Yeşil plaka yabancı ülkelerin Türkiye'de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılıyor. Konsolosluk ve büyükelçilik görevlileri tarafından kullanılan yeşil plakalı araçları İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon başta olmak üzere diplomatik kurumların yer aldığı 11 şehirde görmek mümkün.
CC ve CG harflerinin olduğu yeşil plakalı Başkonsolosluk araçlarının ise zemini yeşil rakamları ve harfleri beyaz renktedir. Yeşil plakalı araçları kullanan kişiler diplomatik görevi boyunca CC, CD, CG ve CM harflerinden birinin bulunduğu araçları kullanabilmektedir. Görevi sona eren kişilerden plakalar geri alınır.
0001 plakalı araç TBMM Başkanı'na aittir. 0002 plakalı araç Başbakanlığa aittir. 0003-0036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir.
Trafikte rastlanılan bir diğer plaka rengi de yeşildir. Yeşil renkteki plakalar Konsolosluk ve büyükelçilik görevlileri gibi Türkiye'de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikler tarafından kullanılmaktadır.
Resmi hizmete tahsis edilmiş ambulans ve itfaiye gibi araçlar yani devlet hizmetinde kullanılan araçlar resmi araç plakası kullanırlar. Bu tip plakada siyah zemin üzerine beyaz karakterlerin yazılıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Mavi Plaka
Mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılıyor. İl kodunun ardından A, AA veya AAA harflerinin yer aldığı bu plakaların sonundaki sayılar ise aracı kullanan ekibin bağlı olduğu büro veya şubeyi temsil ediyor.
0001 plaka TBMM Başkanı'nın aracına aittir. 0002 plaka Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı'na aittir. 0003 plaka daha doğrusu 0003-0036 kırmızı plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir.
ikisi ayrı araç oldukları içindir. sadece çekici aracın sigorta poliçesine bağlıdır başka bir ilişkileri yoktur. eğer çekici arızalanırsa veya yurt dışına çıkamıyorsa çekicileri değişebilir. muayeneleri de ayrı ayrıdır.
Yeşil plaka yabancı ülkelerin Türkiye'de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılan plaka türüdür. Konsolosluk ve büyükelçilik görevlileri tarafından kullanılan yeşil plakalı araçları Türkiye'nin birçok ilinde görmek mümkündür.
Türkiye'nin birçok ilinde "F" harfi ile başlayan plakaların tercih edilmediği ve bunların boşta kaldığı öğrenildi. Vatandaşların, yeni araç alırken veya başka ile ait plakayı değiştirirken trafik şube müdürlüklerinde boşta bulunan plakalar arasından tercihte bulunduğu kaydedildi.
Her yabancı plaka gibi RO plakasının da hangi ülkeye ait olduğu merak edilmektedir. RO plakasının yabancı bir ülkeye ait olduğu açıktır. RO plakası, bir Avrupa ülkesi olan Romanya'ya ait bir plakadır ve o sınırlar içerisinde kullanılmaktadır.
Sarı Kırmızı Plaka:
Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanlar gibi önemli devlet görevlilerinin makam araçlarında bu kırmızı plakalar kullanılır.
Eğer talep edilen plaka hali hazırda bir kişiye ait ise bunun için noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer plaka sahipli değil ise trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkili birimler ile iletişime geçerek özel plaka alınabilmektedir.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
Vali plakaları KIRMIZI PLAKA diye adlandırılan plakalardandır. Ana gövde rengi kırmızıdır. Çerçeve çıtası harf ve rakkamlar pirinçtir. Vali plakalarında o ilin trafik plaka kodu ve 0001 ( 3 sıfır ve 1 ) yazılır.
(Özel plaka olarak vergisini versen de, o harfleri kısaltma olarak alamazsın. Adını uzun yazdırıp alırsın.) Olmayan harfler tüm iller için geçerli.
Dış İşlerin Bakanlığı'ndan onay alınmasından sonra ilgili Gümrük Müdürlüğü'nde aracın geçici ithali yapıldıktan sonra, aracın muayenesi yapılarak ruhsat ve plaka islemeleri için bağlı bulundukları ilin Trafik Tescil Müdürlüğü'ne ruhsat ve plaka başvurusu yapılır.
Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir.
Bu mühür, plakanın yetkili kurum tarafından basıldığı gösterir. Plakada TR yazısı olmalı. Mavi zemin üzerine TR yazısı, beyaz bir şekilde eklenmeli. Üzerinde TR yazısı bulunmayan plakalar, TÜVTÜRK'ün araç muayene kusur tablosu uyarınca araç sahiplerini sıkıntıya düşürebilir.
Tırın Türkçe'de açılımı Uluslararası Karayolu Taşımacılığı anlamına geliyor fakat Fransızca çevirisinde Transports Internationaux Routiers yani baş harfleri alındığı zaman ortaya “T.I.R” sözcüğü çıkıyor.
34 AA 009 Istanbul'da kurulmus 9. universitenin makam araci.
06 Plaka kodu Ankara ilinin plaka numarasıdır.
Ankara'da yük ve eşya taşımacılığı yapan kamyon ile kamyonetler için 'K' plaka uygulaması başladı. ABB Ulaşım Koordinasyon Merkezi(UKOME), Ankara'da bulunan 'K' belgeli ticari araçlara sıralı plaka verilmesi kararını oy çokluğuyla kabul etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri