Bu madde “arrowroot tozu” olmaktadır. Eğer elinizde arrowroot tozu varsa, nişasta yerine tercih edebilirsiniz. Arrowroot tozu da kıvam veren, kıtırlık sağlayan bir yapıdadır. Nişasta yerine ne kullanılabilir sorusunun bir cevabı da pirinç unudur.
Pirinç unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen bu un, nişastanın ikamesi olarak en yaygın kullanılan malzemedir. Özellikle tatlı ve çorba tariflerinde tercih edilir. Pirinç unu, suyla karıştırıldığında renksiz bir görünüm oluşturur. Bu sayede yemeklerin rengini değiştirmez.
Kurabiyelerde un ve nişasta kullanmanın farkı
En klasik tariflerde hep un kullanılıyor. Un, birleştiği yağdan yağa göre etkisi farklılaşmakla birlikte genel olarak daha tok kıvamlı, daha homojen görünümlü kurabiyeler elde etmenize yardımcı oluyor.
Nişasta yerine ne kullanılır? 1- Un kullanın. Bir tutam içinde un kolayca kullanılabilir. ...
İlgili 17 soru bulundu
Arrowroot tozu da kıvam veren, kıtırlık sağlayan bir yapıdadır. Nişasta yerine ne kullanılabilir sorusunun bir cevabı da pirinç unudur. Nişasta alternatifi olarak eğer tadı uygulanacak tarif için uygunsa öğütülmüş keten tohumu da kullanılabilir.
Pirinç unu, ince öğütülmüş pirinçten yapılan bir un türüdür. Genellikle pirincin kül suyunda bekletilmesiyle üretilen pirinç nişastasından farklıdır. Pirinç unu, buğday ununun yaygın bir ikamesidir. Sıvı ayrışmasını engellediği için soğutulmuş veya dondurulmuş tariflerde kıvam arttırıcı olarak da kullanılır.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Buğday, bir makine içerisinde suyla karıştırılarak ezilir ve tanelerindeki glüten ve nişasta birbirinden ayrılır. Eğer az miktarda nişasta elde edilmek isteniyorsa durultma yöntemi uygulanır, fazla elde edilmek istenilen miktarlarda ise santrifüj yapılır.
Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullansak da, pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışmaktadır. Bu yüzden, toz şeker yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz.
Kurabiye unu, önerilen düşük protein içeriğini elde etmek için genellikle yumuşak kırmızı veya yumuşak beyaz buğday gibi yumuşak öğütme buğday tanelerinden üretilir. Bu da özellikle kısa hamur tipi kurabiyelerde glüten oluşumu eğilimini azaltır.
Nişasta yapısı nedeniyle hamur işlerinin daha uzun süre bayatlamadan dayanmasını sağlar. İçerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıya kavuşturur. Nişasta sayesinde hamurlarınızı daha kolay açabilirsiniz. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka tercih edilir.
Nişasta, bitkisel kaynaklardan elde edilen, yiyeceklerde ve endüstride kullanılan doğal bir polimerdir. Mısır, patates, buğday, pirinç ve kassava gibi nişasta içeriği yüksek bitkilerin kök, gövde ve tohumlarından çıkarılır.
Buğday, mısır, patates v tapyokada (manyok) bulunan ve doğal yollardan oluşan bir karbonhidrattır. Nişasta genellikle bu mahsullerden elde edilse de pirinç, bezelye, bakliyat, manyok, tatlı patates, muz gibi başka pek çok gıdada da yer alır. Çoğu bitkide görülen bir süreç olan fotosentez sırasında üretilir.
Siz normal bir kek kalıbında pişirecekseniz süre 10 dakika kadar kısalabilir. İlk nişastalı kek tarifimde içinde hiç un olmadığı için şaşıran ve acaba biraz un eklesem mi diye soranlar olmuştu. Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz.
Yemeklerde nişasta yerine kullanılan malzemeler pirinç unu, ararot tozu ve keten tohumudur. Nişastanın su çekme kapasitesi yüksek olduğu için genelde kıvam artırmak için kullanılmaktadır. Eğer elinizde nişasta yoksa bunun yerine keten tohumu, pirinç unu ya da ararot tozu da kullanabilirsiniz.
Sütlaç temelde süt, pirinç, şekerden yapılıyor. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğu durumlarda genellikle içerisine yumurta, nişasta veya pirinç unu da girebiliyor. Ancak en sık tercih edileni pek tabi nişasta. Kıvamının kolaylıkla ve pratik bir şekilde oluşmasını için nişasta ilave ediliyor.
1 çay bardağı pirince 500 ml, 2 çay bardağı pirince ise 1 litre su ilave etmeniz yeterli. Suyu mutlaka oda sıcaklığında su olarak ilave edin. Pirinçler haşlanırken kısık ateşte ağır ağır haşlanmaya bırakın. Pirinçler yumuşadıktan sonra içerisine sütü ekleyin.
Sağlıklı un alternatifi arayanlar özellikle esmer pirinçten üretilen tam pirinç ununu tercih ediyorlar. Bu un gluten içermiyor. Tadı fındığımsı olduğundan yemeklere farklı bir lezzet katıyor. Hamur işlerinde, yemeklere, soslara ve çorbalara kıvam vermek için kullanılabilir.
Pirinç unu ve nişasta birbirine çok benzer ama aralarında fark vardır. Nişasta bir çok bitkiden elde edilir. Bu bitkilere pirinç de dahildir. Pirinç içindeki nişasta değişik yöntemlerle pirinç unundan ayrılarak elde edilir.
Pirinç unu, tatlı ve pasta gibi birçok tarifte kullandığımız lezzetli ve doğal bir malzemedir. Evde yapacağınız tüm tatlılarda, muhallebi, pasta, sütlaç ve poğaça gibi tüm tariflerde pirinç unuyla lezzet verebilirsiniz. Ekleyeceğiniz pirinç unu sayesinde daha sağlıklı ve ideal kıvamda karışımlar elde edeceksiniz.
Bu doğrultuda bir su bardağı unun 100 grama tekabül ettiğini söylemek mümkün. Yani bir su bardağı içerisine ağzına kadar un konduğu zaman 100 gram olarak karşılık buluyor.
2+1/2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 10 gram (1 paket). 2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 8 gram.
Eğer 200 grama ihtiyaç varsa 2 bardak, istenilen miktar 400 gram ise 4 bardak nişasta kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri