Yeşil çay çok miktarda antioksidan ve poli-fenol içerdiğinden geleneksel Çin ve Hint tıbbında yüzyıllarca kanamayı kontrol etmek, yaraları iyileştirmek, sindirime yardımcı olmak, kalp ve zihin sağlığını iyileştirmek, vücut ısısını düzenlemek için kullanılır.
Düzenli ve kararında yeşil çay tüketilmesi kan şekerinin düzenlenmesine yardımcıdır. Yeşil çayın vücut kütle indeksi (VKİ), bel çevresi ve LDL kolesterolün azalmasına yardımcı olur. Yeşil çay kansere karşı koruyucudur. Hem siyah çay hem de yeşil çay yapısında güçlü bir antioksidan olan polifenolleri bulunduruyor.
Yeşil çay, içeriğinde C ve B vitaminleri, magnezyum, potasyum, florür gibi mineralleri bulunduran bitkisel bir üründür. Kolesterol ve yağ dengesini iyileştirmesi, tansiyonu düzenlemesi, damar sertliğini önlemeye destek olması, bağırsak sağlını düzenlemesi yeşil çayın faydaları arasında gösterilir.
Bu faydalardan en iyi şekilde yararlanmak adına yeşil çayın düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla her gün 1-2 fincan yeşil çay, ara öğünlerde diyete eklenerek bu olumlu etkilerden yararlanılabilir.
Açlık hissiyatını yatıştırması dışında ise gün boyu vücutta biriken ödemin direkt olarak vücut dışına atılmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Aynı zamanda içerdiği kafein sebebiyle sporda yakılan kaloriyi arttırmak için spordan önce de içeceğiniz yeşil çay kilo vermenizi oldukça hızlandıracaktır.
İlgili 16 soru bulundu
İçerdiği fitokimyasallar sayesinde göbek çevresindeki yağların yakılmasında en büyük destekçidir diyebiliriz. Doğru bir beslenme programı ile birlikte günde 2-3 fincan yeşil çay tüketimi karın bölgesinde yağları eritiyor.
Kilo vermek için yeşil çay diyetlerinize ekleyebileceğiniz bir içecektir. Eğer kafeinle ilgili bir sorununun yoksa aç karnına içildiğinde hem metabolizmayı hızlandırır ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur hem de iştah kesici özeliği bulunmaktadır.
Yeşil çay zayıflamanızda oldukça büyük bir paya sahip. Metabolizmanızı hızlandıracak kafein ve kateşin adlı maddeleri içeren yeşil çay, zayıflama sürecinde size yardım edecektir. Yüksek oranda antioksidan içerdiği için vücut ısısını yükselterek, yağ yakımınızı başlatıyor.
Yeşil çay, doğru seviyede içildiğinde vücuda birçok fayda sağlıyor. Özellikle sabahları aç karnına içilen yeşil çay, vücuttaki yağları parçalamaya son derece yardımcı. Ayrıca metabolizma hızlandırdığı da kanıtlanmış durumda.
Yeşil çayı aç karnına tüketmenin bir zararı olmasa da yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellemesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmemesi gerekir.
Yeşil çayın faydalarını ve olumlu etkilerini araştıran birçok kişinin aklında ''Yeşil çay ödem attırır mı?'' sorusu bulunmaktadır. Yeşil çay, içeriğinde barındırdığı bileşenler sayesinde ödem attırıcı bir etkiye sahiptir. Yeşil çayın Diüretik yani ödem sökücü etkisi, ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor.
Aç karnına tüketilen yeşil çay her şeyden önce iştahın azalmasını sağlayacaktır. Böylelikle vücuda gereksiz kalori alımının önüne geçecektir. Ayrıca içerdiği kafein ve kateşin sayesinde metabolizmanın uyanmasını ve henüz bir şeyler yemeden çalışmaya başlamasını sağlayacaktır.
Yeşil çay, içerisindeki kafein sayesinde odaklanmaya yardımcı olabilir. Yeşil çaydaki kafein kahveye oranla çok daha az miktardadır. Bu nedenle uyku problemleri ve gerginliğe neden olmadan kişinin çok daha uyanık ve enerjik olmasını sağlayabilir.
Fazla içilen yeşil çayın zararları arasında vücudun demir seviyesini bozması da yer alabilmektedir çünkü yeşil çaydaki kafein bu konuda olumsuz etki yaratabilmektedir. Kafein oranı yüksek olan içecekleri sık sık içtiğinizde, demir eksikliği meydana gelir. Demir eksikliğini oluşturan bir içecek de yeşil çaydır.
Yeşil çay kullanarak hazırlayacağınız detoks suyu ile metabolizma hızınıza bağlı olarak 1 haftada 5 kilo verebilirsiniz. Uygun diyet ve egzersiz programına ek olarak tüketilebilen yeşil çaylı detoks suyu ile sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
YEŞİL ÇAY NASIL HAZILANIR? 1 fincan kaynamış suyun içerisine bir çay kaşığı kadar yeşil çay ekleyip dakika demlenmesi beklenir ve ardından çay süzülerek isteğe bağlı olarak limon eklenerek içilebilir. Bu şekilde günde 2 fincan tüketilebilir.
Zayıflamaya yardımcı olan yeşil çay tarifi, nasıl yapılır? Yeşil çay tarifine geçmeden önce onu ne zaman içmenizin doğru olduğu konusunu da açıklığa kavuşturalım: Uzmanlar yeşil çayın yemeklerden 20 dakika sonra içilmesinin doğru olduğunu söylüyor.
Siyah çaydan farklı olarak, yeşil çayı çok sıcak olan suyla demlerseniz, acı ve hoş olmayan bir lezzet elde edeceğiniz anlamına gelir.
ÂDETLİYKEN YEŞİL ÇAY İÇİLİR Mİ? Kadınların âdetliyken yeşil çay içmesinde hiçbir sakınca yoktur. Her ne kadar âdet kanamasını hızlandırmak ya da engellemek gibi bir etkisi bulunmasa da, bu tür amaçlar için olmasa da âdet döneminin ağrı ve stresini daha kolay atlatabilmek için yeşil çay tüketilebilir.
Sabah aç karnına limonlu su içmek, metabolizmayı hızlandırabilir ve sindirimi destekleyerek göbek bölgesindeki yağların azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, yeşil çay gibi düşük kalorili içecekler de sabahları tüketildiğinde tokluk hissi sağlayarak daha az kalori almaya yardımcı olabilir.
Hamilelik dönemlerinde ve emziren annelerin yeşil çay tüketiminden uzak durması gerekir. Yüksek tansiyonunuz varsa, böbrek sorununuz ya da karaciğer rahatsızlığınız varsa yeşil çay çarpıntı yapabilir. Diyabet, osteoporoz ya da anemi hastalarının yeşil çay tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekir.
Yeşil çay ve beyaz çay, zayıflamak için en sık tüketilen çaylardan bazılarıdır. Bu çaylar, yağ yakımına olan etkileri sayesinde zayıflama diyetlerinde tercih edilmektedir. Buna ek olarak kiraz sapı ve funda yaprağı gibi çaylar da vücuttaki ödemin atılmasında oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri