Ortalama olarak vasi tayini davaları 120 gün ile 330 gün arasında değişir. Ancak bazı durumlarda dava uzun sürebilir.
Dava, içeriğe ve vasilik durumuna göre 120 ila 331 gün arasında sonuçlanması gerekir. Bu süre içerisinde dava ile ilgili tüm aşamaların kontrol altına alınmış olması zorunludur. Vasilik davası sonuçlandıktan sonra vasi tayin edilen kişi, vasilik belgesi almaya hak kazanır.
8. Vasi ne kadar süreyle atanır/ görevlendirilir? Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.
Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Yer bakımından yetkili ve görevli mahkeme tarafından küçük veya kısıtlılara vasi atanması yapılacaktır, noterden vasi tayini etme olmamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Vasi, vesayeti altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazine'den karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri gözönünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.
Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Vasi altına alınacak kişi için sağlık raporu alınır. Dava sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.
Vasi olmak isteyen kişi Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunur. Mahkeme sonucunda ise kişiye vasi tayini belgesi verilir.
Vasi Tayini Yetkili Mahkeme
Vasi tayini için yetkili mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411). Ayrıca diğer vesayet işlemleri bakımından yetki de bu yer vesayet dairelerine (Sulh ve Asliye Hukuk Mahkemeleri) aittir.
Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.
Çocuğun yurtdışına çıkışı için gerekli olan muvafakatname noterden alınmaktadır. Bu muvafakatnamenin geçerli olabilmesi için 18 yaşından küçük bireyin tüm yasal veli/vasileri tarafından imzalanmış olması gerekmektedir. Tüm noterlerde muvafakatname örneği bulunmaktadır.
Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.
.Kimliğin ibraz edilmesi, .e-Devlet Kapısı şifre taahhütnamesinin vasi tarafından, vasi olarak imzalandığının şerh düşülerek imzalanması durumunda e-devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.
Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Basit yargılama usulüne tabi olduğundan adli tatil boyunca süreler işleyecektir. Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Yer bakımından yetkili ve görevli mahkeme tarafından küçük veya kısıtlılara vasi ataması yapılacaktır; noterden vasi tayin edilmesi mümkün değildir.
2-) ENGELLİLERE VASİ TAYİNİ
Ana babasının velayeti altında kalamayacak engelli birey ise velayet değil vesayet hükümlerinden yararlanır ve yine kısıtlanması istenen engellinin yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesinden kendisine vasi atanması talep edilir.
Yasa gereği vesayet altına alınan herkese bir vasi tayini yapılır. Vasi, vesayet altındaki küçüğün ya da kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.
Buna göre; Kısıtlı ve kamu hizmetinden yasaklı olmayan, vasi atanacak kişi ile menfaat çatışması (örn davalık) olmayan kişiler vasi olarak atanabilir. Vasi tayin edilecek kişinin ankara avukat danışmanlık hizmeti alarak bu ve benzeri soruları yöneltmesi gerekmektedir.
Vasinin görev süresi kanun gereği iki yıldır. İki yıllık sürenin bitmesi durumunda mahkemece vesayet altına alınanın menfaatleri gözetilerek bu süre iki yıl daha uzatılabilir. Ayrıca bu uzatmadan sonra da mahkemelerce yeniden iki yıldan az olmamak üzere vasilik süresi uzatılabilir.
***Vasinin görevi kararın kesinleşmesiyle başlar, ancak iyiniyetli 3.kişileri "ilandan sonra" bağlar. ***Vekilin derdest davaya devam edebilmesi için vasinin onayı ve denetim makamının "husumete izin" kararı gerekir.
Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.
Vasi tayin belgesi için; kişinin kendi akrabası ya da yakını, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapar. Yani birincil derecede akrabalar vasi tayini için tercih edilen kişilerdir. Ancak kesin kural değildir. Kişiye yakın biri de vasi olabilir.
17-Kişinin vasisi olması kişiye ayrıca aylık bağlanmasına engel teşkil etmez. 18-Aylık başvurusunda bulunan kişiye 22/10/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 364.Maddesine göre tespit edilen yakınlarından nafaka bağlanmasının mümkün olup olmadığı Mütevelli Heyet tarafından tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri