- Yeşil kart sahiplerinin ayakta veya meskende tedavisi sırasında resmi sağlık kurum ve kuruluşlarındaki hekimlerce gerekli görülen ilaçlara ait bedellerin %20'si yeşil kart sahipleri tarafından karşılanacaktır.
Ödeme gücü bulunmayan yoksul vatandaşlara verilen yeşil kartların kapsamı genişletildi. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren yeşil kartlı vatandaşların ilaç giderlerini de devlet karşılayacak. Ayakta tedavi kapsamında muayene, tetkik, tahlil, diş çekimi ve diş protezleri de ücretsiz yapılacak.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
Katılım paylarını geri alabilmem için hangi belgeler ile müracaat etmeliyim? Başvuru sahiplerinden katılım payı ile ilgili herhangi bir belge veya evrak talep edilmeyecektir. Sadece kimlikleri ile ikamet ettikleri il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat etmeleri yeterli olacaktır.
SGK tarafından karşılanmamaktadır. Bu ilaç bedellerinin sadece bir kürü 15.000,00-150.000,00 TL arasında değişmektedir ve hastanın tedavi süresinin ve seyrinin nasıl gelişeceği de belli olmadığından kaç kür gerektiği kesin bir şekilde öngörülememektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Dolayısıyla SGK ilaç fiyat farkı nedir için %10 ve %20 şeklinde bir oran verilmektedir. İlaçlar üzerinden yapılan başka işlemlerde vardır. Örneğin Reçete ücreti ne kadar olduğu belirtilen oranla hesaplanmaktadır.
YÜZDE 20 KATILIM PAYI
Kurumun karşıladığı bütün ilaçlar için emekli olmayan kişi ve bakmakla yükümlü olduklarından alınan ücret. Kurum ilaç fiyatının %80'ini öder, kalan %20 hastaya aittir ve elden ödenir.
Cevap: Yeşil Kart'lı hastalar ayaktan tedavileri sırasında aldıkları ilaçların katılım payını ve muayene katılım payını kendileri ödemelidir. Ödeme gücü olmayanlar İl-İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat edebileceklerdir.
“ SGK ile sözleşmeli eczaneler eşdeğer ilaçların fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşan fark ücretini kişilerden talep etmektedirler. Bu fark ücreti ilave ücret olarak değerlendirilmez. Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir.
Yeşil reçete:
1971 “Psikotrop Maddeler Sözleşmesi” uyarınca bağımlılık ve kötüye kullanma potansiyeli olan ilaçlar için düzenlenen reçetedir.
Sigortalılardan, emeklilerden ve bu kişilerin kapsamı altında sağlık hizmetlerinden yararlanan yakınlarından kesilen muayene katılım ücreti 15 TL'dir.
Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir.
Genel Yazı uyarınca; - Yeşil kart sahiplerinin ayakta veya meskende tedavisi sırasında resmi sağlık kurum ve kuruluşlarındaki hekimlerce gerekli görülen ilaçlara ait bedellerin %20'si yeşil kart sahipleri tarafından karşılanacaktır.
11-Yeşil kart engelli maaşı
Hane halkı kişi başı geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan engellilerden; Engel oranı %40-69 arasında olanlara 2023 yılı için 1.595,00 TL, Engel oranı %70 ve üzerinde olanlara ise 2023 yılı için aylık 2.392,00 TL olarak ödenmektedir.
Genel sağlık sigortası kapsamında olan yeşil kart, hane içindeki kişi başı geliri asgari ücretin 1/3'den az olan ve 2022 sayılı Kanuna göre aylık alan kişilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlandığı sağlık güvencesidir.
-Diş çekimi, diş protezi, dolgu ve kanal tedavilerini, ücretsiz olarak yaptırabilmektedirler.
eğer yeşil kartlıysan sağlık bakanlığına bağlı bütün devlet hastanelerine gidebilirsiniz sevke gerek yok.. sağlık bakanlığına bağlı ise eğitim araştırma olması bişey ifade etmez gidebilirsiniz.
Herhangi bir şekilde Kanunu'nun dışında sağlık güvencesi sağlanan yahut aylık geliri veya gelir payları Kanun kapsamı dışında kalan, başka il veya ilçelere nakleden Yeşil Kart sahipleri Yeşil Kartlarını aldıkları makama geri vererek iptal ettirmek zorundadırlar.
Kişinin üzerinde arsa ve ev olması durumunda dahi sağlık güvencesi yoksa yeşil kart verilebilir.
Sağlık tesisleri tarafından, Yeşil Kart sahiplerine verilecek yataklı tedavi hizmetleri için gerekli olan tetkik, tedavi ve ameliyatlarda kullanılan her türlü tıbbi araç ve sarf malzemeleri ile ilaçlar, ilgili sağlık tesislerince karşılanarak faturaya dahil edilir.
Yeşil Kartlıların hastanelere müracaatları SUT kapsamında yeniden düzenlendi. ANKARA - Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan değişiklikle, 1 Ocak'tan itibaren Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınan Yeşil Kartlıların özel hastanelerin acillerine müracaatlarının önündeki engel kaldırıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor.
İlaç katılım payları genelde ilaçların alındığı tarihi takip eden ödeme dönemindeki aylıklardan kesilir. Bazen birkaç ay sonra da kesilebilir.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri