Yeşilçam Sokağı, İstanbul'un Beyoğlu semtinin Taksim'e yakın kısmında yer alan bir sokak. 1980 öncesi dönemde film şirketlerinin çoğunluğunun yazıhaneleri bu sokakta bulunduğu için, Türk sineması kısaca Yeşilçam diye anılmaya başlamıştır.
Yeşilçam ismi Türk sinemasına, İstanbul' un Beyoğlu semtinde Taksim' e yakın bir alanda bulunan Yeşilçam sokağı, 1980 öncesinde tüm film şirketlerinin yazıhanesinin bulunduğu bir sokak olması neticesinde girmiştir. Kısacası Türkiye'nin Hollywood'u Yeşilçam olmuştur.
Kabaca 1950-1980 yılları arası süren Yeşilçam dönemi; film üretimi bakımından Türk sinemasının en parlak dönemi olmuş, 1970'lere kadar yılda 250 ila 350 film çekilmiş, ayrıca 1953'ten itibaren renkli filmler yapılmaya başlanmış ve renkli filmlerin sayısı 1970'li yıllarda artışa geçmiştir.
Yeşilçam TV, 2003 yılında, Uzan Grubu tarafından kurulan televizyon kanalı.
Film şirketlerinin yazıhanelerinin çokça yer aldığı İstanbul Beyoğlu'nun bir semti olan Yeşilçam Sokağı'ndan dolayı eski türk filmlerine yeşilçam denilmiştir. Eski filmler için Yeşilçam, Türkiye'nin Hollywood'u demekti ve dönemine damga vuran sanatçıların geçtiği, yetiştiği ve keşfedildiği bir sokak.
İlgili 26 soru bulundu
Evren; Fuat Uzkınay'ın “Ayastefanos Abidesinin Yıkılışı” (1914) adlı filmini Türkiye'de sinemanın başlangıcı saymakta ve çevrilen ilk Türk filmi demektedir.
Auguste ve Louis Lumière kardeşler 28 Aralık 1895'te gerçekleştirdiği toplu film gösterimi ile tarihte ilk defa birden fazla bireyin bir arada film izleme deneyimini yaşamasını sağladılar. Gösterilen ilk film ise “Bir Trenin La Ciotat Garına Varışı” isimli yapıt oldu.
1922 - 1950 Yılları Arasında Türk Sineması
Sinemanın Türkiye'de yerleşiklik kazanması süreci ise 1922'de çekilen "Ateşten Gömlek" adlı filmle başladı. Muhsin Ertuğrul'un Halide Edip Adıvar'ın romanından uyarladığı yapım, Kurtuluş Savaşı'nı konu alan ilk film oldu.
Yeşilçam Sokağı, İstanbul'un Beyoğlu semtinin Taksim'e yakın kısmında yer alan bir sokak. 1980 öncesi dönemde film şirketlerinin çoğunluğunun yazıhaneleri bu sokakta bulunduğu için, Türk sineması kısaca Yeşilçam diye anılmaya başlamıştır. Yeşilçam, bir nevi Türkiye'nin Hollywood'u olarak anılır.
Ömer Turgut Demirağ (13 Aralık 1921, Sivas - 14 Ocak 1987, İstanbul), Türk sinema yönetmeni, yapımcısı ve senarist. ABD'de sinema eğitimi aldıktan sonra Türkiye'de And Film adlı film yapım şirketini kurdu. "Yeşilçam'a Hollywood sinema tekniklerini getiren kişi" olarak bilinir.
Ülkemizdeki ilk sabit sinema salonu olan Pathé Sineması, 1908'de, zamanla İstanbul'un sanat ve eğlence merkezlerinden birisi haline gelen Tepebaşı'nda kurulmuştur. Kurucusu Sigmund Weinberg olan sinema Meşrutiyet Caddesi (eski adı Mezarlık Caddesi), 17 numaralı adreste faaliyete başlamıştır.
Sinemanın ilk renkli filmi ise 1908'de Smith'in “A Visit to the Seaside” yapımıydı. Ancak bu iki aşamalı renklendirme tutarlı renk spektrumu gerçekleştiremiyordu. Yıl 1917'de kendi iki renkli filtresini oluşturan Tecnicolor şirketi 1932 yılına gelindiğinde üç filtreli renklendirmeyi tanıttı.
Bu yüzden ilk düzenli film gösterileri oldukça gecikerek 1908 yılında gerçekleştirilmiştir. Halkın sinemaya gösterdiği rağbeti göz önüne alan Weinberg, 1908'de, Türkiye'deki ilk sinema olan Pathé Sineması'nı yaptırdı. Bunu Beyoğlu'nda yapılan "Palas Sineması", "Majik Sineması" gibi salonlar izledi [17].
Halıcı Kız, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul'un üstlendiği, 1953 yapımı Türk filmidir. 87 dk. Türk sinema tarihinin ilk uzun metrajlı renkli ilk filmidir ve sponsor desteğiyle çekilmiş ilk filmidir.
BluTV özel yapımı Yeşilçam, izleyicisini 1960'lar Türkiye'sinde ve dönemin sinema dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor. Senaristler Levent Cantek ve Volkan Sümbül, Yeşilçam döneminde başarının yolunu arayan bir yapımcının hikâyesini anlatan, başrolünü Çağatay Ulusoy'un üstlendiği diziyle ilgili sorularımızı yanıtladı.
Yeşilçam: Bir Sinema Hayvanı, tozpembe gözüken Yeşilçam sinemasının perde arkasında yaşananları konu ediyor. Kendisine fazlasıyla güvenen, "bir film yaparım, hastalar iyileşir, mevsim değişir” diyen uslanmaz âşık Semih Ateş'e odaklanılan dizinin senaristliğini Levent Cantek ile Volkan Sümbül üstleniyor.
İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yilinda cekilmisitr.
Sanatseverleri İstiklal Caddesi'nde ağırlarken yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle geçtiğimiz günlerde perdelerini kapatan salon gösterimlerini artık “AKM Yeşilçam Sineması” olarak sürdürecek.
1896 yılında çektiği ve 1 dakika bile olmayan ilk filmi La Fée aux Choux (Lahana Perisi), aynı zamanda sinema tarihinin ilk kurmaca filmidir.
Dünyanın İlk Renkli Filmi! Dünyanın ilk renkli sinema filmi 110 yıl aradan sonra bu hafta gün yüzüne çıktı. İngiliz mucit Edward Raymond Turner tarafından çekilen görüntülerde papağan, japon balığı ve ayçiçekleriyle oynayan çocuklar gibi renkli görüntüler bulunuyor.
İşte tarihteki ilk sinema filmi böyle çekildi. Adı da “Trenin La Ciotat Garına Gelişi”ydi. Büyük bir mucizeye imza atan Fransız Louis ve Auguste Lumiere kardeşlerin eseri, tarihe adını altın harflerle yazdıran bu filmin halka açık gösterimi 28 Aralık 1895'te Grand Cafe'de yapıldı.
İlk gerçek sinema makinesini, Fransa'da Lumiere kardeşler 1895'te yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri