Yeşil Işık : Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken, durmadan geçilir. Kavşakta doğrultu değiştirilecek ise dönüş manevrasına başlanır ve trafik kurallarına uyulmak suretiyle hareket edilir.
Yeşil yandığında ise yaya karşıdan karşıya geçebilir. Araçlar için kırmızı ışık yandığı zaman yayalar için yeşil ışık yanmaktadır. Araçlar için yeşil ışık yandığında ise yayalar için kırmızı ışık yanar ve araçların geçmesini beklemeleri gerekir.
3. Yeşil ışık: Yolun trafiğe açık olduğunu bildirir, aksine bir işaret yoksa durmadan geçilir. 5. Fasılalı yanıp sönen sarı ışık: Uyarı anlamındadır. Bu yerin yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir.
Aşağıdaki durumlarda, trafik ışığı “yeşil” gösterse bile kavşağa girmemelisiniz: Örneğin durağan trafik varken, çünkü kavşaklar acil durum araçları için serbest kalmalıdır. Ya da polis memurları trafiği düzenler ve trafik ışıklarının renklerinin anlamlarından sapan talimatlar verirken.
Yeşilden sonra yanan sarı ışık: Yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Güvenle duramayacak yaklaşmış olan araçlar dikkatli geçiş yapabilirler. Diğer araçların ışığı geçmeden durmaları gerekir. Sarı ve kırmızı ışığın birlikte yanması halinde: Yolun trafiğe açılmakta olduğunu bildirir.
İlgili 44 soru bulundu
Hayır, sarı ışıkta geçmenin tam olarak belirli bir cezası yoktur fakat bilmelisiniz ki yollarda EDS kamera sistemleri bulunmaktadır. Bu kamera sistemleri sizi denetleyen ve belirlenen kurallara uymadığınızda sizlerin araç plakalarınızı çeken bir sistemdir.
Trafikte Sorumluluk Hareketi - Kırmızı ve yeşil ışığın yanma süresi trafik yoğunluğuna göre değişirken sarı ışık sadece 3 saniye yanar. | Facebook.
Yeşil Işık : Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken, durmadan geçilir. Kavşakta doğrultu değiştirilecek ise dönüş manevrasına başlanır ve trafik kurallarına uyulmak suretiyle hareket edilir.
Cevap; İleri hareket etme türü, hızlanma. Yeşil ışıkta harekete geçen araç ileri doğru gider. Yani bu ileri hızlanma hareketi olur.
Yeşilden sonra yanan sarı ışık, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu belirtir. Kırmızı ışıkla birlikte yanan sarı ışık yolun trafiğe açılmak üzere olduğunu bildirir.
"Sarı ışığın yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Bu ışık yandığında, emniyetle durulamayacak kadar yaklaşılmış ise normal geçiş yapılır, aksi halde yaya geçidi işgal edilmeden durulur."
Yaya Figürlü Yeşil Işık : Yolun yayalara açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken yayaların karşıya geçmek üzere taşıtyoluna girebileceklerini bildirir. Yaya Figürlü Kırmızı Işık : Yolun yayalara kapalı olduğunu gösterir.
Yeşil ışık süresi değişkenlik gösterir ve trafik yoğunluğuna, kavşak tipine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle ortalama 30 saniye ile 120 saniye (2 dakika) arasında sürer.
Yanıp sönen tek kırmızı ışık, kavşağa gelince durularak geçilmesi, yanıp sönen tek sarı ışık ise, kavşağa gelince yavaşlayarak dikkatlice geçilmesi gerektiğini belirtir. Sürücü sadece kendi hattını kontrol eden ışıklara bakmayı alışkanlık haline getirmelidir.
- Trafik ışıklarının bulunmadığı yerlerde karşıdan karşıya geçmek için yaya geçidinin olduğu yere gidilip oradan karşıya geçilmelidir. - Trafik ışıklarının ve yaya geçidinin olmadığı yerlerde alt ve üst geçitler kullanılmalıdır.
1- Trafikte kırmızı ışıkta arabalar durur. 2- Trafikte yeşil ışıkta arabalar geçer. 3-Trafikte sarı ışıkta arabalar hazırlanır.
Yeşil yandı ya debriyaja bas vitesi 1 e at ve nazikçe gaza basarken diğer yandan da ayağını debriyajdan kaldırırsın.
1- Aracım trafik lambalarına yaklaşmaya başlayınca frene basmaya başlarım, ancak sert bir şekilde değil yumuşak yumuşak aracın yavaşlamasını sağlarım. Daha sonra durmasına yakın debriyaja basar aracı boşa alırım. 2- İlk olarak frene basarım, araba tam durmasına yakın hemen debriyaja basarım.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Bölünmüş yoldan veya geçiş yolundan gelen araçların geçiş üstünlüğü vardır. Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir. Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
Dönüş yapan sürücüler kurallara uygun şekilde karşıya geçen yayalara yol verirler. Bütün sürücüler geçiş hakkını, geçiş üstünlüğüne sahip araçlara vermek zorundadır.
EDS ve diğer denetleyici kamera sistemleri kırmızı ışık yandıktan 2 sn sonra devreye giriyor ve o anda geçmekte olan bir araç yakalarsa resmini çekiveriyor.
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” sorgu hizmetinden son bir yıl içinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan cezaları sorgulayabilirsiniz.
Mobese Kırmızı Işık Cezası
Işıklı kavşaklarda bulunan MOBESE sistemler kırmızı ışık ihlallerini otomatik olarak tespit edip cezai işlem uygulamaktadır. Kesilen kırmızı ışık cezalarında idari para cezalarının yanı sıra ceza puanı da işlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri