikmetler dini tasavvufi şiirlerdir.
Dîvân-ı Hikmet, Türk edebiyatında tasavvufî hikmet söyleme geleneğinin öncüsü olan Ahmed Yesevî'ye ait şiirleri bir araya getiren külliyatın adı.
Yesevîlik, adını Nakşibend'îyye tarikâtı şeyhi Hâce Yûsuf el-Hemedânî'nin müritlerinden Hoca Ahmed Yesevî'den alan, İslâm'da kadın-erkek denkliğini yaşatan, Anadolu Alevîliği üzerinde bir hayli tesirleri olan, Bektâşî Tarikâtı'nın da beslendiği tasavvufî yol ve Türk tarikatı.
Ahmed Yesevî'ye (ö. 562/1166) nisbet edilen ve Orta Asya'da etkin olan tarikat. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. Orta Asya Türkleri'nin dinî-tasavvufî hayatında geniş tesirler icra eden ve “pîr-i Türkistan” diye anılan mutasavvıf-şair, Yeseviyye tarikatının kurucusu.
Orta Asya'da yüzyıllarca insanlara tesir etmiş olan Ahmed Yesevi'nin kurduğu Yeseviyye'nin birtakım temel ilkeleri bulunmaktadır. Bunların başında tevhid inancı gelir. Yeseviyye tevhide dayalı bir tarikattır. Hazreti Peygamberin sünnetine uyma bu tarikatın önemli esaslarındandır.
Yesevî künyesini, doğduğu yerden değil de ilk öğrenimini yaptığı Yesi'den aldı. İlk bilgilerini Yesi'nin meşhur âlimlerinden olan Arslan Baba'dan aldıktan sonra Buhara'ya gitti ve orada Şeyh Yusuf Hemedânî (504/1110?) 'nin talebesi oldu.
Düşünürümüz Ahmet Yesevî, Orta Asya'da ve özellikle Türkler ara sında İslâmiyeti canlı tutan ve yayan önemli bir kişidir. Kendisine Pir-i Türkistan da denmiştir. Ahmet Yesevî yaklaşık olarak XI. yüzyılın ikinci yarısında batı Türk istan'da Sayram (İsfîcab) kasabasında dünyaya gelmiştir.
Doğum tarihi bilinmediğinden kaç yıl yaşadığı hususunda kesin bir şey söylemek mümkün değilse de on yıl, yaptırdığı bu hücrede yaşadığı ve 73 yaşında vefat ettiği, 120 yaşına kadar yaşadığı ve H. 562/M. 1167'de öldüğü de rivayetler arasındadır (Bice 1993:XII; Eraslan 2000:13).
Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin sembolü “Taykazan”, 1399 yılında Emir Timur tarafından türbeyi ziyaret edeceklere yiyecek ve içecek ikram etmek üzere yaptırıldı. Taykazan'da yüzyıllar boyu aş pişirildi, şerbet kaynatıldı. Dev Taykazan, 1935 yılında sergi için Saint Petersburg'a götürüldü.
Yıldız, Yesevi'nin yaydığı ışığın bugünleri de aydınlattığını belirterek, "Ahmed Yesevi, Peygamber Efendimizin Mekke'den yaymış olduğu İslam ışığına bir ayna tuttu ve Anadolu'ya yansıttı. Bu ayna, Anadolu'da Hacı Bektaş Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak, Balkanlarda ise Demirci Babalar olarak tezahür etti.
Yeseviyye'de şeriat, tarikat, marifet ve hakikat olgusu en temel esastır. Şeriat olmadan tarikat olmaz. Müridlerin riyazet ve nefis terbiyesi ile olgunlaşmasına çalışılır. Halvet ve zikir bu tarikatın önemli iki esasıdır.
Ehl-i Sünnet
Hanefi mezhebi: İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi: İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi: İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi: İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Yesevîlik'te halvet uygulamasının önemli bir yeri vardır. Ahmed Yesevî'ye göre halvet, “şeriat halveti” ve “tarîkat halveti” olmak üzere iki çeşittir. Şeriat halveti bütün ayıplardan kurtulmak için, her türlü günahtan tevbe etmek esasına dayalıdır. Tarîkat halveti ise mürşid tarafından belirlenir.
Hikmetlerde geçen “defter-i sânî” tabirinden ilk akla gelen şey, Ahmed Yesevî hikmetlerinin birkaç defter halinde tertip edildiği, eldeki nüshaların ikinci defteri teşkil ettiğidir.
Sözü söyledim, her kim olsa cemale talip Canı cana bağlayıp, damarı ekleyip, Garip, yetim, fakirlerin gönlünû okşayıp Gönlü kırık olmayan kişilerden kaçtım ben işte. Nerde görsen gönlü kırık, merhem ol Öyle mazlum yolda kalsa, yoldaşı ol Mahşer günü dergahına yakın ol Ben-benlik güden kişilerden kaçtım ben işte.
Dîvân-ı Hikmet'in Kökşetav nüshası Doğu Türkçesiyle; Doğu Türkçesinin de iki tarihî döneminden biri olan Çağatay Türkçesiyle yazılmıştır.
Hikmet, Hoca Ahmet Yesevi'ye ait şiirlere ve bunlara benzeyen halk şiirlerine verilen isimdir. Hikmetlerin bir kısmı hece ölçüsü ve dörtlüklerle, diğer bir kısmıysa aruz ölçüsü ve beyitlerle oluşturulmuştur.
DLT'ün bugün için bilinen tek nüshası İstanbul, Millet Genel Kütüphanesi, Ali Emirî, Arabî No: 4189'da kayıtlıdır. Save'li Muhammed bin Ebì Bekr tarafından 27 Şevval 664 /1 Ağustos 1266'da istinsah edilen bu yazma Ali Emiri tarafından İstanbul'da bir sahafta bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri