Oksijenlendiğinde mavi renge dönen ve bakır bazlı bir protein olan
Aslında renk değişikliğini belirleyen oksijene demir miktarı ve karbondioksit miktarıdır. Yüksek oksijen seviyeleri kırmızıyı yansıtırken yüksek karbondioksit seviyeleri maviyi yansıtmaktadır. Yani cilt filtresinden geçtiğinde bu bize Yeşil olarak görülmektedir.
Dokula- ra oksijen teslimatıyla yapısı değişen hemoglobinin kırmızı ışınları yansıtma oranı düşer ve daha koyu bir tonda kırmızı renge bürünür. Dolayısıyla kanımızın rengi sadece kırmızı tonlarındadır. Derimizin hemen altındaki damarların mavi görünmesi ise optik bir illüzyondan ibarettir.
Kan, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden (alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları) meydana gelmiş kırmızı renkli hayati bir sıvıdır.
Sağlıklı bir insanın damarlarında akan kan kırmızı renktedir. Alyuvarlarımızın, yani kırmızı kan hücrelerimizin "kırmızı" ismini almasının bir nedeni vardır: "hem" molekülleri. Bu molekülleri, yapıları gereği kırmızı renktedir. Dolayısıyla oksijen taşımayan bir kan molekülü kırmızı renkte gözükecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer kandaki oksijen miktarı yüksekse yani kan oksijene doymuşsa açık kırmızı görülür. Ama kan eğer oksijene doymamışsa yani oksijen miktarı yetersizse koyu kırmızı görülür.
Bugün genel olarak asilleri tanımlamak için kullanılıyor. 1.Dünya Savaşı öncesinde Avrupa'da gücü elinde bulunduran 3 ülke; Rusya, İngiltere ve Almanya krallarının kuzen olduklarını biliyor muydunuz?
Kanın rengi parlak kırmızı (temiz kan) ile kopkoyu kırmızı (kirli kan) arasında değişir. Normalde oksijen taşıyıcı olan hemoglobin moleküllerine "oksihemoglobin" denir ve kırmızı kan hücrelerinin %96'sını oluşturan bu moleküller kırmızı renktedir.
- Atardamarlar: Kalpten dokulara temiz kan taşır. Taşınan kan,açık kırmızı renktedir.
Siyah adet kanı, vücutta eski kanın birikmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, regl döneminin başlangıcında veya sonunda görülebilir. Siyah adet kanı, kanın uzun süre rahimde kalması ve oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir renktir. Ancak siyah adet kanı görüldüğünde, doktorla görüşmek her zaman önemlidir.
Atar damar kanamaları kalp atımları ile uyumlu olarak kesik kesik akar ve açık renklidir. Toplardamar kanamaları ise koyu renkli ve sızıntı şeklindedir. Kılcal damar kanaması küçük kabarcıklar şeklindedir.
Bu doğrultuda atık maddeler ve toksinler kılcal damarlar ile deri altlarında birikmeye başlar; bazı rahatsızlıklar baş gösterir ve kişide yorgunluk gibi hiç geçmeyen belirtiler baş gösterir. Deri altında veya kılcal damarları tıkayarak pıhtılaşan kan ve birikintilere “kirli kan” adı verilir.
Hemosiyanin, demir yerine bakır ihtiva eden, eklembacaklılarda ve birçok yumuşakçada bulunan mavi renkli kan pigmentidir.
Kan renksizdir. Lenf sıvısı yoğun granüllü yuvarlak kan hücreleri ile granülsüz ve merkezi olmayan nükleuslu lökositleri içerir.
Kandaki eritrositlerin A ve B antijenlerini bulundurup bulundurmamasına göre yapılan kan grubu sınıflandırmasıdır. Buna göre kişinin kanında A antijeni varsa A kan grubu, B antijeni varsa B kan grubu, hem A hem B antijeni varsa AB kan grubu, A ve B antijenlerini içermiyorsa 0 kan grubu olarak nitelendirilir.
Kara salyangozunda büyük dokunaçların üstünde gözler bulunur. Kanı renksiz yapışkan olup, pH'sı 7-8 arasındadır. Havayla temas ettiği zaman oksidasyonla mavi renk alır.
✔ Kanın damarlarda akması için gerekli olan basıncı sağlayan dolaşım sisteminin en temel organıdır.. ✔ Oksijen bakımından zengin kana temiz, oksijence fakir kana ise kirli kan denir. Kalp içerisinde, temiz kan ve kirli kan birbirine karışmaz. Vücuda temiz kan pompalanır.
Temiz kan dediğimiz şey; görece oksijenden zengin, kirli kan dediğimiz şey ise görece oksijenden fakir olarak düşünülebilir. Yani kanın kirliliği konusunda konuşurken, bunun sadece ve sadece kandaki oksijen konsantrasyonu ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz.
Verilen kan ne kadar sürede yeniden üretilir? Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır.
Vücuttaki hücrelerde kirlenen kan, alt ve üst ana toplardamarları ile sağ kulakçığa gelir. Sağ kulakçıkta depolanan kirli kan, kapakçıklardan geçerek sağ karıncığa gelir. Sağ karıncıktaki kirli kan temizlenmesi için akciğer atardamarı ile akciğerlere iletilir (pompalanır).
Polisitemi, dehidrasyon ve bir kan hastalığı olan polisitemi vera gibi nedenlerle kırmızı kan hücrelerinin(eritrosit) normalden daha yoğun olduğu, yüksek hematokrit ve hemoglobin değeri ile seyreden hastalığı ifade eder.
Oksijenden zenginleşen kan (temiz kan! Bu da nedense yanlış adlandırılmıştır!) akciğerden dönen pulmoner venler (akciğer toplardamarları) yolu ile sol atriuma ve buradan da mitral (iki yaprakçıklı kapak) kapaktan geçerek sol ventriküle gelir.
Var olan en nadir kan tipi ise Rhnull kanı. Bu tipin Rh sisteminde (ki bu en geniş kan grubu sistemi) hiç antijen bulunmuyor. Bu kan tipi o kadar nadir ki, Dünya'da sadece 43 insanda olduğu bildirilmiş ve yalnızca dokuz aktif bağışçısı var.
Asiller de, dillerini tutamadıkları için, Dieu = Tanrı kelimesini, sesçe benzeyen ama masum Bleu = Mavi ile değiştirip, “Par Sang Bleu” şeklinde küfreder olmuşlar. Bu küfürleri sadece asiller kullandığı için, halk, asil sınıfa “les sangbleus” yani “Mavi Kanlılar” adını takmış.
Altın kan grubu veya Rh-null kan grubu, kırmızı kan hücresinde (RBC) Rh antijenleri (proteinler) içermez. Altın Kan grubu tespit edilen kişi sayısı 50'den az olup dünyadaki en nadir kan grubudur. İlk olarak Avustralya Aborjinlerinde görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri